Het leven zoals het is: havenmeester bij de WSKLum…

Havenmeester WSKLum: “Ze zijn hier vanochtend komen zeggen dat er dertien schepen met een wedstrijd vanuit Ramsgate naar hier komen, en dat ik twee - misschien drie - plaatsen moest voorzien voor boten die een week zouden blijven. Maar nu zijn het er een pak meer en ik heb hier absoluut geen plaats! Ik weet niet waar ik die boten moet leggen want we zitten propvol”. De regel in de Sailing Instructions bij de Ramsgate - Nieuwpoort dat de deelnemers op een week gratis ligplaats konden rekenen, schoot deze brave man duidelijk in het verkeerde keelgat.

Complete chaos in het havenkantoor
Enfin we hebben na bijna zeven uur zeilen in totaal nog eens drie uur op een wachtplek gelegen (“ik roep u straks wel op wanneer ik een oplossing heb gevonden”): de brave havenmeester had naar eigen zeggen ook te kampen met een weerbarstig facturatiesysteem, en toegangsbadges aanmaken voor de talloze bezoekers neemt er uren in beslag… Enfin zelden zo’n chaos meegemaakt, maar het was een serieuze domper na een leuke overtocht.

Evenals de schippers Bella, de J-Venture, de Noordwind en de Snelle Vliet brachten we een pak tijd door op het havenkantoor. De mannen van de Ragazza hebben hun boot gewoon in de eerste en beste vrije box geparkeerd en zouden de havenmeester wel per telefoon op de hoogte brengen dat ze een week lang bleven. Een stoïcijnse Roy Van Aller wist op het nippertje een verbale aanval af te slaan. En ik weet niet of de Jokken de brave havenmeester later op de avond nog een ligplaats heeft weten te ontfutselen, want op dat ogenblik zaten we al lang op de KYCN, met de benen onder tafel…

Het was pas na een dik uur wachten op dat havenkantoor – het was er erg druk met zeker twee mensen voor mij in de wachtrij- dat we na veel aandringen en gemarchandeer toch een plek toegewezen kregen. Daar aangekomen bleek die voor een dertigvoeter te zijn, dus meerden we onze véél bredere boot maar op de kop van de steiger af, langszij een jacht waarvan het duidelijk was dat zij perfect beantwoordt aan het beeld van de doorsnee ligplaatshouder aan de kust (die van gemiddeld 364 dagen per jaar in de haven).

Blijkbaar loopt de communicatie bij onze militaire vrienden-watersporters een beetje mank, maar we zijn de havenmeester toch ontzettend dankbaar voor de veel-te-kleine plek die we toegewezen kregen, alsook de vriendelijke zeilers op de steiger die ons allemaal hielpen bij het aanleggen en weer vertrekken. Ondanks dat is onze goesting om deze vakantie eens bij de WSKLum te gaan liggen enigszins over…

www.wsklum.be

Labels

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: