Yannick Lefebvre en Matthieu Janssens behalen BOIC criterium tijdens Kieler Woche 2011

Yannick Lefebvre en Matthieu JanssensVorige week werd in Kiel (GER) de Kieler Woche World Cup gevaren. Dit is de laatste World Cup Event van de ISAF WORLD CUP TOUR. Alle Olympische klassen waren goed vertegenwoordigd en de vloot kreeg zware weersomstandigheden voorgeschoteld. Stevige landwind zorgde voor moeilijke en shifty omstandigheden. Dit evenement was het belangrijkste kwalificatie event van de Duitse zeilfederatie voor de Olympische Spelen van 2012, en de thuis zeilers stonden dus super scherp.

Opmerkelijk weetje is dat de Nederlandse kernploeg thuis moest blijven uit angst voor de EHEC bacterie. Zo zie je maar wat media heisa kan doen, hier ter plekke is al lang niets meer te vrezen en de bacterie lijkt onder controle. Geen zieken gevallen hier in Kiel in ieder geval, en sommige Nederlanders kwamen alsnog naar Kiel, zij het dan op eigen risico.

In de 49er klasse vaarden Yannick Lefebvre en Matthieu Janssens een zeer goede serie. Ze begonnen de eerste dag al met een overwinning in de 2de reeks die live te zien was op de Duitse televisie, en ook live via internet uitgezonden werd. Na een degelijke kwalificatie serie belanden ze als 20ste in de Gold Fleet (top 25). Vandaar uit vochten ze zich vooral de laatste dag mooi naar voor en eindigen ze 16de overall.
Hiermee worden ze 8ste land op een ISAF WORLD CUP, hetgeen een criterium is van het BOIC om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen van 2012.

Ook Sigrid Rondelez (RSX) behaalde dit criterium. Zij haalde zelf de medal race en werd 10de overal.

Met deze mooi prestaties zetten ze beiden een belangrijke stap in de richting van deelnamen aan de Olympische Spelen 2012. Voor beiden geldt dat ze op de WK’s in 2011 of 2012 nog een plaats moeten winnen voor België om naar de Olympische Spelen te mogen gaan. Ze moeten met andere worden hun land nog zien te plaatsen, maar hebben het criterium binnen hun land in principe gehaald.

In de Laser klasse stond Wannes Van Laere er ook lang tijd goed voor, maar door een mindere laatste dag valt hij te ver terug weg om de normen te halen. Hij krijgt in Helsinki al meteen de kans om te bewijzen wat hij kan.

www.kielerwoche.de
www.mantasailing.be

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: