JanKees Lampe pakt line honours en record in AZAB

JanKees LampeVrijdag 10 juni om 14:48UTC, na 6 dagen 2 uur en 48 minuten, kwam JanKees Lampe (NED) aan boord van zijn Open 40 La Promesse over de finish van de eerste leg uit de Azoren And Back race van Falmouth (UK) naar Ponta Delgada (P). Behalve line honours zette hij ook een nieuw record voor de 'outward' leg voor 40 foot.

Totdat hij donderdagnacht door windstilte uren lang werd geplaagd met het eiland in zicht, lag hij op koers om het record scherper te stellen van Robert Nickerson uit 1987.

"Donderdag nacht was de meest frustrerende in mijn hele zeilcarriere tot nu toe. Ik zag mijn gemiddelde snelheid van 10.1 knopen (!) waarvoor ik zo hard heb gewerkt in een keer verdampen", zegt JanKees, "maar daar staat tegenover dat ik mijn persoonlijke 24-uurs afstand record op 287nm heb gebracht en dat is heel snel voor een 40 footer."

Ook in de IRC rating doet La Promesse het goed met een 1e plek overall en een 1e plek in zijn eigen klasse.

Mijn doel voor de return leg is om het huidige record dat daarvoor staat van 5 dagen en 13 uur scherper te stellen. Dat record is gezet in 2003 door Ronny Nollet (BEL) met...jawel....dezelfde La Promesse.

"Daarnaast zou ik het fantastisch vinden om ook op IRC rating te winnen. Ik zal dus wederom zo hard moeten varen als ik kan. Ik kijk er naar uit!"

De return leg naar Falmouth start op dinsdag 21 juni en is te volgen op www.azab2011.co.uk en www.jankeeslampe.nl

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: