Nationaal Regenboog Evenement: zeilteam Bodegraven/Reeuwijk na eerste dag aan de leiding

Nationaal Regenboog EvenementHet zeilteam Bodegraven/Reeuwijk gaat aan kop na de eerste dag van het Nationaal Regenboog Evenement op de Kagerplassen. Stuurman en vijfvoudig olympiër Mark Neeleman (NED) pakte samen met zijn bemanning Gerard van der Krogt (NED) en Pieter van Reeuwijk (NED) twee paaltjes. De derde was voor Rob de Kraa (NED), Gerben van der Werff (NED) en Thomas Allart (NED). Zij vertegenwoordigen het Groene Hart Bureau van Toerisme, dat voorlopig tweede overall staat. Hun teamgenoten van het Groene Hart nemen de derde plek in.

Op dinsdagavond 28 juni voeren de vijftien Regenbogen in een defilé Leiden binnen. Daar sprak de Commissaris van de Koningin de heer J. Franssen de officiële openingswoorden uit, waarna de presentatie van de bemanningen volgde. Zij vertegenwoordigen allemaal een gemeente of het lokale bedrijfsleven. Vanochtend kregen de Bogen een sleep van historische sleepboten richting Warmond, van waaruit de boten onder zeil naar de wedstrijdbaan op de Kagerplassen zeilden. De stevige noordwestenwind (ongeveer kracht vijf) zette de zeilers behoorlijk aan het werk. Dat de stuurmannen gretig waren, bleek wel uit de drie algehele terugroepen wegens te vroeg starten van een groot deel van de vloot.

Mark Neeleman: 'Een wedstrijd blijft een wedstrijd"
Het trio van Bodegraven/Reeuwijk neemt met een serie van 1-7-1 een voorsprong van twee punten. De twee eentjes haalden ze onbedreigd, maar de tweede wedstrijd verliep minder voortvarend. Neeleman: 'Als je ertussen ligt op zo'n kort baantje, kan je geen kant meer op. Dan word je gevaren. We werden op de startlijn door de wind gedrukt en toen moesten we een rondje draaien. Dan lig je helemaal achteraan." Het trio wist terug te komen tot plaats zeven. Hoewel dit nieuwe zeilevenement het Groene Hart op de toeristische kaart moet zetten, is de competitie nog altijd sterk. 'Een wedstrijd blijft altijd een wedstrijd. Er ontbreken deze week een paar toppers, maar het leuke aan deze klasse is dat je iedere keer een ander hebt die kan winnen. Er zijn wel twintig teams die een serie op hun naam kunnen schrijven."

Rob de Kraa: 'De wind draaide dertig graden"
Rob de Kraa, houder van drie Nederlandse titels in de Regenboog, kwam vanmiddag moeizaam op gang. Hij begon zijn serie met een achtste plaats. De Kraa: 'In de eerste wedstrijd was het probleem dat de wind dertig seconden voor de start ongeveer 30-35 graden draaide. Je kon over bakboord (zeilen over links) nauwelijks nog over de lijn komen. Ik zat hoog bij het schip in de meest ongunstige positie op zo'n moment. Het is een korte baan, dus je moet goed starten. Er is niet veel gelegenheid om iemand voorbij te komen. De andere twee starts waren mooi bij de pin-end (linker startboei). Als je dan een beetje wind hebt, ben je weg." En zo scoorde het team Groene Hart Bureau van Toerisme nog een eentje en tweetje, waarmee het tweede overall staat. Ook De Kraa genoot van deze eerste dag: 'Het is wel heel erg leuk die korte races en keihard werken. Zeker voor de bemanning." Over het nieuwe evenement is hij eveneens positief: 'De opzet is zeer geslaagd. Het idee komt van het skûtsjesilen, wat al jaren in Friesland bestaat, waardoor de gemeentes hun eigen identiteit in de boten kunnen vinden. Daarnaast zeil je natuurlijk vijf dagen op vijf verschillende plassen. Dat is erg leuk en het blijft wedstrijdzeilen, dus wij vinden het zelf ook erg leuk."

Peter Bijlard: 'We hebben constant gevaren"
Dat je niet continu top drie hoeft te varen om daar wel in het totaalklassement te eindigen, bewezen de mannen van het Groene Hart vandaag. Peter Bijlard, Arthur van Berge Henegouwen en Brent Lucas zeilden een score van 6-3-4 bij elkaar. Bijlard: 'In de eerste wedstrijd hadden we een beetje pech. We gingen als derde rond de boventon, maar bij de benedenboei kwam de spinnakerschoot tijdens het strijken onder het schip. In het kruisrak moesten we die weer in orde maken, dus los knopen en helemaal voorlangs halen en dan weer vast maken. Daarmee mis je gelijk een man in de zijkant en gewicht is erg belangrijk. Zeker in die dikke wind van vanmiddag. Dat kostte ons wel vijf plekken. We moesten eigenlijk overstag, maar dat ging niet. Onze voordekker lag namelijk aan lij (lage kant van de boot) op het voordek. Daardoor maakten we dus de verkeerde slag en zakten we terug."
'Als je bij de eerste drie of vier zit, heb je lucht om je heen. Daarachter zit het zo dicht op elkaar en die geven elkaar geen centimeter ruimte. Want elke centimeter die je weggeeft, kunnen wel eens twintig meter worden. Je hoort dus heel veel geluid en dat is logisch. Ze zijn allemaal bezig om hun plek te behouden en te verdedigen."

Marc Blees: 'Tweede wedstrijd was niet goed"
Voor het Aalsmeer-team geldt eigenlijk het tegenovergestelde. Ondanks een twee en een drie als resultaten staan Marc Blees, Joost Houweling en Hilbert van Dijk toch vijfde. Blees: 'De tweede wedstrijd was niet goed. Toen kwamen we bij de pin-end slecht weg. Er kwamen te veel boten met snelheid van achteren aan, die de boel verzieken voor de mensen die netjes op de lijn liggen. Dan is het eigenlijk een te korte baan voor vijftien boten en kom je er niet meer bij. Halverwege de race gingen we toch weer zevende rond. Dan draai je weg en zijn er zoveel toeschouwerboten waar je achterlangs moet. Daardoor verlies je weer tien meter en kan je opnieuw net niet voor een ander langs. Maar voor de rest was het een fantastische dag. Het is een spektakel. Voor de promotie van het Groene Hart is het heel goed, maar het spelletje is ook zeker leuk. Het eerste jaar is een test en ik denk dat het daarna gigantisch kan groeien."

Top vijf na drie manches:
1. Bodegraven/Reeuwijk, 9 punten
2. Groene Hart Bureau van Toerisme, 11 punten
3. Groene Hart, 13 punten
4. De Ronde Venen, 15 punten
5. Aalsmeer, 16 punten

www.nationaalregenboogevenement.nl

Foto door Wim Haze

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: