Bodegraven/Reeuwijk nog steeds aan de leiding na tweede dag Nationaal Regenboog Evenement

 Nationaal Regenboog EvenementHet was een spannende tweede dag van het Nationaal Regenboog Evenement op het Braassemeer in het Groene Hart. Koploper Bodegraven/Reeuwijk kreeg een zware dobber aan het Groene Hart, die vandaag een invaller aan het roer had zitten. Het verschil bedraagt nog slechts een punt. Aalsmeer klom ondanks een gescheurd grootzeil op naar de derde plaats overall. Niet alleen op het water gebeurde er van alles, ook op de wal bruiste het.

'Vandaag wordt het klapstuk van de week, want dit is de enige dag dat we op een 'meer' zeilen", zei Jan Uit den Boogaard, voorzitter van het Hollands Utrechts Plassenberaad en wethouder Recreatie en Toerisme gemeente Kaag en Braassem, vanochtend gekscherend in zijn welkomstwoord bij WSV Braassemermeer. 'En let u vandaag vooral op de roze boot [Kaag & Braassem], ik heb niet voor niets mijn roze pet opgezet." Ondertussen trok de westenwind aan tot kracht drie/vier en later nog wat verder. Eenmaal aan het racen, klonk op de achtergrond live muziek en bij terugkomst kregen de zeilers een cultureel onthaal van de PS theatergroep.

Neeleman: 'Het was een beetje overleven"
Rond 14.00 uur leek het alsof heel Roelofarendsveen de trossen losgooide om naar de Medal Race van een wereldkampioenschap te kijken. Menig ISAF World Cup zou jaloers zijn op deze enorme toestroom van publiek. Aan de kleurige outfits was te zien welk team ze aanmoedigden. De Olympia rondvaartboot stond vol met genodigden, die het zeilspektakel van de vijftien Regenbogen kwamen volgen. De koplopers van Bodegraven/Reeuwijk waren op het schot scherp weg bij de pin-end (linkerzijde van de startlijn). Daarmee pakten Neeleman/Van der Krogt/Van Reeuwijk al vroeg de leiding, die ze verder uitbouwden. Ronde Venen kwam als tweede rond, maar zij zouden na een strafrondje uiteindelijk als vierde finishen. 'De boei kwam ineens op ons af", grapt stuurman Hans van Drunen. Als je die raakt, moet je een rondje draaien.

Na deze vliegende start van de dag volgden twee moeizamere races voor Bodegraven/Reeuwijk. Neeleman: 'Het zat ons in de tweede en derde wedstrijd in de eerste vijf minuten een beetje tegen. Het was bij ons ook maar een beetje overleven. Als zij de ene kant op gingen, gingen wij naar de andere kant om vrij te varen. En dan maar hopen dat je een beetje goed uitkomt. Echt tijd om goed tactisch te kijken, hadden we niet. Je bent met de boot bezig en met trimmen. Het is zo'n korte race dat je moet proberen om vrij te blijven."

Peter Peet: 'Beginnersgeluk"
De stuurman van het Groene Hart-team, Peter Bijlard, kon vandaag uiteraard de diploma-uitreiking van zijn zoon niet missen. Maar de Nederlands kampioen van 2008 had een waardige invaller, de huidige titelverdediger Peter Peet. Die zeilde samen met Arthur van Berge Henegouwen en Brent Lucas de sterren van de hemel. Het trio haalde de beste dagscore met een 2-1-1. 'Beginnersgeluk", lacht Peet na afloop. 'De boot gaat hard en stuurt makkelijk. En met deze mannen gaat alles vanzelf." In de tweede race kwam het Groene Hart Bureau van Toerisme met Rob de Kraa aan het roer nog gevaarlijk dichtbij. Ze gingen nek aan nek om de tweede bovenboei. Peet: 'Ik dacht echt dat de wind naar links zou klappen en dat we zo naar de boei zouden varen. Dat gebeurde niet, dus Rob kwam bij ons binnendoor. Dat deed hij aardig."

Onder spinnaker lagen ze zij aan zij met het Groene Hart als binnenste boot ten opzichte van de benedenton. Die gunstige positie wist Peet uit te spelen: 'Als je bij de onderboei als eerste rond gaat, heb je geen last van de golven die anderen maken. De nummers vier en meer komen daar wel in van de boten die voor de wind varen. Dat scheelt veel en maakt het verschil." En zo won het Groene Hart de race en werd het Groene Hart Bureau van Toerisme (Rob de Kraa) op de valreep nog ingehaald door Bodegraven/Reeuwijk (Neeleman).

Roerige race drie
De derde en afsluitende race op de Braassem verliep alles behalve rustig. Enkele boten waren te vroeg over de lijn en keerden terug om opnieuw te starten, waaronder Aalsmeer van Marc Blees. Voor het Groene Hart was er geen vuiltje aan de lucht. Peter Peet en zijn mannen gingen weer als eerste om de boei, verrassend gevolgd door Leiden en Beleef de Bollenstreek. Aalsmeer kwam daarna, maar met een gescheurde top van het grootzeil. Blees legt uit wat er gebeurde: 'Bij de eerste boventon lagen wij vierde over bakboord. Ongeveer drie scheepslengtes van de boei kwamen er nog drie boten over stuurboord. Dat waren Mark Neeleman (Bodegraven/Reeuwijk), Rob de Kraa (Groene Hart Bureau van Toerisme) en Frank Bulk (Alphen aan den Rijn). Dus je creëert eigenlijk een ouderwetse bakboord/stuurboord situatie (waarbij bakboord voorrang heeft). Fred Bulk draaide te laat, waardoor zijn mast rechtop bleef. Wij voeren schuin over bakboord en dus kwam ons grootzeil op zijn vaantje terecht. Die ging er dwars doorheen, dus einde wedstrijd." Als uitslag voor deze gemiste race werd uiteindelijk een gemiddelde van de eerste vijf wedstrijden genomen. De Kraa en Bulk protesteerden vanwege dit voorval tegen elkaar, gewonnen door Bulk. De Kraa kreeg strafpunten.

Leiden en Nieuwkoop in duel
Het duel om de tweede plek was eveneens spannend. Dat ging tussen Leiden en Nieuwkoop. Organisator van het evenement en middenman van Leiden Robert Kampschreur vertelt: 'Net voor de finish gingen we overstag. Nieuwkoop kwam over de andere boeg aanzetten. Bij ons bleef de loef fokkeschoot hangen. Daardoor was de druk in het zeil dusdanig groot dat we te schuin gingen en vol liepen. Daardoor verloren we zeker een meter of vijf. Dat was precies genoeg dat Nieuwkoop er voor kon kruipen. Zij hadden net in het kruisrak daarvoor een gave klap gemaakt." Nieuwkoop koos toen voor de rechterzijde van de baan en kreeg een winddraaiing mee.

Onderonsje met de jeugd
Kampschreur raakt naar eigen zeggen 'razend enthousiast' als het over de opzet van Nationaal Regenboog Evenement gaat. 'We hebben goede wind, zonnetje erbij en een hoop mensen op het water. Daar doen we het uiteindelijk ook allemaal voor. Al die bootjes en tweede rondvaarschepen vol, gewoon top. Wat helemaal leuk was, was toen we vanmorgen met al die Bogen in een sleep kwamen aanvaren. De schooljeugd met het NRE-logo op hun T-shirts kwam ons tegemoet met Zestienkwadraten en op pramen. Ze hadden muziek aan boord en wij ook. De voordekker van team Teylingen, Patrick van Leeuwen, stond gek te doen op het voordek en al die kinderen deden mee. Het was gewoon hartstikke lachen. Als je de jeugd erbij betrekt, doe je dat ook met hun ouders. Je laat ze de mogelijkheden van het water ontdekken. De Zeilschool Wijde Aa was bezig en de schooljeugd was er. Een trainer van Optimist Club Nederland gaf samen met een collega van de Braassem lessen. Anderen waren aan het roeien en op het springkussen in het water aan het spelen. Ik geloof dat het hartstikke geslaagd is."

Van Wettum Optimist als prijs
Kinderen uit de betrokken regio's konden meedoen de NRE-kleurplaatwedstrijd. De hoofdprijs was een gloednieuwe Van Wettum Optimist, die uiteindelijk naar Jeroen van Osse uit Voorhout ging. Trots stond hij gisteren in Park Groot Leerust in Warmond op zijn eigen zwaardkast, terwijl de Regenboogzeilers minutenlang voor hem stonden te klappen.

Vandaag doen de Regenbogen de Westeinderplassen bij Aalsmeer aan.

Top vijf na zes races:
1. Bodegraven/Reeuwijk, 9 punten
2. Groene Hart Bureau van Toerisme, 11 punten
3. Groene Hart, 13 punten
4. De Aalsmeer, 16 punten
5. Ronde Venen, 15 punten

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: