Toch Belgen in de Tour de France à la Voile dankzij Mady Fobert

Mady FobertHet is waarschijnlijk een stralende Mady Fobert (foto) geweest die met trillende vingers haar nieuwste persbericht op haar laptop tokkelde. "Nous y serons ! Il y aura un M34 Archambault aux couleurs de la «Region de Bruxelles-capitale / Brussels Hoofdstedelijk Gewest» au départ de ce Tour 2011.

"We zijn er bij ! Er zal een Archambault M34 aan de start van de Tour zijn die zal varen onder de kleuren van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest". En dat heeft heel wat voeten in de aarde gehad, want met de nieuwe boot (de M34 vervangt de intussen welbekende Farr30) is ook het budget dat vereist is om de Tour te kunnen zeilen, exponentieel gestegen.

Budget-perikelen
Al je weet dat het al moeilijk was om dat budget de vorige jaren rond te krijgen, en dat een nieuwe M34 pakweg het dubbele kost (zonder zeilen) van de Farr 30, tja dan is het logisch dat een kleine vzw als Bel-Yachting het dit jaar extra lastig heeft gehad, net zoals vele andere amateur- en studententeams.

Om meteen al een domper op de feestvreugde te zetten: het budget van Mady en de haren is bijna rond. Bijna, dus nog niet helemaal. Het klein beetje dat nog nodig is zal wellicht tijdens de komende twee weken bijeen geschraapt worden. Het budget van de Belgen is echter minimaal, en laat absoluut geen ruimte voor schadegevallen of andere onvoorziene omstandigheden …

De trouwe partners van Mady zijn ook deze keer op post: het Brussels Gewest, de Haven van Brussel, Bureau Veritas, Vivacité Bruxelles, Lettrage Leroy & Fils, Plaisance Diffusion, de heerlijke truien van Saint James, de Brussels Royal Yacht Club, Yachting Wave, alsook de tijdschriften Yachting Sud en Varen.

Les Sables d’Olonne sponsort mee
De kring van partners wordt dit jaar uitgebreid met een verkoper van open haarden uit Etterbeek ‘Danneels’, de keukenwinkel Eggo uit Ganshoren alsook de Franse stad Les Sables d’Olonne, die het project van Mady erg genegen is. Niet de grote sponsors à la BMW-Oracle, maar toch zorgen deze drie ervoor dat het waterpeil daalt en niet langer aan de lippen staat…

Er zijn ook andere initiatieven opgestart om de scheepskas aan te vullen. Morris Adant van Fly Picture schenkt een mooie luchtfoto van de nieuwe boot aan eenieder –privé-persoon of bedrijf- die de som van 100€ of meer overschrijft op de rekening van Bel Yachting. Yvan Good, Marine-schilder, schenkt ook een schilderij van de boot. U merkt het: een ganse schare mensen heeft er zich voor ingezet om de Brusselse M34 in de race te houden.

Tour in Blankenberge
De M34 van Bel Yachting komt volgende week aan in Nieuwpoort. Daar zal hij eerst wat kleuren krijgen (stickers e.d.), dan een mast en zo en wat zeilen. Zodra hij in het water ligt kan het niet-studerende deel van de bemanning aan het trainen. Ze hebben niet veel tijd meer, maar het vertrouwen kan nu niet meer stuk: ze zijn erbij, dat is wat telt, en tijdens de vier weken van de Tour zullen 29 zeilers en zeilsters mee aan de schoten trekken.

Op 24 juni start de Tour in Dunkerque, en op 25 juli staat de laatste banaan geprogrammeerd. Op 27 en 28 juni hopen we u talrijk te mogen begroeten in Blankenberge, waar de Tour na vele jaren eindelijk nog eens halt houdt. Neem gerust toeters en bellen mee en moedig ‘onze’ M34 aan. Ze verdienen dat.

www.tourvoile.fr
www.belyachting.be

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: