North Sea Race 2011 werd zware beproeving voor de vloot

North Sea Race 2011De North Sea Race 2011, onderdeel van de North Sea Regatta, werd een zware beproeving voor de 85 deelnemende jachten. De sterke noordoostenwind maakte er een lange aan-de-windse oversteek van Harwich naar Scheveningen van. Na 18 uur, 38 minuten en 20 seconden pakte de Oystercatcher XXVIII, de Humphreys 54 van Richard Matthews (GBR), zaterdagmorgen 4 juni de line honours.

Tonnerre de Breskens van Piet Vroon kwam als derde binnen, maar won op handicap het IRC-klassement. In de ORC ging de overallzege naar de Solid Blue Grand Soleil 45 van Auke van der Zee.

'Het was koud en het was alleen maar stampen op de golven", was gisteren ongeveer de meeste gehoorde opmerking op de steiger in Scheveningen. Alleen na het ronden van de MSP-boei voor IJmuiden kwam de spinnaker eraan te pas voor de laatste mijlen naar de finish. Na de kopgroep van Tonnerre, Oystercatcher en Pleomax volgde een gat van ongeveer drie uur. In deze volgorde eindigde het drietal in de IRC Overall. 's Avonds om 23.19 uur Nederlandse tijd kwam de laatste deelnemer over de eindstreep, de Strata 6.

HH Memorial Trophy
Dit jaar werd de Hans Horrevoets Memorial Trophy voor het eerst in de Visafslag uitgereikt en niet tijdens het Pinksterweekend. Maar het wat ook voor het eerst dat Bobby en Kit, de dochters van de in 2006 overleden zeezeiler Hans Horrevoets, dit helemaal alleen zonder opa deden. Met de vertederende woorden 'gefeliciteerd met prijs van mijn pappa', nam Piet de Graaf van de Baraka GP de bijzondere bokaal in ontvangst. Volgens de rekenformule gaat die naar het gemiddeld jongste team met de beste prestaties in beide offshores.

Checkmate en Redan overall bovenaan
Gelet op beide uitslagen kwam de Redan van Hein van Schaik als overall winnaar in de ORC uit de bus. In de IRC was dat de Checkmate van Peter de Ridder. Al zag het er voor de Redan in beginsel niet zo goed uit. Peter de Nijs vertelt: 'We misten het startschot en vertrokken als negende. In de eerste drie rakken voeren we geweldig sterk, waardoor we weer voorin zaten. Ook 's nachts hebben we de juiste besluiten genomen en zijn we tijdig overstag gegaan terug naar de rhumb line. Bij Smith Knol lagen we er keurig bij en op weg naar de MSP-boei voor IJmuiden hadden we prima snelheden. We hebben ervoor gezorgd dat we niet door de stroming werden weggezet. Daarna hebben we de spi gezet en zoals altijd met een grote glimlach naar de finish gevaren en tweede geworden."

Aanstaande vrijdag 10 juni barst de Delta Lloyd North Sea Regatta pas echt los voor de Haagse kust. Vier dagen lang wordt er op de Noordzee sportief gestreden en is het op de wal genieten van live muziek.

www.nsr.nl

Voor alle uitslagen: http://www.rorc.org/race-results/2011-season-cumulative-results.html
Foto: Offshore prijswinnaars 2011 in de Scheveningse Visafslag
Tekst en foto's: Diana Bogaards

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: