Twilight Race 7 kent grote verschuiving in de uitslag

Twilight RaceLag het dooreen schudden van deze Twilight Race uitslag aan de kortere baan, de windstoten of de bemanningswissels, wie zal het weten? Wat we wel weten is dat vele boten die we normaal altijd in de top 5 terugvinden deze keer compleet de mist in gingen (die er niet was). We zien de Magnifique (First 3,.7) van Johan-Dirk Van Der Endt (NED) vermeldenswaard de top 3 induiken. Bij deze is het dus bewezen dat zeilmakers goede zeilers zijn want de 'Magnifique' werd versterkt door Maxim Van Pelt (BEL).

Vroegtijdige startlozing
De enige vroege vogel deze keer was 'Wemeldinges' (First 34.7) van Rinus De Jonge. De vroegtijdige startlozing werd goed opgemerkt door de wedstrijdleiding (zie foto) en 'Wemeldinges' kreeg een OCS aan zijn broek met 10 minuten straftijd.

First blood
Na het ronde van de O19 aan stuurboord richting boei O22 volgde het eerste bloed. Lender (X-41) en Cedo Nulli (X-41) die hun start een beetje miste zagen op dat moment de bui al hangen want er zaten nog veel te veel boten in de buurt. Als je weet dat je de snelste boot van de vloot hebt zit je met een probleem. Tijdens het reachrak, met 20-25 knopen wind, trokken de twee kemphanen hun spinnakers met verschillende broaches tot gevolg. De achtervolgers kwamen nog dichter en de Cedo Nulli (X-41) werd zelfs ingehaald door de CaféRacer (Melges 24), bijna de kleinste boot van de vloot maar zeker niet de traagste. De Scud (40.7) koos voor een veilige set en kwam uit het reachrak zonder verlies.

Daarna voor de snelle boten een net geen kruisrak naar de O18. De tragere boten met rolgenua's hadden hier wel wat moeite mee en moesten op het einde een slag of twee maken.

Kamelenrace-stijl
Na de O19 met een ferme knik in de schoot terug richting O22 om het kleine driehoeksparcours in kamelenrace-stijl nog een keer over te doen.

Slechts 1 spinnakerrak
Pas in het laatste rak van de O19 naar de finish kon iedereen zijn spinnaker of gennaker hijsen. Voor de lichtere sportboten een feest van zeer korte duur met 20 knopen wind. Wij op de CaféRacer maten hier een gemiddelde bootsnelheid van 14 knopen.

X-41 matchrace
De X-41 matchrace werd voor de tweede keer op een rij gewonnen door de 'Lender' van Luc Meersman (BEL).

Scud wint
De 'Scud' (First 40.7) van Rene Baartmans (NED) won deze Twilight Race met 44 seconden voorsprong op nummer twee, de 'CaféRacer' (Melges 24) met het ClubRacer Team.

Top 10:
1. Scud (First 40.7)
2. CaféRacer (Melges 24)
3. Magnifique (First 31.7)
4. Ventura (Dehler 39 sq)
5. Lender (X-41)
6. Intention (Bashford Howison 36)
7. Cedo Nulli (X-41)
8. Jeetje (J/24)
9. Concorde (Comfortina – Cayenne)
10. Guanabara (Contessa 35)

De volledige uitslag via www.wsvo.nl

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: