Sail for Gold 2011: selectie- en nominatie-evenement

Sail for GoldVan 6 tot en met 11 juni komt de Nederlandse kernploeg in actie tijdens de Sail for Gold Regatta 2011. Dit evenement is een belangrijke test voor de gehele wereldtop in de tien Olympische en drie Paralympische klassen. Voor de Nederlandse topzeilers is Sail for Gold 2011 aangewezen als evenement dat telt voor de nationale selectie en tevens Olympische nominatie.

In totaal zijn er drie stappen waaraan een zeiler moet voldoen om in aanmerking te komen voor een Olympische kwalificatie. In willekeurige volgorde:
• NOC*NSF nominatie op naam
• Nationale selectie winnen
• Plaatsen land op WK 2011 of 2012

Uitgangspunten: ‘Weymouth-profiel’ en vroeg kwalificeren
In het proces om te komen tot een Olympische kwalificatie legt het Watersportverbond de nadruk op een ‘Weymouth-profiel’ in combinatie met een prestatie in de wereldtop. Ten tweede wil het Watersportverbond de kanshebbers, die met afstand de besten zijn, in een zo vroeg mogelijk stadium voordragen aan NOC*NSF.

Derhalve ligt in de nationale selectie de nadruk op Sail for Gold 2011 en Olympisch Test Evenement 2011. Een zeiler of zeilteam dat twee topprestatie op deze twee evenementen realiseert kan de nationale selectie vroegtijdig winnen.

Olympische nominatie
Voor deelname aan de Olympische Spelen moeten de Nederlandse zeilers voldoen aan de minimale eis van NOC*NSF. Dat is een plaats bij de top vier op een WK of top drie op een EK of sommige Wereldbekerevenementen. Het is ook mogelijk om de nominatie in twee stappen te realiseren met twee halve nominaties. De eis daarvoor is top acht op een WK of top zes op een EK of sommige wereldbekerwedstrijden. Zie het NOC*NSF document voor meer info.

Nationale selectie vroeg afsluiten
In de zeilsport mag slechts een deelnemer per land, per Olympische klasse deelnemen aan de Olympische spelen. Hiervoor heeft het Watersportverbond een intern selectiereglement opgesteld voor alle Olympische zeilklassen met uitzondering van het dames matchracen.

Voor het matchracen geldt dat het best presterende Nederlandse team tijdens de Delta Lloyd Regatta 2012 zich plaatst voor de Olympische spelen van 2012.

Sail for Gold 2011 is door het Watersportverbond aangewezen als een evenement waar de Nederlandse zeilers (met uitzondering van de matchracers) een eerste stap kunnen zetten tot een ‘vroege’ nationale selectie voor de Olympische spelen. In augustus 2011 volgt op dezelfde locatie het ‘Olympische Test Event’.

Zeilers die zich weten te kwalificeren voor het Olympische Test Event en niet meer dan acht punten scoren op het Olympische Test Event 2011 en Sail for Gold 2011 samen, winnen de Nationale selectie in die klasse. Als ontbindende voorwaarde wordt gesteld dat er geen andere Nederlandse zeilers in de betreffende klasse in de top 10 van Sail for Gold 2011 heeft behaald.

Land plaatsen
Het IOC laat een maximum van 380 zeilers toe in tien verschillende klassen op de Olympische Spelen van 2012. In het jaar voorafgaand aan de Spelen kan een Nederlandse sporter het recht afdwingen voor het land om deel te nemen. De eerste 75% van deze exclusieve ‘landenplaatsen’ worden toegewezen tijdens het ISAF WK 2011 in Perth. Tijdens de WK’s in 2012 worden de laatste 25% van de landen toegewezen. Deze ‘landenplaatsen’ zijn niet op naam.

Overzicht reeds behaalde Olympische nominaties
Nederlandse Kernploeg:
• Lisa Westerhof Lobke Berkhout, 470 dames (volle nominatie)
• Marit Bouwmeester, Laser radial (volle nominatie)
• Roelof Bouwmeester (foto boven), Laser (volle nominatie)
• Matchrace team, Elliott 6m (volle nominatie)
• Thierry Schmitter (foto onder), 2.4mR (volle nominatie)
• Rutger van Schaardenburg (halve nominatie)

Niet kernploeg leden
• Pieter-Jan Postma, Finn, (volle nominatie)
• Sven en Kalle Coster, 470 mannen (halve nominatie)

www.skandiasailforgoldregatta.co.uk

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: