North Sea Regatta 2011 inshore wedstrijden van start

North Sea Regatta 2011De North Sea Regatta inshore wedstrijden kende een wisselvallige start op vrijdag 10 juni. De weersverandering bracht variabele zeilcondities met zich mee, die het de zeilers en wedstrijdcomités behoorlijk moeilijk maakten. Toch wisten vrijwel alle klassen de twee geplande races te volbrengen, met windkracht 2 en sterke stroming. Dat leverde in de top van de grote boten nieuwe gezichten ten opzichte van de reeds verzeilde offshores. In totaal kwamen gisteren 330 boten in actie. Vandaag komen daar nog een kleine honderd catamarans bij.

IRC: Motions en A-Boen slaat toe
De IRC 1 19 telt dit weekend negentien deelnemers. De overall winnaar van de offshore, Checkmate van familie De Ridder, weet die positie na twee vijfde plaatsen vandaag te behouden. Toch was het de Swan 45 Motions van Lennard van Oeveren die de beste dagscore van 1-2 neerzet, een goed begin voor de Yeoman Challenge Trophy waarvoor enkel de inshore wedstrijden meetellen.

In de IRC 2-3 deden veertien jachten mee. De A-Boen (Stern 33) van Johan Bol zeilde twee eerste plaatsen en staat aan de leiding in het Yeoman Challenge Trophy klassement. Captain Jack (J/109) van Bert Visser gaat aan de leiding in het overall klassement, zij zeilden wel de offshore wedstrijden.

ORC: dagwinnaars versus klassementleiders
In de ORC 1 met acht deelnemers zette Henk Woudenberg met zijn Team Just Us (J/120) de beste dagscore van 1-2 neer en staat aan de leiding in het Yeoman Challenge Trophy klassement. Zij zeilden echter niet de offshores, waardoor ze derde overall staan. De RoaringX (X-41) van Ad Lagendijk gaat aan kop in het overall klassement.

Hetzelfde gebeurde in de ORC 3-klasse met 31 jachten. De Vuurflits (Grans Surprise) van Hennevanger/Ten Bokkel wist te vlammen met twee eentjes. Toch is het de escXape (X-332) van Jan de Bruin die het klassement aanvoert, dankzij twee tweetjes in de offshores.

De grootste ORC 2-klasse met 31 deelnemers is een spannend duel gaande. De Redan van Hein van Schaik staat met een 6 en 3 bovenaan, op een punt gevolgd door de Quantum Racing (J/35) van Jeroen van der Velden. Maar het was de New Frontier (J/35) van Jan Bart die op deze vrijdag schitterde met louter eentjes. Ook dit team deed niet mee aan de offshores.

Melges 24: Team Mini Mostro voert het klassement aan
De sterk groeiende Melges 24-klasse telt dit jaar twaalf deelnemers. Die maken er een spannende strijd van. De eerste zege ging naar Nic Bol en zijn bemanning. Vervolgens sloeg de Mini Mostro Melges van Henrik Hellman toe. Gideon Mastenbroek vertelt: 'Het was heel close. Wij wonnen die laatste race en achter ons zat een pakket van ongeveer zes boten. Het was boegspriet na boegspriet, die over de finishlijn kwam. Het niveau is hoog. Er zijn zeker vijf teams die kunnen winnen." Team Mini Mostro voert het klassement aan met de score van 3-1, gevolgd door Ben Koppelaar en Nic Bol.

Melges 24 - close racingMelges 24 - close racing

FD: Twee paaltjes voor Kramer/Geelkerken
De oud-olympische FD-klasse ging vandaag met dertien boten van start. In de eerste race gingen de broers Van der Pol tot aan de laatste benedenton aan de leiding en toch werden ze derde. Mark van der Pol legt uit wat er gebeurde: 'Er lag een dikke bui boven Scheveningen en daarin draaide de wind 30-40 graden naar rechts. Het was lastig varen. De wind was zowel in kracht als richting onstabiel." Het paaltje ging naar Enno Kramer en Ard Geelkerken, die ook de tweede zege opstreken. Zij gaan de leiding, gevolgd door het Engelse duo Williams/Rogers en Koning/Taal.

Overige eenheidsklassen
De oud-olympische Yngling trekt nog altijd mooie velden. Vandaag verschenen zestien teams aan de start. Na twee races weet het ervaren trio Roukema/Kuiters/Trom de jonge stuurvrouwen Anne-Christiane Kentgens en Jildau ter Horst net voor te blijven. In de dertien boten tellende J/22 vloot staat het team van Menno Bron bovenaan. Bij de uitdagende Contenders (eenpersoons boot met trapeze) voert Dirk Lafleur de vloot van dertien deelnemers aan.

In de kleinere vloten gaat het Max Fun 25-team van Rinke van der Veen aan kop, Paul Gast in de SB3 en A. De Wilde in de Dragon.

www.nsr.nl
Foto's © Sander van der Borch & Richard de Jonge

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: