Giraglia Rolex Cup 2011: de inshores

Giraglia Rolex Cup 2011De eerste dag van de inshores hebben we geen race gevaren vanwege een klein beetje te veel wind. Het wedstrijdcomité vond het raadzamer om alle boten binnen te houden omdat er in de haven stoten van 40 knopen gemeten werden. Gevolg, golven van 1 meter in het zwembad en de Nederlanders leren de Duitsers hoe je: "De stront waait van de dijk zegt.

Dag 1 was dus een partijtje karten tegen het Britse team Spirit of Jethou. Maar die kerels reden aan de verkeerde kant van de weg en wij konden er niet voorbij.

Dag 2 van de inshores begon met de baai van St Tropez die er als een spiegel uitzag, geen 40kn wind meer, en uitstel tot de seabreeze zich van een stabiele kant liet zien. Deze zeewind begon al om 10:30u wat rimpeltjes op het water te tonen, en om 12:20u schoten ze ons weg voor een kleine coastal van 2u:30min (voor ons dan toch).

We werden 7de in onze klasse, en de winst ging naar de Club Swan 42 van meneer Leonardo Ferragamo (Leo voor de vrienden, en eigenaar van Swan Yachts). Opmerkelijk was de 2de plek van de Danish Lady, maar wij waren vooral nieuwsgierig naar onze prestatie tegenover die van de TP52´s? Toen bij de uitslag bleek dat er slechts 1 TP voor ons was (de Britse Pace), hadden we tijdens het avond eten iets om het glas op te heffen (en geloof me…, anders hadden we wel een andere reden gevonden hoor).

JethouJethou

Ons enige negatieve punt was het scheuren van de spi bij de drop, maar dankzij de goede connecties van Wout en François was deze de volgende morgen weer klaar voor gebruik. En het meest verbijsterende punt voor ons is dat in onze klasse J/39's tegen TP 52's varen.

Dag 3 van de inshores en tevens de laatste inshore race van dit event, laat de ochtend in de baai van St Tropez weer als een spiegel zien waardoor we weer genoodzaakt zijn te wachten tot de seabreeze zin heeft om met ons te komen spelen. Kort na de middag krijgen we de zelfde baan voorgeschoteld als gisteren. We nemen een paar flessen wijn, wat baguettes, verschillende stukken kaas, zetten de zonnetent er op en laten de automatische piloot en de plotter de rest doen. Leven als god in Frankrijk zoals ze zeggen….

Mmh, zo is het eigenlijk niet echt gegaan. Het begon met dat we moeilijk van de startlijn afkwamen, en effe moesten vechten om mee vooraan in het veld te komen. Dan na de bovenwindse boei een beetje VMG zeilen om de TP 52’s bij te houden, de nodige gijpen om diepte te winnen. Vervolgens aan de boei de genua erop, peelen naar de code 0, wat verder peelen naar de A1.5 om dan bij de laatste boei terug naar de genua te gaan met de buitenschoot erop. We finishen 2 minuutjes voor de TP 52 Lucky (met mede Nederlander Peter Tans als navigator aan boord) welke vorig jaar nog de Rolex Middle Sea Race won. Lucky werd vandaag 9de by the way. We worden vandaag op 42 seconden 2de na Imagine (grappig genoeg de oude boot van onze eigenaar), en 3de overall tijdens de inshore races.

Morgen staat de offshore op het programma van een 245 zeemijl. Deze gaat van St Tropez naar een merkteken vlak uit de baai van St Tropez, en vervolgens naar de Noordelijke kaap van Corsica. Van daar is het een rechtstreeks naar Genua om aldaar te finishen. Ze voorspellen licht weer met een opkomende Mistral op vrijdag.

www.regattanews.com

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: