Giraglia Rolex Cup: Saint-Tropez - Genua

De offshore wedstrijd van Saint-Tropez naar Genua via de Giraglia rots bovenaan Corsica was een echte kleine boten race. De 100 voeter Esimit Europa (ex Alfa Romeo) die als eerst over de finishlijn gleed werd 139ste van de 146 deelnemers. De winnaar was de Franse X-372 Foxy Lady. Hoe minder wind en dus hoe trager de “snelle”grotere boten kunnen varen, hoe beter voor de kleinere “tragere”boten. Draai de finishtijd lijst om en je krijgt min of meer de uitslag op handicap.

We hadden een goede start en knokten samen met de TP52’s Near Miss, Paprec Recyclage, Lucky en Pace naar winst. Bij het ronden van de rots La Fourmigue was het 132nm en met de nodige zeilwissels naar het Noorden van Corsica om aldaar de rots Giraglia te ronden en koers te zetten naar Genua (85nm).

Ik denk dat we tijdens het gehele traject niet meer dan 10kn wind gehad hebben en soms gedurende ettelijke uren gewoon stil op het water hebben gelegen terwijl de stroming ons ergens naartoe voerde wat maar een klein beetje uit de richting lag... De talrijke weerberichten en gribfiles waren even vaag als een kristallen bol om de toekomst te voorspellen gevuld met spuitwater (waar heb ik dat nu weer vandaan???). Het was dus een beetje gokken waar de nieuwe wind eerst vandaan ging komen.

Het was een zenuwslopende wedstrijd. De zee kan hard zijn en het uiterste van je vragen tijdens extreme omstandigheden. En als we dan extreme omstandigheden horen, denken we meestal aan vrij veel wind en een wilde zee met meters hoge golven die je van vooraan over dek helemaal naar achter spoelen. Maar het tegenovergestelde kan gemakkelijk mee onder de tittel “extreme omstandigheden” geplaatst worden. Een zee als een spiegel, hier en daar een zuchtje wind (behalve daar waar jij bent), temperaturen dik over de 30°C in de blakke zon en zolang de zeilen niet de getekende vorm kunnen aannemen zal de boot niet vooruit gaan. Maar, het blijft een race!

Uiteindelijk bij aankomst bleek dat we handicap’s gewijs alle TP’s achter ons hebben gelaten. We zijn tijdens deze offshore dan wel 107ste geworden, maar overall gaan we hier met een 3de plek naar huis. Iets waar het Dralion team toch best fier op mag zijn vind ik.

Op de foto: Near Miss en Aegir ronden de Giraglia rots.

www.regattanews.com
www.yachtclubitaliano.it

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: