Eerste officiële WK Nacra Infusion 2011

WK Nacra InfusionHet eerste Zwitserleven WK Nacra Infusion op Texel trekt wereldtoppers. De Nacra Infusion wordt sinds november 2010 door de internationale zeilfederatie (ISAF) erkend. Daarom mag de klasse nu een officieel wereldkampioenschap organiseren. De Nacra carbon 20 en Open klasse hebben geen ISAF-status en strijden dus net als vorig jaar om de Int. Nacra Championships 2011. De totale vloot bestaat op dit moment uit 41 teams uit zeven landen. Het driedaagse evenement begint op maandag 20 juni en maakt onderdeel uit van de Zwitserleven Zeilweek 2011.

Aangezien het om een officieel WK gaat, kan de organisatie rekenen op de steun van de provincie Noord-Holland. Er staan in totaal tien races op het programma, onder leiding van wedstrijdleider Rob Hoogstra. Op maandag en dinsdag zullen de zeilers viermaal in actie komen en op woensdagmorgen tweemaal. Het niveau is wederom hoog. In de Nacra Infusion richten alle ogen zich op de winnaar van het Int. Nacra Infusion Championship 2010, Gunnar Larsen (Scheveningen). Nu verschijnt hij met zijn nieuwe bemanning Sam Frank (Rotterdam) aan de start. Dit Boskalis-duo werd in mei Nederlands kampioen in deze klasse. Een paar weken eerder pakten Larsen en Frank de bronzen plak bij Eurocat in het Franse Carnac, de eerste internationale krachtmeting van dit seizoen.

Andere favorieten
Als het om een Open Nederlands Kampioenschap Nacra Infusion was gegaan, zouden de Australiërs Adam Beattie en Jamie Leitner als eerste zijn geëindigd. Dat was het niet, maar dit jonge team gaf wel zijn visitekaartje af voor het WK. De F18-wereldkampioenen van 2009, Coen de Koning (Hoorn) en Thijs Visser (Amersfoort), gaan eveneens op jacht naar nog een wereldtitel. Ook oud-olympiër en huidig America's Cup-zeiler Pim Nieuwenhuis (Enkhuizen) en zijn maat Ferdinand van West (Bloemendaal) behoren tot de favorieten. Bij de Nacra carbon 20 is dat de winnaar van 2010, Peter Vink (Hoek van Holland) en zijn bemanning. Zij zullen een zware dobber hebben aan nieuwkomers Xander Pols (Dordrecht) en Sascha Larsen (Hoek van Holland). Pols pakte met zijn voormalige M20 tweemaal de line-honours van de Zwitserleven Ronde om Texel. Larsen kwam een paar jaar eerder eens als eerste door de finish.

Lazy Corner
Bij Nacra kampioenschappen staat de gezelligheid hoog in het vaandel. Daarom verrijst er in de Pitstraat op het Texelse strand een heus zeildorp. 'De tenten staan dit keer allemaal bij elkaar en in het midden staat de bar met 25 Lazy Jack-zitzakken. We noemen dat de 'Lazy Corner'. Dit moet de ontmoetingsplek voor alle zeilers worden. We draaien muziek en de catering wordt door Paal 17 verzorgd. We willen meer bieden dan puur wedstrijden. Vandaar ook de uitgebreide lunches tussendoor en de happy hours aan het einde van de middag. Het Zwitserleven Gevoel op Texel", aldus organisator Xander Pols.

Het Zwitserleven WK Nacra Infusion en de Int. Nacra Open Championships zijn te volgen via www.nacrachampionship.com en Facebook.

Foto: Winnaars Larsen/Van Leeuwen in actie tijdens het Int. Nacra Infusion Championship 2010
Tekst: Diana Bogaards

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: