Tour de France à la Voile: Blankenberge brengt Belgen geen geluk

Tour de France à la VoileDe vijftien M34's hebben Blankenberge bereikt, er overnacht, een onweer uitgezeten, een wedstrijdje gezeild, pintje gedronken en dan gisterenavond weer doorgezeild naar Calais. De etappe van Duinkerke naar Blankenberge, één lang reachrak van start tot finish, begon veelbelovend voor de Belgen: in zesde positie rond het eerste merkteken, maar dan blijkt de ervaring en gezeilde mijlen toch door te wegen.

Een na één zeilden de andere M34's hen voorbij. Een tactische optie verder aan lij van de vloot bracht geen zoden aan de dijk en in allerlaatste positie gaan de Belgen door de finish. Ze hadden het zich wellicht anders ingebeeld.

De Ile-de-France onder leiding van Tour-veteraan Jimmy Pahun kaapte de overwinning weg, voor de neus van de Bretagne Credit Mutuel en de Courrier Dunkerque.

Onweer neemt wind weg, ’s namiddags toch één manche
Op dinsdagochtend veegde een onweer eerst alle Blankenbergse straten schoon, en nam ‘en passant’ ook de wind weg. Geen manches ’s ochtends dus. In de namiddag doet de wind toch een poging, het comité legt een baan uit zodat er gestart kan worden.

In de lichte wind pakt de Courrier Dunkerque de tegenstanders in, en finisht met ruiome voorsprong op de Safran en de Sud-de-France Languedoc Roussillon. De Ile de France wordt vijfde. Dan zakt de wind er volledig uit, en nog vier schepen weten net voor sluitingstijd de finishlijn te halen.

Pech voor de Belgen, zij krijgen een DNF aan hun broek, net als nog 5 andere deelnemers. In het algemeen klassement mag de Courrier Dunkerque weer de rode leidersspinnaker hijsen.

Ile-de-France grijpt macht in etappe naar Calais
Iets voor 10 uur ’s avonds zoekt de vloot de startlijn weer op voor de verbindingsetappe naar Calais. De Safran Multiplast is het beste weg en rondt het eerste merkteken voor de neus van de Courrier Dunkerque. Rond elven zeilt de vloot in een complete windstilte. Sommigen ankeren om op positie te blijven.

Rond middernacht trekt de wind weer aan en de koplopers stuiven onder spi tegen 9 knopen naar Calais. Om half zes vanochtend zeilt de Ile-de-France als eerste over de finish, en pakt hiermee de leidersplaats over van de Courrier Dunkerque.

Brussel steekt Duinkerke de loef af
De BAE Systems wordt tweede, de Bretagne Credit Mutuel wordt derde. Dé verrassing in deze etappe komt op naam van … de Belgen! Ze eindigen op een ongelofelijk fantastische 7de plaats, voor kleppers als Courrier Dunkerque (8ste) en Toulon Provence Méditerrannée (10de).

De teamchef van de Belgen, Tour-mama Mady Fobert, kan deze prestatie van haar team gerust bijschrijven in het ‘hoogtepunten-boek’, dat tot hiertoe nog maagdelijk wit was gebleven.

Deze namiddag trekken de zeilers weer het water op voor één of twee korte banen, als de wind het belieft…

www.tourvoile.fr

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: