Ronde om Texel 2011: Messen worden geslepen

Ronde om TexelDe messen worden geslepen voor de Ronde om Texel 2011 op zaterdag 25 juni. Vooral de jagers op de line honours zijn al weken in de weer met innovatieve aanpassingen. Sommige zijn geheim, andere publiekelijk. Zoals de 12 meter lange mast op de M20 carboncat van John Moret en Danny Radelaar. Er staan momenteel 342 boten uit 13 landen ingeschreven. Onder hen wereldtoppers, olympische en America's Cup zeilers. De Ronde vormt het klapstuk van de Zwitserleven Zeilweek 2011, die op maandag 20 juni met het WK Slalom Windsurfen en het WK Nacra Infusion.

Er zijn meerdere aasgieren die zich volledig richten op het als eerste passeren van de finishlijn. Xander Pols (Rotterdam) deed dat al tweemaal eerder. Zijn gelegenheidsbemanning Sascha Larsen (Hoek van Holland) eenmaal. Ze verschijnen met hun nieuwe Nacra carbon 20 aan de start. Ze kunnen geduchte tegenstand verwachten van eveneens oud-winnaars van de line honours Peter Vink (Hoek van Holland) en Sven de Laaf (Scheveningen). Of van de broers Hans en Ronald Bouscholte. Die varen allemaal op de Nacra carbon 20 met kromme zwaarden.

De teams op de M20 voelen de druk van de nieuwe 20-voeters en beginnen te experimenten. Zo gokken Moret/Radelaar met hun verlengde mast en de 8 vierkante meter grotere spinnaker (in totaal 33 vierkante meter) op licht weer. Vink: 'Onder de windkracht die maken ze grote kans, maar bij alles daarboven kunnen ze niet op tegen de Nacra carbon 20." Recordhouders Herbert Dercksen (Naarden) en Mark Bulkely (GBR) doen opnieuw een poging om met hun gepimpte Extreme 20 (M20) ook als eerste in de Zwitserleven Ronde om Texel te finishen. Net als de Britten William Sunnucks (line honours in 2009) en Oliver Egan op de M20.

F18-top op scherp
Vanuit de F18-klasse dienen zich sterke favorieten voor de overallzege aan. Zo zijn Mischa Heemskerk (Roelofarendsveen) en Bastiaan Tentij (Den Haag) in vorm. Ze wonnen dit seizoen al Eurocat, de eerste internationale krachtmeting. Afgelopen maandag werden ze bij de North Sea Regatta tweede, achter Darren Bundock (AUS) en Jeroen van Leeuwen. Dit duo zal echter ontbreken op Texel. De F18 wereldkampioenen van 2009, Coen de Koning en Thijs Visser, zijn eveneens op dreef. Zij eindigden als derde in Scheveningen. Voor oud-olympier Pim Nieuwenhuis (Enkhuizen) wordt het voorlopig zijn laatste F18-optreden, aangezien hij hierna volledig aan de slag gaat bij Team China (challenger America's Cup). Hij vaart met Ferdinand van West (Bloemendaal). Andere kanshebbers zijn Gunnar Larsen (Scheveningen) en Sam Frank (Rotterdam), die bij Eurocat op de laatste podiumtrede eindigden.

Gemengde teams
Voor de Olympische Spelen van 2016 vormt het gemengde catamaranzeilen een nieuwe discipline. Daarop besloot de organisatie van 's werelds grootste catrace te volgen met een apart klassement voor gemengde teams. Oud- olympiërs Carolijn Brouwer (Scheveningen) en Wouter Samama (Utrecht) bundelen krachten op de F16 Viper. Elke Delnooz (Den Haag) en Mark Gering (Utrecht) varen al jaren voorin het F18-veld mee.

Merel Witteveen debuteert in Ronde
Nu dat de olympische matchrace dames niet naar de Kielerwoche afreizen uit angst voor de EHEC-bacterie, heeft Merel Witteveen (Amsterdam) ruimte in de agenda voor iets anders. De zilveren medaillewinnares van Beijing zal samen met haar broer Olivier Witteveen debuteren in de Zwitserleven Ronde om Texel, uitgerekend als mixed duo . Witteveen: 'Ik heb altijd al veel plezier gehad in het F18-zeilen. Het zijn grote velden en het is leuk om met mijn broertje te varen. Daarom doe ik mee, voor het eerst."

Zwitserleven kondigt einde sponsorhuwelijk aan
Na negen jaar komt er een einde aan het sponsorhuwelijk tussen Zwitserleven en de Ronde om Texel. Dit is de laatste editie die de naam draagt van deze enthousiaste en inspirerende hoofdsponsor. Zwitserleven gaat haar koers verleggen. De herinneringen aan ludieke acties als 's ochtends vroeg het strand decoreren met rode banken, zitzakken of hangmatten blijven. Het 'Zwitserleven Gevoel' sloot naadloos aan bij het 'Texelgevoel'. Ook de samenwerking met communicatiemanager Eliot Schuchart en zijn team was plezierig. 'We zijn Zwitserleven dankbaar voor de mooie jaren die we samen hebben gehad", aldus Ronde coördinator Edwin Lodder. Zwitserleven zal nog enkele jaren actief blijven als subsponsor, om de toekomst van de Ronde te garanderen.

Over Zwitserleven Zeilweek 2011
De Zwitserleven Zeilweek bundelt meerdere kampioenschappen en races. Het gehele evenement begint op maandag 20 juni met het WK Slalom windsurfen en de Nacra Championships, waaronder het officiële WK Nacra Infusion 2011. De Nacra-wedstrijden duren tot en met woensdagmorgen, aangezien die middag het Open Nederlands Kampioenschap Catamaranzeilen aanvangt. Dat duurt tot en met vrijdag 24 juni. Op die dagen vinden tevens de Shorttrack Races plaats. Voor de recreanten staan op donderdag de Horstocht en op vrijdag de Tocht naar de Noord gepland. De windsurfers gaan door tot en met zaterdag 25 juni, de dag waarop ook honderden catamarans aan 's werelds grootste catrace rondom Texel beginnen.

Vanaf donderdagavond is het iedere avond groot feest in de tent. Met op zaterdagavond een fantastische afsluiting met een optreden van een bekende Nederlandse band waarvan de naam op 17 juni bekend gemaakt zal worden.

De gehele Zwitserleven Zeilweek is te volgen via de website www.roundtexel.com, Facebook en Twitter.

Foto © Claire Matches

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: