Texel Dutch Open 2011 kent ruige start

Texel Dutch Open 2011Op woensdag 22 juni 2011 kende de Texel Dutch Open, onderdeel van de Zwitserleven Zeilweek, een ruige start voor de kust van Texel. De zuidwestenwind wakkerde aan tot een windkracht vijf/zes met hoge golven. Van de 93 ingeschreven boten waagden slechts 336 teams zich op de Noordzee voor de twee races. Het Britse duo Northrop/Willett gaat aan de leiding, met het gelijke aantal punten als de Nederlanders Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij. Jorden Veenman en Frank de Waard staan derde overall.

Vliegende start Northrop/Willett
'Dit is gelijk het hoogtepunt van de week", lacht Simon Northrop (GBR). De Engelsman had samen met zijn bemanning Charles Willett een vliegende start van de Texel Dutch Open, het officiële ONK Catamaranzeilen. Het duo begon het kampioenschap met een derde plek en sloot af met een paaltje. Daarmee staan ze gelijk met favorieten Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij, die een 1 en 3 scoorden. Northrop: 'We zijn hier blij mee. We gingen vooral aan de wind hard. We zijn best een zwaar team, dus deze wind past wel bij ons. In de tweede wedstrijd deden we gewoon alles goed." Northrop en Willett vochten toen een spannend duel uit met Coen de Koning en Thijs Visser. Northrop vertelt: 'Coen overzeilde de bovenboei een beetje. Wij gingen eerder overstag en konden hem zo inhalen."

Kersverse wereldkampioenen kopje onder
De kersverse Nacra Infusion wereldkampioenen Coen de Koning en Thijs Visser kwamen bij het ONK Catamaranzeilen minder voortvarend uit de startblokken. Het gouden duo van de ochtend ging 's middags tweemaal kopje onder. Met een negende en tweede plaats staan ze vijfde overall. De Koning: 'Het was geen vermoeidheid, want we maakten gewoon domme fouten."

Girl power in Open klasse 2
'Bijna iedereen was afgehaakt", zegt Ingrid Bakker. Ze doelt op de Open klasse 2, de boten met een rating hoger dan 105 (de kleinere catamarans). Uiteindelijk startten slechts drie van de tien ingeschreven teams. Bakker en haar stuurvrouw Dominique van Asselt gingen de strijd met de elementen wel dapper aan. 'Wij zijn ook drie keer omgegaan. Bij de derde maal klapte de roerkam om en moesten we soms samen aan het roer hangen bij het afvallen (wegsturen van de wind)", lacht ze. Het duo staat nu derde overall. Alfred de Jong gaat met zijn Nacra 17 aan de leiding, gevolgd door de lokale hoop Dirk Pool met Anna van der Duim.

WK-titel met overmacht naar De Koning/Visser
Een uitgedunde vloot zeilde vanochtend de laatste twee races van het WK Nacra Infusion 2011, dat afgelopen maandag met 33 boten begon. Coen de Koning en Thijs Visser hadden een comfortabele voorsprong van elf punten en besloten een experiment aan te gaan. Op basis van de weersvoorspelling dat de zuidwestenwind verder zou aantrekken, lieten ze de fok in de trailer. Het bleek een misrekening, maar de schade bleef beperkt. Ze wonnen na in totaal negen races alsnog de eerste, officiële WK Nacra Infusion wereldtitel met elf punten verschil. De Koning: 'We hadden in een training al eens getest zonder fok en tijdens de North Sea Cup in België hebben we dat ook gedaan. Toen verloren en wonnen we niets, maar we hadden er voor mijn gevoel nog niet genoeg mee geoefend. Nu hadden we speling en anderen zullen het nooit, dus moesten wij het maar verder testen. Maar er stond maar vijftien knopen wind in de eerste race. Dat is te weinig en de slag tegen de golven in was moeilijk. Dit werkt alleen bij vlak water en 25 knopen of meer." Het zilver ging naar Gunnar Larsen en Sam Frank, gevolgd door de Australiërs Adam Beattie en Jamie Leitner.

Voor alle uitslagen zie: www.roundtexel.com

Top vijf Texel Dutch Open 2011 na twee races:
1. GBR - Northrop/Willett, 4 punten (foto)
2. NED - Heemskerk/Tentij, 4 punten
3. NED - Veenman/De Waard, 6 punten
4. GBR - Piggott/Garcka, 10 punten
5. NED - De Koning/Visser, 11 punten

Tekst: Diana Bogaards
Foto: Thom Touw

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: