Schelderegatta 2011: Zeilers na de zondvloed

Schelderegatta 2011“Mut er nog wind zaain?”, grapte Harry Vandenbergh terwijl hij zich op de buitensteiger in Hansweert stevig aan de reling vasthield. De meute zeiljachten die de nacht knus in Wemeldinge hadden doorgebracht was net uit de sluis gelaten en baande zich een weg naar buiten tegen de felle zuidwestenwind met windkracht 6 met pieken van 7 Bf. Van de 77 ingeschreven jachten voor de 9de Schelderegatta had het weerbericht er 24 thuis gehouden.

Iets later zoog de vloedstroom alles wat zich ‘deelnemer’ noemde uit de beschutting van de binnenhaven, naar buiten op de Westerschelde, waar het echte werk hen wachtte. Op een onstuimige rivier gingen de zeilers op zoek nar de startlijn, die met enige moeite en vertraging uitgelegd werd door de onversaagde helden van het rescue team.

Nadat een erg zware bui het startveld eerst minuten lang had schoongespoeld, genoten de 11 kleine CR-zeilers (de mannen en vrouwen met kleine boten) de eer om deze editie in gang te zeilen. Eentje deed dat iets te gretig en kreeg prompt een OCS aan de broek.

Exact tien minuten later haalden de 13 schepen uit de CR 3-4 de schoten aan na hun startsignaal. Scherp aan de wind naar de bocht bij Walsoorden, hobbelend over de golven en zwaar hellend tijdens de niet aflatende windvlagen probeerden de koplopers om eerst de staart van de vorige startgroep in te halen, om daarna te trachten lang genoeg uit de klauwen van de grote jongens te blijven.

Want in die vloot, nog 27 schepen sterk na het uitvallen van Shamrock (bakstag afgeknapt) en Harfang (rolgenua aan flarden), zaten er een paar tussen die absoluut als eerste over de finish wilden zeilen en al voor de start zenuwachtig naar de beste positie zochten: de X-en Cedo Nulli, Xiffé en Lender namen het voor de line honours op tegen de Samantaga (Swan 45), een Asterix (Swan 46) en de Bounty (GS 46).

Nek een nek race voor de Line Honours tussen de Bounty en Cedo Nulli Nek een nek race voor de Line Honours tussen de Bounty en Cedo Nulli

Het kat en muis-spel aan de kop van de vloot, met de Cedo Nulli (met driver Marc Flamand) na 2u 40m zeilen als verdiende Line Honour winnaar, nam niets weg van de strijd die achter hen woedde om de ereplaatsen in de verschillende klassen.

Na meer dan 3u30m op het water moesten in de CR 5-6 klasse de twee zeilers op de Bolero (J24) uiteindelijk toch hun meerdere erkennen in de Stern (Jouet 27) gevolgd door de Tita (Spirit 28). De winnaars op de Stern presteerden het om de beste gecorrigeerde tijd van de hele CR-vloot neer te zetten. Zonder carbon mast of 3DL zeilen. Da’s een prestatie!

Stern (Jouet 27) pakt de best gecorrigeerde tijd van de gehele CR vlootStern (Jouet 27) pakt de best gecorrigeerde tijd van de gehele CR vloot

In de CR 3-4 scheurde de Meeuw (winner 11.20) als eerste over de finish, en bleef daarmee ook in berekende tijd de Red Baron (Suspens) en de Stardust (Sigma 38) voor.

De spannende strijd om de line honours, waarbij de Bounty van Peter Huysman iets te close met het strand van St-Anneke werd, leverde uiteindelijk winst op in het CR-1 klassement voor de Xiffé (X-43) met stuurman Bert Leduc, met 11 seconden voorsprong op de ‘nieuwe’ Walhalla (X-412) van Patrick de Kort. De Cedo Nulli en Marc Flamand moesten voor de derde plaats nog de duimen leggen voor de Prince de Pétarcq (Oyster 41) met stuurman Ice / Eddy Lekens.

Xiffe onderweg naar winst in CR-1Xiffe onderweg naar winst in CR-1

Het shorthanded klassement van deze 9de Schelderegatta tenslotte wordt aangevoerd door de kleine J24 Bolero van André Haerbos, die zijn concurrentie ogenschijnlijk moeiteloos het nakijken gaf.

De moegestreden zeilers werden net voor het openen van de deuren van de jachthaven nog maar eens getrakteerd op een zondvloed. Kwestie om proper gewassen naar de tenten van sponsor Duvel te kunnen hollen, vermoeden we.

Top 5 uitslagen:

CR Klasse 1-2
1. Xiffe (X-43) van Sailing en Consulting
2. Walhalla (X-412) van De Cort Philip
3. Prince de Pétarcq (Oyster 41) van Bert Janssen
4. Cedo Nulli (X-41) van Serge Goossens
5. Y knot (First 40.7) van Aertssen Yves

CR Klasse 3-4
1. Meeuw (Winner 11.20) van Goosssens Herman
2. Red Baron Too (1/2 tonner) van Coopman Bart
3. Stardust van Wim Hendrix
4. Xensi van Peter Luyckx
5. Avanti van Jacques Van Diest

CR Klasse 5-6
1. Stern (Jouet 27) van Dirk Provoost
2. Tita (Spirit 28) van Kenneth de Moor
3. Bolero (J/24) van Andre Haerbos
4. Yeraj van Liliane Keteleer
5. Madrugada van Karel Oomes

De definitieve Schelderegatta 2011 uitslag vind je onder de reacties in de bijlagen.

Foto's door Georges Janssens van de RYCB:
https://picasaweb.google.com/102466795895940009301/SCHELDEREGATTA18JUNI…

www.schelderegatta.be

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: