Weinig wind en veel frustratie tijdens het ORCi wereldkampioenschap (video)

Lenco - WK ORCiVan 18 tot 25 juni wordt in Cres het ORCi wereldkampioenschap gezeild en dit onder zeer wisselende omstandigheden met meestal weinig of geen wind. Onder de 119 deelnemers vinden we de Nederlandse boot 'Lenco' (Salona 37) terug, nu onder leiding van schipper/stuurman Erik Van Vuuren (NED). Na de offshore en een inshore wedstrijd staan ze 44ste in het groep B tussenklassement met 63 boten. Groep B wordt momenteel gedomineerd door de Italianen met twee Grand Soleil 40R's, 'Vahani' 5' en 'Despeinada', gevolgd door 'Next Team' een aangepaste X-35.

Nico Brabers (NED), eigenaar van de 'Lenco', vertelde ons gisteren meer over zijn ervaring tijdens de inshore race: "Om 11.00 uur zou de eerste start zijn, maar deze werd uitgesteld doordat er weer te weinig wind was. Toen we uiteindelijk vertrokken kenden we een start uit het boekje: het ging geweldig. Helaas kwam er een zogeheten ‘general recall’ en moest er opnieuw gestart worden. Bij deze tweede keer kenden we een slechte start, maar we werden daarbij gered door (opnieuw) een ‘general recall’. De derde poging was beter, ofschoon onze start matig was. Maar Henk wist door een zeer tactisch ingeschatte overstag manoeuvre toch weer een paar plekjes te pakken."

"Tijdens de race ging het steeds beter, ook de boot handling liep geweldig. Langzaam maar zeker (ook vanwege de zwakke wind) konden we steeds weer een plekje vooruit opschuiven. Maar dan slaat de pech weer toe: de organisatie besluit de race in te korten! Daardoor finishten we op de helft van de totale baan, waardoor we helaas niet meer verder konden komen dan een 24e plaats (van de totaal 67)."

“Het resultaat is in elk geval honderd procent beter dan dat van woensdag, en we zijn ook tien plekken gestegen in het tussenklassement, en niet gefrustreerd zoals gisteren. We hadden gewoon iets beter moeten starten, maar dat is altijd een moment opname en makkelijk achteraf te zeggen. Morgen gaan we het weer proberen en er wordt ook meer wind verwacht. Dus goede kansen!”

Volg het ORCi wereldkampioenschap via: www.scor.hr
Meer links, foto's en reacties: www.clubracer.be/zeilforum/threads/1478-WK-ORCi-2011-Croatie

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: