Marit Bouwmeester wint goud op Sail for Gold regatta

Marit BouwmeesterMarit Bouwmeester (NED) won overtuigend de medal race van de Sail for Gold Regatta op het Olympische wedstrijdwater. Daarmee schrijft Bouwmeester voor de tweede keer op rij het hele evenement op haar naam en neemt het goud mee naar huis. In de medal race liet de Nederlandse Kernploeg zeilster haar directe concurrente Evi van Acker (BEL) geen seconde uit het oog en bleef consequent tussen haar en de volgende boei.

Evi Van Acker (BEL) was de enige die Marit Bouwmeester nog van het goud kon beroven. De Ierse Murphy kon op haar beurt alleen het zilver nog stelen van Evi Van Acker.

Bouwmeester zeilde heel volwassen. Zoals ze de hele week al heel constant vaart. Opvallend is dat Bouwmeester het goud pakt zonder een enkele wedstrijd te winnen, op de medal race na. In het begin van de week moest ze de Ierse Murphy voor zich dulden, die ongrijpbaar was met de harde wind. Vervolgens voerde Van Acker de ranglijst aan. Maar vanaf gisteren gaat de Nederlandse zeilster aan de leiding en maakte het vandaag af, zoals ze gister voorspelde.

Bouwmeester moet blij geweest zijn dat er gisteren 11 juni minder wind stond. Na een perfecte start liet ze haar leidende positie gaan om Evi Van Acker te coveren en controleerde vervolgens van start tot finish. Onderwijl wist het Friese zeiltalent ook nog de rest van de vloot weer in te halen om de medal race op haar naam te schrijven. Van Acker, die ook even laatste lag in de medal race, eindigde nog als tweede. Bouwmeester bleef onzeker om zich heen kijken op de finish. Het duurde een paar seconden voordat Bouwmeester zich zeker van haar overwinning voelde en de armen juichend de lucht in knalde.

Marit Bouwmeester zei na afloop over de race tussen haar en Van Akcer. “Ze komt steeds terug, ongelofelijk. Ik zei ook al vooraf tegen Mark (Littlejohn coach). Die geeft nooit op. Ik moet gewoon winnen. Maar ik moest haar ook wel in de gaten houden. Ik vond wel dat Evi het heel goed deed, ik was constant op mijn hoede. Maar ik voelde me best comfortabel met dit weer maar ik wist ook dat ik niet te teveel risico’s moest nemen. Ik moest voor Evi eindigen.”

"Het is super belangrijk om hier op het Olympische water te winnen. Het is natuurlijk nog meer dan een jaar voor de spelen maar als je er nu niet bij zit heb je wel een hele lang weg te gaan. De rol van mijn coach Mark Littlejohn is ook belangrijk. Ik ben blij dat ik met hem kan werken. Hij kent het water hier heel goed en kent mij ook heel goed.”

“Wat me vooral heel blij maakt is dat ik het hier afgemaakt heb. Dit voorjaar lukte dat niet altijd. Nu wel. Het voelt heel goed dat het lukt als het moet. De focus is daarin heel belangrijk. Hier telt het echt mee.”

Evi Van Acker (BEL): "Mama mia!! Zo moet het dus echt niet... "
"Ik stond 6 punten achter op Marit en 14 punten voor op Annalise. Na een algemene terugroep - thank god want ik zat vast aan pin end - ging ik in de echte start opnieuw bij de pin end van start. Ik was goed weg maar kon m'n lijn niet houden. De wind zakte iets, de boot onder me kon eronderuit trekken en die boven mij kregen wat meer wind. Het ging van kwaad naar erger. Ik werd in de vuile wind gelegd, ging veel te vaak overstag en verloor daar zoveel mee dat ik werkelijk als laatste rond de bovenboei kwam. Mama mia!! Zo moet het dus echt niet..."

"Voor de wind moest ik naar voren varen want A ik kan toch niet laatste zijn zeker! en B Annalise lag op dat moment derde waardoor ook het zilver in gevaar kwam! Ik probeerde goed naar de vlagen te kijken en me te concentreren op mijn snelheid. Niet simpel als het allemaal zo dicht bij elkaar ligt! Beetje bij beetje kwam ik dichter en tegen dat we bij de gate waren had ik er maar liefst 6 ingehaald! In het tweede kruisrak dwong ik een pentalty af bij Annalise waardoor zij een rondje moest draaien. Het zilver was inmiddels zo goed als veilig gesteld. Ik kwam als derde bij de bovenboei en eindigde ook zo in de medalrace. Marit Bouwmeester won de medalrace en wint daarmee de wedstrijd, Annalise Murphy pakt brons."

Rutger van Schaardenburg (NED) grijpt naast de prijzen
Laser zeiler Rutger van Schaardenburg eindigde als achtste in zijn afsluitende medal race. In de einduitslag komt de Dordtenaar dan uit op een negende plaats. De hele week stond de Nederlander in de top van het klassement. Een achtste plaats was een teleurstelling voor Van Schaardenburg. Met een zesde plaats had de Laser zeiler een tweede halve Olympische nominatie gerealiseerd. Daar grijpt hij nu naast.

“Goede week maar slecht einde. Het was het net niet in de medal race dan krijg je ook een net niet resultaat. Er zijn leermomenten geweest deze week, natuurlijk. Maar ik wil een keer op dat podium staan. Ik wil een keer een medaille pakken op een belangrijk moment. Die barrière moet ik door.”

Alle uitslagen: www.skandiasailforgoldregatta.co.uk

Tekst: Simon Keijzer voor Topzeilen i.s.m. redactie ClubRacer

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: