Sharpie klasse viert 80-jarig bestaan op Spiegelplas

Sharpie klasseOp zaterdag 4 juni organiseert Watersport Vereniging de Spiegel het jubileumevenement ter ere van het 80-jarig bestaan van de 12m² Sharpie klasse. Van deze uit 1931 stammende tweemans zwaardboot zijn er in Europa nog circa tweehonderd aanwezig. Naar verwachting zullen dertig Sharpies hun opwachting maken tijdens dit feestelijke evenement.

Nederland is vanaf de erkenning van de 12m² klasse bij uitstek het Sharpieland, met een stabiel aantal van 55 meetbrieven over de afgelopen tien jaar. Tijdens de jaarlijkse Europese kampioenschappen wordt er door de Nederlandse Sharpies met zeilers uit Portugal, Duitsland en Engeland gestreden om de felbegeerde eindzege. Veelal in een vloot van meer dan vijftig deelnemers in de voormalige Olympische klasse.

Naast deze wedstrijden organiseert de Nederlandse Sharpie Club een tiental wedstrijdseries voor haar leden. De meeste wedstrijden worden verzeild op meren en plassen in Gelderland, Utrecht en Noord- en Zuid-Holland. Vloten Sharpies zijn in Nederland te bewonderen bij W.V. Vinkeveen Abcoude, W.V. Veluwemeer, W.V. de Doordrijvers en W.V. de Braassemermeer.

Tijdens het jubileumevenement staat er rond 15.30 uur een wedstrijd voor genodigden op het programma. Hieraan zullen verschillende Sharpiecoryfeeën uit heden en verleden deelnemen. Om 16.00 uur start de jubileumreceptie voor leden, donateurs en oud-Sharpiezeilers. Aansluitend vindt er een gezamenlijke maaltijd plaats. W.V. de Spiegel was zeer vereerd toen de Sharpie Club haar vroeg dit evenement te huisvesten. De contacten tussen beide verenigingen gaan al meer dan 50 jaar terug. Zo organiseerde De Spiegel in 2005 voor de Sharpies het Nederlands kampioenschap.

Later dit jaar wordt er ook in het buitenland stil gestaan bij het jubileum. Dit gebeurt onder meer bij het “German Open” op het Steinhüdemeer en tijdens het E.K. in Brancaster Staithe in Engeland. Tachtig jaar na het ontwerp, beleven nog vele zeilers plezier aan deze sportieve en betaalbare klasse. Voor meer informatie, zie www.sharpie.nl

Tekst: Daan Versteeg
Nederlandse 12m2 Sharpieclub

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: