Schelderegatta 2011 is volzet... inschrijven kan niet meer, supporteren wel

SchelderegattaEen tachtigtal zeiljachten starten zaterdag 18 juni rond 12u voor Kruiningen bij Hansweert richting Antwerpen voor de jaarlijkse klassieker: de Schelderegatta. Volgens de 'die-hards', die vechten om de line honeurs en eerste plaats na berekende tijd, zal de aankomst omstreeks 15u zijn. De aankomstlijn is een denkbeeldige lijn tussen het Loodswezen op de rechteroever en de vlaggenmast van de jachtclub R.Y.C.B., de Royal Yacht Club van België te Antwerpen.

Na aankomst in Antwerpen en na het binnenvaren van de jachthaven wordt een Duvelverwennerij voorzien. Volgens de organisatie zijn er tal van mooie prijzen voorzien en die zullen worden uitgereikt tijdens de heuse proclamatie omstreeks 19 uur in de R.Y.C.B. Jachtclub.

Over de Schelderegatta
De Schelderegatta wordt jaarlijks georganiseerd door een team van de R.Y.C.B.
De R.Y.C.B. kan hiervoor rekenen op medewerking van alle Antwerpse jachtclubs gelegen aan de Schelde en ook van twee Nederlandse zeilverenigingen:

‐ KLYC ‐ Koninlijke Liberty Yacht Club te Antwerpen
‐ VVW Schelde te Antwerpen
‐ S.R.N.A. ‐ Koninklijke Antwerpse Watersportvereniging te Antwerpen
‐ WSV Oosterschelde in Wemeldinge NL
‐ WSV Sint‐Annaland NL

Op enkele snelle racers na zijn de meeste deelnemers gewone cruisezeiljachten die gevaren worden door enthousiaste dagdagelijkse hobbyzeilers en die naargelang de weersomstandigheden soms niet moeten onderdoen voor de racezeilers die wel eens erg professionele bemanningen durven inzetten.

Hiermee is gezegd dat de Schelderegatta een zeilwedstrijd is die open staat voor een zeer brede basis van zeilers en zeiljachten die gewoonlijk aan waterrecreatie doen. Door een vernuft systeem van handicap is de mogelijkheid geschapen om bijna alle schepen een volwaardige kans te geven om goede resultaten te boeken.

Cruiserrating (www.cruiserrating.be) is het systeem dat voor verschillende Belgische wedstrijden wordt gehanteerd en de Schelderegatta is meteen ook de wedstrijd die de meeste deelnemers aantrekt.

Bij aankomst te Antwerpen zullen de deelnemers geregistreerd worden door het Cruiserratingteam en dank zij een vernuftig computerprogramma kan heel snel de handicap worden omgezet in een klassement. Er worden zes klassen gebruikt om voor zoveel mogelijk deelnemers een goed resultaat te bezorgen.

SchelderegattaNaast de wedstrijd
Vanzelfsprekend is iedereen samen met de vele sympathisanten van de deelnemers van harte welkom aan de aankomst om het havenhoofd van de invaarsluis van de Jachthaven Antwerpen Linkeroever. Bewonder hier het imposante schouwspel geboden door de deelnemende zeiljachten die tot de laatste meters er het uiterste uithalen om op een goede plaats te eindigen.

Bij het invaren van de jachthaven laten de havenmeester en zijn helpers hun beste organisatietalent zien om snel en efficiënt alle zeiljachten een plaats te bezorgen.

Tot slot bestaat de mogelijkheid om in de clubrestaurants van de verschillende clubs bij een diner verder te verbroederen tijdens één van de kortste nachten van het jaar.

Zoals ook in de Jachthaven Wemeldinge (www.vdrest.nl) kunnen ook in de Jachthaven Antwerpen Linkeroever (www.jachthaven‐antwerpen.be) de deelnemende jachten genieten van een gratis overnachting aangeboden door de jachthavens.

Om alle deelnemers terdege op de hoogte te brengen wordt al op vrijdagavond een uitdeling van de wedstrijdbepalingen georganiseerd in de jachthaven van Wemeldinge. Dit evenement gaat gepaard met een algemene kennismaking van de deelnemers in de plaatselijke etablissementen waarvan één gewoontegetrouw een vat bier als welkom gratis aanbiedt.

De ochtend van de wedstrijd wordt in konvooi gevaren vanuit de jachthaven Wemeldinge door het kanaal van Wemeldinge naar Hansweert. In groep door de diverse geopende bruggen varen en alle samen in één van de sluizen van Hansweert om naar de Westerschelde te schutten. Een belevenis die de Nederlandse verkeersbegeiders en sluiswachters optimaal ondersteunen met hun professionaliteit.

In konvooi door de sluis van HansweertIn konvooi door de sluis van Hansweert

www.schelderegatta.be
Tekst en foto's: Georges Janssens SCHELDEREGATTA - RYCB

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: