North Sea Regatta 2011 winnaars en uitslagen bekend

CheckmateDe winnaars van de North Sea Regatta 2011 zijn gehuldigd. Na een spannende slotdag met opnieuw veel stroom en wat meer wind, zijn de uitslagen bekend. Koen van Niftrik van Delta Lloyd reikte de prijzen uit, nadat organisator Frans Sluyters de wachttijd vooraf op geheel eigen wijze muzikaal opvulde.

IRC 1: Checkmate trekt aan langste eind
In de IRC 1 eindigden de koplopers Baraka GP en Checkmate (foto) op gelijke aantal punten. Uiteindelijk trok Peter de Ridder (NED) met de Checkmate aan het langste eind. 'We wisten dat we een paar punten achter stonden nadat we gisteren het protest hadden verloren. In dit veld en met deze stroom en winddraaiingen was er dus nog niks verloren. We zeiden vanochtend tegen elkaar: 'We gaan er gewoon voor'." Ervaring was volgens de routinier niet het enige wat telde: 'De grote jachten hebben de IRC 1 enorm gedomineerd. De Swan 45's, Baraka GP en de nieuwe Antilope hebben de eerste acht plaatsen bepaald. De langzamere boten varen achter de feiten aan. Volgens mij moeten we ervoor zorgen dat er heel snel meer Swan 45's komen. Dan kunnen die uit de IRC en hebben de andere IRC-teams ook weer een beetje strijd."

De Belgische Samantaga Swan 45 (foto) van Philippe Moortgat werd derde overall, zonder dat hij aan de offshores deelnam. Ook de overwinning in de Swan 45 en de Yeoman Trophy (voor alle kustzeilwedstrijden van 10 tot en met 13 juni) gingen naar deze 45-voeter.

IRC 1 - Samantaga bemanning in actieIRC 1 - Samantaga bemanning in actie

IRC 2-3
In de IRC 2-3 ging de eindoverwinning naar de Ace (Bashford 36) van Ard Moerman. De Yeoman Trophy was voor de Prima Vista (Prima 38) van Pieter van Daalen, die tevens derde overall werd.

ORC 1: POPOV wint ondanks missen offshores
In de ORC 1 woedde een spannende strijd tussen de POPOV van Hans Tak en de RoaringX van Ad Lagendijk. Het lukte POPOV uiteindelijk om zowel de eindzege van de gehele serie als de Yeoman Trophy naar zich toe te trekken, ondanks het missen van de twee offshores.

POPOV-bemanningslid Jan-Willem Mullier vertelt over deze slotdag: 'We moesten heel hard varen, omdat er nog maar weinig boten meededen. Daardoor konden weinig teams tussen ons en de RoaringX komen. We zijn gestart met de heavy 1 en dat was eigenlijk een beetje te veel. Tussen de wedstrijden zijn we overgegaan naar de high aspect. Toen zakte de wind eruit en hebben we toch maar gewisseld op het downwind rak. Het begon beter te lopen en het was net genoeg om ze te pakken. We zaten echt te klokken en te match racen met de RoaringX. Het was heel spannend en hard werken." Twee jaar geleden won de Ace ook in de ORC 1. In 2010 kwamen ze in de IRC 1 uit, maar dat bleek te hoog gegrepen. 'Het verschil tussen IRC en ORC is dermate groot, dat we geen zin hadden om in de staart mee te varen."

ORC 2: Redan pakt Rosetta
Zelfs na de finish was Hein van Schaik van de Redan er niet zeker van dat de eindoverwinning hem toekwam. 'De Rosetta from the Rocks zat voor ons en we wisten niet zeker of er één of twee boten tussen zaten." Twee zou er eentje te veel zijn geweest, maar alleen de X-Stream bleek tussen de Redan en Rosetta te zitten. 'Het was echt spannend. Er werd met de zwarte vlag gestart, dus wij waren voorzichtig. Daardoor waren we slecht weg en moesten we bootje voor bootje onze positie terugpakken. In het laatste kruisrak hebben we heel tactisch met de Rosetta gevaren. Op de finish zaten wij er twee bootlengtes achter. Het leek wel een eenheidsklasse kampioenschap." De missie was om de overall serie inclusief de offshores te winnen en dat lukte. Van Schaik: 'We hebben erg veel lol aan de hele regatta beleefd." Quantum Racing van Jeroen van der Velden werd derde.

De Yeoman Trophy voor alle kustzeilwedstrijden van 10 tot en met 13 juni gaat naar de New Frontier van Jan Bart.

ORC 3
De Escxape (X-332) van Jan de Bruin wint dit jaar het totaalklassement in de ORC 3-klasse. De Vuurflits van schippers Hennevanger en Ten Bokkel eindigt als tweede overall en pakt daarmee tevens de Yeoman Trophy.

FD: Met paaltje en DNF naar zege
'Tja, hoe zullen we het eens verwoorden", luidt het antwoord op de vraag waarom ze de laatste race niet finishten. Enno Kramer doet een poging: 'We gingen dik aan kop, maar bij het strijken van de spinnaker bij de tweede benedenboei ging de spi onder de boot. Zelfs zo erg dat het zwaard omhoog kwam." Echt consequenties had dit resultaat niet: 'Als we goed hebben gerekend, hadden we al gewonnen met het eentje in de eerste race. Die was spannend met de broers Van der Pol en Harold Wijgers. Maar Bas [van de Pol] ging om. Wij trouwens ook bijna in de gijp. Daarna konden we langzaam uitlopen."

Melges 24
Het nieuwe Melges 24-team van Ben Boppelaar bleef de andere nieuwkomer Wietze Zetzema nipt voor.

Melges 24 - Ben Koppelaar en team in actie Melges 24 - Ben Koppelaar en team in actie

Yngling
In de Yngling werd het een Fries podium met respectievelijk Christian Roukema, Gert Roukema en Auke van der Werf.

Laser Radial: Rudawski te snel
De Poolse Laser Radial-zeiler Marcin Rudawski wint de Scheveningse serie van de Scheveningse Europa Cup 2011 met overmacht. Hij verslaat de nummer twee, Giovanni Cocccoluta (ITA) met maar liefst elf punten. Rudawski: 'Het was een moeilijke regatta. De stroming maakte het tricky." Op de constatering dat hij hard gaat, reageert hij: 'Ik ben met sterke wind best snel, maar minder in de lichte bries en stroming." Hij probeerde zich reeds voor twee Olympische Spelen in de Laser Standard te kwalificeren, maar tevergeefs. 'Na acht jaar vol tuig besloot ik terug te gaan naar de Radial. Ik ben te klein voor de Standard." Zijn woonplaats Puck aan de Poolse kust ontvangt de Laser Europa Cup in augustus. Het brons ging naar de Italiaan Coccoluto Giovanni. Beste Nederlander was Yuri Hummel op plaats vijf.

Laser 4.7: Benjamin Wempe klasse apart
Als de Laser 4.7 arriveert, verandert de boothelling in een waterfestijn. De jonge zeilers hebben de grootste pret met de waterslang. Zo ook Benjamin Wempe, die dit weekend een grote prestatie leverde. In zijn eerste jaar in de Laser 4.7 scoorde Wempe al de Nederlandse titel en nu ook de overwinning in de Delta Lloyd North Sea Regatta 2011. En tevens winst in de Scheveningse serie van de Laser Europa Cup & Laser Youth Grand Prix 2011. 'Er stond vandaag een rare stroming en de wind draaide. Dat was moeilijk, maar ik ben er goed doorheen gekomen." Wempe eindigde een race als dertiende en verder enkel in de top vier. Zijn volgende focuspunt wordt het EK Laser 4.7 in Workum.

J-22: Spannend tot op het laatst
Na de eerste J22-race van vanmorgen stonden de teams Ronald Veraar en Eelco Blok op gelijke aantal punten. Het kwam dus op de finale wedstrijd aan. Toch was de spanning van korte duur. Veraar: 'Eelco voer zich vast bij de pin-end, dus we waren hem direct kwijt." De top drie zat na twee dagen al dicht bij elkaar. 'We hebben er knetterhard voor moeten varen. Dit is de eerste keer dat ik met mijn eigen boot de North Sea Regatta heb gewonnen. Dat geeft echt een heel goed gevoel. We hadden wel mazzel dat gisteren de laatste race eruit werd geknald, want toen lagen we heel erg laatste." De derde prijs gaat naar Menno Bron en zijn bemanning.

F18: Bundock en Van Leeuwen op afstand
F18-catamaranzeilers Darren Bundock (AUS) en Jeroen van Leeuwen (Scheveningen) konden vandaag theoretisch nog de koppositie verliezen. Maar na een 1 en 7 was de buit binnen en kon het duo zich een DNS permitteren. Bundock: 'In de eerste race kwamen we één boven en konden we in goede (wind)druk de boei ronden. De rest had minder wind, dus konden we uitlopen. De tweede wedstrijd was spannender. Door de stroming haalden we de pin-end niet." Ze kwamen als derde boven, maar daar lagen zoveel boten dat ze door moesten varen en gijpend om de boventon gingen. Voor vrijwel het hele veld wordt de Ronde om Texel het volgende evenement. Niet voor de kersverse winnaars van de Delta Lloyd North Sea Regatta. 'Ik ga twee weken naar Amerika en ik kan nog niet vertellen waarom...", aldus Bundock. Zij kregen een Strida vouwfiets aangeboden.

Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij werden tweede in het veld van 58 cats, ondanks de tweede OCS in de laatste race. Heemskerk lacht: 'We konden niets meer winnen of verliezen, dus wilde ik zo scherp mogelijk starten." Titelverdedigers Coen de Koning en Thijs Visser staan met een derde plek opnieuw op het podium.

In de Dart 18-klasse (14 boten) wisten Nicolette van Gorp en Ruud van Gisbergen hun koppositie met succes te verdedigen. Het duo wint de Delta Lloyd North Sea Regatta 2011.

IRC 1 top 3 overall:
1. Checkmate (Swan 45) 42 punten
2. Baraka GP (Swan 42) 42 punten
3. Samantaga (Swan 45) 64 punten

IRC 2-3 top 3 overall:
1. Ace (BH 36) 42 punten
2. Captain Jack (J/109) 40 punten
3. Prima Vista (Prima 38) 64 punten

UPDATE:
De Yeoman Challenge Trophy uitslagen 2011 staan in de bijlagen onder de reacties.

Foto's © Sander van der Borch
www.nsr.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: