Sail for Gold regatta: Evi Van Acker herovert leidersplaats

Evi Van AckerEvi Van Acker (BEL) voert opnieuw het klassement aan in de Laser Radial-klasse van de Sail for Gold regatta in het Engelse Weymouth. In de 'Gold Fleet' van de Sail for Gold regatta, waarin de beste helft van het deelnemersveld aantreedt, werd ze gisteren vierde in de eerste wedstrijd en derde in de tweede. Rutger van Schaardenburg (NED) houdt de derde plaats vast in de sterk bezette Laser klasse. Paralympische zeiler Thierry Schmitter (NED) bezet de tweede plaats in de 2.4mR net zo als Hessels, Van de Veen en Rossen in de paralympische Sonar klasse.

Evi Van Acker (BEL) Laser radial: "Het is een nek aan nek race met Marit"
Evi Van Acker prijkt met 20 punten opnieuw bovenaan in de tussenstand. De Ierse Annalise Murphy, die woensdag onze landgenote van de eerste plaats had verdrongen, staat nu derde met 23 punten. De Nederlandse Marit Bouwmeester, leidster in de wereldbekerstand, blijft tweede met 21 punten.

"In de eerste race was ik niet goed weg bij de pin end. Ik was er van overtuigd dat er een algemene terugroep zou komen, gezien de boten onder mij zowat over het startschip lagen, maar niets was minder waar, er kwam zelfs geen individuele! Ik kon het niet geloven...! In het eerste kruisrak heb ik proberen redden wat er te redden viel om zo'n bootje of 28 rond de eerste boei te komen. Op het halve windse en voor de windse rak kon ik vervolgens een paar bootjes inhalen, maar in het tweede kruisrak sloeg ik echt mijn slag. Ik ging hard de goede kant op en haalde er zeker 15 in om als 6e rond de tweede bovenboei te komen! In het voor de windse rak pakte ik er nog eens twee om zo als 4e te eindigen. Super comeback!!"

Evi vervolgt: "In de tweede race was ik goed weg bij het startschip en zocht ik de rechterkant op. Ik kwam als tweede rond de bovenboei na de Ierse Annalise Murphy. In het voor de windse rak ging Marit Bouwmeester mij voorbij, om als derde door de gate te gaan. Het was een nek aan nek race met Marit, maar ze eindigde net voor me en ik bleef derde."

Marit Bouwmeester (NED), Laser radial "Ik moest zo hard hangen"
"Vandaag een zeven en een twee. Ik kwam die eerste race er niet goed in. Ik moest noodgedwongen in het eerste kruisrak steeds tegen de winddraaiingen in zeilen. ‘Out of phase’ zeg maar. De tweede race was een stuk beter. Er stond stroming op de baan en daardoor moest je naar rechts. Evi (van Acker) zat daar ook. Maar die Ierse Murphy kwam van de slechte kant er nog voorlangs. Phewww, die gaat zo hard met dit weer. Evi heb ik nog wel ingehaald. Schoot zat in de knoop. Zucht dat hoort erbij in de Laser…. Ik moest ook zo hard hangen om het bij te benen met die twee."?

"Zo blij dat ik beloond werd met in elk geval een tweede plaats. Murhpy gaat gelukkig downwind niet zo hard. Ik wel! Dat was mijn ‘life saver’ van deze dag."

Rutger van Schaardenburg (NED), Laser "Paar keer goed naast gezeten"
De eerste race was nog wel OK. 15de. Die kan ik meetellen. Maar de tweede race heb ik er een paar keer goed naast gezeten met de wind. Ze kwamen van de andere kant veel beter boven. Ik lag er een stuk achter en ging domme dingen doen. Ik heb echt een goede aftrek gevaren. Ik sta nog wel goed in de top, maar het maakt het niet makkelijker morgen. Maar goed iets dat al de hele week goed gaat ben ik niet zo maar kwijt.”

Alle uitslagen: www.skandiasailforgoldregatta.co.uk

Tekst: Simon Keijzer voor Topzeilen i.s.m. redactie ClubRacer

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: