Blank Race #2

“Zuidwest 6, in de loop van de dag aantrekkend tot 7 en meer”: met andere woorden een dubbeltje op zijn kant voor de 2de Blank Race van 2011. Desalniettemin waren de vele aanwezige zeilers meer dan gretig om opnieuw te racen en uiteindelijk koos het wedstrijdcomité tot ieders vreugde voor een mooi parcours onder de kust, met mogelijkheid tot afkorting.

Met de Y-vlag (drijfhulpmiddel verplicht) in de vlaggenmast werden om 11u00, vanop het Westerstakestsel voor Blankenberge, de klassen CR 3, 4, 5 en 6 van start geschoten, 10 minuten later gevolgd door CR 1 en 2.

Tijdens de pre-start was er jammer genoeg een kleine aanvaring tussen Isaura en Tess, waardoor eerstgenoemde met schade aan hekstoel en scepters vroegtijdig het strijdtoneel moest verlaten.
Ondertussen trok de wind verder aan, met regelmatig uitschieters richting 30 knopen.

Tegen wind en tegen tij werden het dan ook een stevig robbertje opkruisen richting W-boei en Wenduinebank Oost-boei. Onder de wal blijven, om zo weinig mogelijk nadeel van de stroming te hebben, was vandaag absoluut de boodschap. Desondanks zagen enkele kleinere schepen zichzelf meer achteruit dan vooruit gaan en gooiden uiteindelijk onverrichter zake de handdoek in de ring.

Eens de boei gerond door de doorzetters, werd het voordewindse rak via de A-boei naar de O-boei in no-time gevaren. De enkele gehesen spinakers konden het in sommige gevallen niet navertellen.
Daarna volgde alweer een pittig kruisrak richting finish, voor het westerstaketsel.

Met de nog steeds doorzettende wind had het wedstrijdcomité immers wijselijk beslist dat het genoeg was geweest en het extra opkruisrak naar de Wenduinebank Oost te laten vallen. Bij verschillende deelnemers heerste hierover zichtbaar opluchting en zo werd het dan wel een eerder korte, maar wel heel mooie en stevige race, die haalbaar bleef voor zowat iedereen.

De balans van dit heftig dagje wedstrijd varen voor Blankenberge: 18 boten gestart, waarvan er 14 de finish haalden.
In klasse A ging alle eer naar Andiamo van Raymond Vercammen, in klasse B stond er alweer geen maat op High Spirit van Guy Vanden Kerckhove en in klasse C ging de Bounty van Marc Engelbert met de hoofdprijs lopen.

Uitslagen en foto’s op onze site: www.blanksailing.be

Afspraak op zaterdag 27 augustus voor Blank Race #3
Tekst: Alain De Meulenaere

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: