Lenco, Beau Bateau, FF-Anders en Teamwork winnen Y-toren race

Y-toren raceDe Lenco (Salona 37) van Nico Brabers met schipper Erik van Vuuren wint de samengestelde ORC 1&2 klasse . De wit/oranje Salona wist met 5 keer een 1ste en een 3de plaats de Y-toren race wisselbeker te winnen. In ORC 3, het grootste veld met 18 deelnemers, wist de Beau Bateau (First 300) van schipper/eigenaar Henk van Zweden de eerste prijs mee naar huis te nemen. De FF65 eenheidsklasse werd gewonnen door de FF-Anders van Dirk Biesheuvel. In de X-99 klasse was de Teamwork met 6 paaltjes de sterkste.

Met 50 deelnemende schepen aan de startlijn beloofde Y-toren race weer een leuke zeilwedstrijd te worden. Voor veel ORC 1 schepen is de diepgang een uitdaging. Daarom kozen sommige deelnemers ervoor om vanuit Muiden en Muiderzand te vertrekken. Peter Palmboom, voorzitter van de wedstrijdcommissie; “De wedstrijdbaan ligt meestal ten westen van Pampus dus dat is goed te bereiken, op die manier kunnen schepen met meer diepgang ook meedoen, en dat wordt gewaardeerd.”

Volgens Peter Palmboom wordt het wel moeilijk om voor alle deelnemers leuke velden te creëren. Peter vertelt: “De X-99 vloot telde slechts 3 deelnemers en deze kozen voor een aparte start en uitslag, normaal zouden zij toegevoegd zijn aan de ORC 2.” Op onze vraag, wat nu met met de ORC1, vertelde Peter dat de wedstrijdleiding beter af zou zijn met een flexibel systeem zodat de velden gelijk verdeeld kunnen worden.

ORC 1&2 klassewinnaar: LencoORC 1&2 klassewinnaar: Lenco

Doch de windgoden waren het comité redelijk gezind. Van de 8 wedstrijden is een afgeblazen wegens een windshift van 40 graden, de overige 7 wedstrijden werden gezeild met een wind tussen de 6 en 15 knopen.

Erik van Vuuren aan boord van Lenco was enorm blij met deze seizoensopening: "Dit is een uitstekende begin van de weg naar het WK ORCi in Kroatië deze zomer. We kunnen nu beginnen met het finetunen van materiaal en mensen." Van Vuuren en zijn team hebben de afgelopen maanden veel tijd besteed aan het optimaliseren van de Lenco. Volgens insiders waren de nieuwe zeilen nog warm van de oven toen ze vorig weekend voor het eerst gehesen werden.

ORC 3 klassewinnaar: Beau BateauORC 3 klassewinnaar: Beau Bateau

Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. De gloednieuwe First 30 van Harry Amsterdam moest duidelijk nog wennen aan het nieuwe geweld, Harry kwam niet verder dan een 7de plek.

Ondanks twee lopende protesten heeft het comité de prijsuitreiking toch op het vastgestelde uur laten plaats vinden. Dat konden de overige deelnemers zeer waarderen.

Alle uitslagen vind je onderaan dit bericht in de bijlagen.

Foto's © ONESAILS | Steven Beers

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: