Twilight Races: de weekbreker bij uitstek

Twilight RaceWoensdagavond 16 juni stond alweer de 6de Twilight Race van dit seizoen op het kalender. Een bonte mix van 29 boten waaronder heuse cruiser-racers, sportboten en toerjachtjes verschenen om 7u30 aan de startlijn in Wemeldinge en dit voor een avondwedstrijd van 2 uur en meer zeilplezier. Twee kruisrakken, een voordewinds- en een reachrak stonden op het menu aangeboden door WSVO.

Geen general recalls en slechts 3 boten te vroeg over de lijn, waarvan er 2 terugkeerden voor een herstart. De Intention (BH 36) van Willem Schopman (NED) luisterde de marifoon niet uit en kreeg voor zijn OCS een penalty van 10 minuten. Wat is de wedstrijdleiding toch lief mijnheer.

Intention met 10 minuten penalty aan zijn broekIntention met 10 minuten penalty aan zijn broek

De Cedo Nulli (X-41) van Serge Goossens rondde als eerste de boventon met in zijn zog het zusterschip Lender (X-41) van Luc Meersman. De Scud (First 40.7) van Rene Baartmans (NED), The Untouchables (X-35) van Coen Wohrmann (BEL) en de Intention deden hun uiterste best om in de buurt te blijven. De Achiroe (First 36.7) werd versterkt door stuurman Bert Leduc en zeilmaker Maxim Van Pelt en streed deze keer duidelijk voor een plaats in de top 10.

Achiroe gaat voor een plaats in de top 10Achiroe gaat voor een plaats in de top 10

Na het voor de windse rak werd op het reach rak een zeilset fout gemaakt door de Cedo Nulli en zag een verlies op Lender van maar liefst 4 minuten. De Scud kreeg problemen met zijn spival en was genoodzaakt om iemand de mast in te hijsen, kostbare minuten gingen ook voor hen verloren. De CaféRacer (Melges 24) piekte 11,6 knopen bootsnelheid op het reachrak en liep in minder dan 10 minuten 4 concurrenten voorbij en vervoegde zich bij de koplopers van het veld.

CaféRacer (Melges 24)CaféRacer (Melges 24)

Cedo Nulli deed op het tweede kruisrak zijn uiterste best om de Lender terug te pakken maar moest deze keer zijn meerdere erkennen met een achterstand van 54 seconden. Lender finishte als eerste na 1u en 44 minuten zeilen. De Spindrift (Jeanneau SO 33i) van Steven Jacobs kon zijn rode lantaarn doven na 3u en 12 minuten.

Lender wint 6de Twilight RaceLender wint 6de Twilight Race

Minder goede condities voor de kleinere boten
Het moet gezegd zijn dat het best moeilijk zeilen was voor de kleine en tragere deelnemers. De continu afnemende wind en daarbij steeds toenemende tegenstroom in het laatste rak heeft hen geen goed gedaan in de uitslag. Vijf deelnemers gaven op omdat de wind op het einde van de wedstrijd volledig inzakte.

De Top 10
1. Lender (X-41) Luc Meersman (BEL)
2. Cedo Nulli (X-41) Serge Goossens (BEL)
3. CaféRacer (Melges 24) ClubRacer Team (BEL)
4. The Untouchables (X-35) Coen Wohrmann (BEL)
5. Wemeldinges (First 34.7) Rinus De Jonge (NED)
6. Achiroe (First 36.7) Katrien Claessens (BEL)
7. Scud (First 40.7) Rene Baartmans (NED)
8. Concorde (Cayenne) Jan Verwerft (BEL)
9. Intention (BH 36) Willem Schopman (NED)
10. Jeetje (J-24) Hasse Van Opbergen (NED)

De complete uitslag via: www.wsvo.nl/twilight-races.html

Foto's 6de Twilight Race: https://picasaweb.google.com/clubracer/TwilightRace15611
Wij danken Serge Goossens 'Cedo Nulli' voor de prachtige foto's.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: