Tour de France à la Voile 2011 van start na merkwaardig uitstel

Tour de France à la Voile 2011 van startNa de proloog (noem het opwarmertje) van vrijdag waren alle teams in Duinkerke zaterdagochtend klaar voor het begin van de echte strijd om de punten. Dat was buiten enkele boze pleziervaarders gerekend, die het sluizencomplex bezet hielden. Welk exact hun probleem was, daar werd in de berichtgeving met geen woord over gerept, maar omdat er voor de namiddag toch 30 knopen wind voorspeld werd, blies de wedstrijddirectie de eerste wedstrijddag af. Zo kregen alle teams nog de kans voor wat last-minute klusjes, of zelfs een lange natte strandwandeling.

Topteams tekenen present
Op zondag waren de boze mensen verdwenen, zodat er gezeild kon worden. Na weer lang uitstel – deze keer omwille van mist en geen wind- wist het wedstrijdcomité er in de late namiddag nog 2 korte banaantjes uit te persen. Met dank aan de zeebries…

In deze wedstrijden staken de topteams al snel de neus aan het venster: team Safran-Multiplast schreef beide manches op haar naam, Courrier Dunkerque staat met een tweede en een derde plaats netjes tweede in de algemene rangschikking. De Top drie wordt aangevuld door de M34 Toulon Provence Méditerrannée.

Région de Bruxelles – Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Onze Belgen deden het verre van slecht, ondanks het gebrek aan training en ervaring op deze technisch veeleisende M34. Het team van Mady Fobert behaalde een 11de en een 13de plaats (op 15 deelnemers).

Toen het team terug aan wal kwam, waren ze erg blij met de resultaten. Enkel de trim van de asymmetrische spi vergt nog wat oefening. Blijkbaar toch een verschil met de symmetrische spinnakers van de Mad Mumm…

Tour kleurt toch een beetje Nederlands
In het algemeen klassement staan onze Brusselaars momenteel 12de, net voor de Duitsers van de Iskareen. Deze laatste krijgen deze dagen wat hulp van enkele zeilgrage leden van het Delft Challenge Team.

Zij brengen hun M34-ervaring mee (die groter is dan die van de Duitsers), en ook de kennis van de zandbanken en stromingen langsheen de Franse Kanaalkust. Die laatste ervaring heeft het jonge Duitse team helemaal niet. Dat zouden ze misschien beter aan hun vaders en opa’s vragen… (foei).

Vandaag om 9u30 wordt de vloot in de startzone verwacht, voor een 32-mijls lang reach-rak naar Blankenberge. Oppassen dus als je vandaag Nieuwpoort of Oostende wil buitenvaren: het gevaar komt van links (Bart De Wever vindt dit leuk).

www.tourvoile.fr

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: