Checkmate wint Vuurschepenrace line honeurs en op gecorrigeerde tijd

VuurschepenraceDe Checkmate Swan 45 van familie De Ridder pakte na 18 uur, 9 minuten en 25 seconden in Harwich de line honours van de Vuurschepenrace 2011. Op gecorrigeerde tijd wint het team tevens de IRC 1-klasse. De oversteek duurde lang vanwege de overwegend aan-de-windse koersen. In totaal haalden 57 van de 64 deelnemende jachten de eindstreep van de eerste offshore van de Delta Lloyd North Sea Regatta 2011. Inmiddels maken de zeilers zich op voor de traditionele lunch in Pin Mill.

'We hebben eigenlijk de hele tijd wind, zo'n 12-13 knopen, gehouden", vertelt Peter de Ridder met zijn koffie in de hand vanaf de Engelse steiger. 'In de ochtend hebben we even 5-6 knopen gehad. Verder hadden we met grote shifts van 30-40 graden te maken. Je moest een beetje geluk hebben om op het juiste moment overstag te gaan. Als je wachtte tot de shift inkwam, overzeilde je de boei. Het was dus gokken wanneer je wel moest gaan en dat hebben we kennelijk goed gedaan." Kort na de start had de Checkmate moeite om de nieuwe Dehler 41 Miles 4 Justice van Geert-Jan Knoops van zich af te schudden. De Ridder: 'Die waren we ineens kwijt. Vervolgens hebben we de Baraka GP de hele tijd in zicht gehad." De Baraka GP Swan 42 van schipper De Graaf kwam ook als tweede door de finish. Dat werd tevens de eindstrand in de IRC 1-klasse met elf boten, gevolgd door de Belgische Allard van Tom Wijffels.

ACE wint IRC 2-3
'Er stond een mooie wind. Alleen vlak voor de Engelse kust viel die even een kwartiertje weg", aldus Ard Moerman van de ACE, een BH 36. Moerman zeilde een groot gedeelte op één oor: 'We waren met zijn vieren en ik heb de hele nacht geslapen. Toen het licht werd en ik wakker werd, lagen we midden in het IRC 1-veld. Toen ben ik maar weer gaan slapen." Volgens de schipper was het motto voor deze editie van de Vuurschepenrace vooral 'hoog blijven en hard gaan'. Na de windstilte kwam de bries vanuit het zuiden terug en kon nog even de spinnaker worden gehesen. De Maas van Nanno Aukes werd tweede, gevolgd door Captain Jack van Bert Visser.

ORC 1 t/m 5
In de ORC 1 met acht deelnemers ging de overallzege naar de Oostenrijkse Visione van Nikolaus Knoflacher. Op gecorrigeerde tijd bleven zij hun tegenstander de IJsvogel van Marcel Schuttelaar ruim een minuut voor. De Solid Sue van Auke van der Zee eindigde als derde. De ORC 2 ging met de grootste vloot van 17 jachten van start. De X-Stream van Bart Houben sloeg bij de Engelse kust zijn slag. Stuurman Albert Kooijman vertelt: 'Wij zijn daar rechtsaf gegaan, dus noordelijk van het windmolenpark." Dat leverde aanvankelijk meer wind op, totdat die 20 minuten wegviel. 'Wij pakte die rechts weer op en daar zijn we onze concurrenten kwijt geraakt. Die kleine tussenklap naar rechts heeft ons de winst opgeleverd. We hadden ook een leuke combi van eenheids- en offshore zeilers aan boord. We bleven voor elke meter vechten." De Iluka van Leon Rodenburg eindigt als tweede, gevolgd door de Redan van Hein van Schaik.

De ORC 3 t/m 5 telde tien teams, waarvan er acht de finish haalden. De Gouden Ruiter van Willem N.R. Kats bereikte na een dag, 22 uur en 18 minuten als hekkensluiter de eindstreep. Toch staat hij op handicap bovenaan de ranglijst van de ORC 3 t/m 5. De Lucifer van Ilya van Marle wordt tweede, gevolgd door de escXape van Jan de Bruin.

E-mission alsnog onderweg
De E-mission moest vlak na de start afhaken met een gebroken carbon roerkoning, maar het team liet het er niet bij zitten. Schipper Erik van Vuuren vertelt wat er sindsdien aan werk is verzet: 'We hebben de roerkoning opnieuw gelamineerd en vannacht 'gebakken'. Vanochtend vroeg hebben we het roer weer gemonteerd en zijn de boys om 8 uur richting Harwich vertrokken. Ik vlieg met een deel van de bemanning met een privé sportvliegtuigje van Rick [Andrée Wiltens, de eigenaar] zijn zus vanmiddag naar Harwich. Wat een avontuur." Als alles voorspoedig verloopt, doet de E-mission morgen gewoon weer mee aan de North Sea Race terug naar Scheveningen. Dat geldt niet voor de Panther, die na een aanvaring met schade uitviel. De eigenaressen Yvonne Beusker en Edith Voskamp stellen momenteel alles en iedereen alles in werking om volgende week aan de inshores mee te kunnen doen.

Morgen begint om 10.30 uur Engelse tijd de 180 mijl lange North Sea Race, georganiseerd door de Royal Ocean Racing Club. De teams worden in de loop van de zaterdag weer terug in Scheveningen verwacht.

Foto © Sander van der Borch
Tekst: Diana Bogaards
www.nsr.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: