Evi Van Acker aan de leiding na 2de dag Sail for Gold Regatta

Evi Van AckerOp de Sail for Gold Regatta zeilen in het Engelse Weymouth staat Evi Van Acker (BEL) na vier wedstrijden aan de leiding in de Laser Radial klasse. De 25-jarige Gentse zeilde vandaag naar een tweede en twee derde plaatsen. Maandag was ze in de eerste regatta vierde geworden. Met twaalf punten heeft Van Acker twee punten voorsprong op Marit Bouwmeester (NED), met wie ze na vijf manches de leiding in de wereldbeker stand deelt.

Marit Bouwmeester terug in top drie
Marit Bouwmeester (foto) staat ook weer op een podiumpositie na vier races. Met twee tweede plaatsen en een derde in de drie races van 7 juni stijgt de Friese zeiler naar een tweede plaats in het klassement van de Laser radial klasse.

Marit: “Het ging op zich OK vandaag. De eerste twee races stond er nog niet zoveel wind en was het heel moeilijk. Dus ik was best blij met die twee tweede plaatsen. De derde race nam de wind toe….daar had meer ingezeten. Ik kreeg mijn boot niet lekker over die golven heen. Ik had niet zoveel snelheid als ik normaal heb. Je kan wel zien dat die Engelsen hier veel getraind hebben. Bij Young ging het veel beter. Ze wist ook precies waar ze heen wilde. Het was een beetje zo van ‘volg mij maar’. Morgen weer een dag, ik heb er zin in.”

Laser broederstrijd - Van Schaardenburg top drie
In het Laserveld strijden de Nederlanders en trainingspartners uit de Nederlandse kernploeg tegen elkaar voor deelname aan het Olympische-test evenement later dit jaar. Rutger van Schaardenburg zeilde weer sterk vandaag 7 juni. Hij staat op een derde plaats in het algemeen klassement met hetzelfde aantal punten als nummers een en twee. De Dordtenaar is daarmee ook Bouwmeester voorlopig de baas die op een 28ste plaats staat. Bouwmeester eindigde nog op het podium tijdens de Delta Lloyd Regatta maar moet nu in van Schaardenburg zijn meerdere erkennen.

Rutger van Schaardenburg (NED) “Bekaf maar heel tevreden”
“Het was heel pittig. Drie wedstrijden. 25 knopen denk ik (6 – 7 beaufort). Grote dingen gingen heel goed. Snelheid aan de wind. Koppie erbij gehouden. Tactisch goed. Paar kleine dingen iets minder. Die kosten me mogelijk een top drie score vandaag. Ik ben bekaf, maar heel tevreden. Ik zeil de hele winter al goed. Het was wat onstabiel en dat is nu beter. Rustiger zeg maar. Meer controle over mijzelf.”

Strijd in mannen 470 klasse
De strijd in de 470 klasse is spannend tussen Team Coster (NED) en Team Steven (NED). De Costers trokken vandaag aan het langste einde met een derde en een eerste plaats De broers zijn weer terug in de race. Nederlandse kernploegleden Steven LeFevre en Steven Krol scoorden een 11de en een 13de plaats. De ‘Stevens’ staan 16de en Team Coster 17de in het klassement. De top tien in het algemeen klassement is een indrukwekkende lijst met 470 zeilers, uit tien verschillende landen. Met meerdere teams die het podium van recente wereld- en Olympische kampioenschappen hebben gestaan.

Steven LeFevre (NED) “Eerst die top zes landen”
“Het was niet zo makkelijk. De kant die vandaag uitbetaalde moest je gelijk bij zitten. Anders werd het heel lastig om weer terug te komen. Maar we varen onze eigen race en kijken niet naar wat de anderen of de Costers doen. Wij moeten eerst maar eens zorgen dat we in de top zes landen terecht komen. Dat is moeilijk genoeg. We weten dat het mogelijk is. Dan moet alles wel echt op het hoogste niveau uitgevoerd worden.”

Kalle Coster (NED) “We nemen het heft weer in handen”
“Het ging goed vandaag. Gisteren hebben we het uit handen gegeven en vandaag nemen we het heft weer in handen. We hebben de gemiddelde score weer naar 10 terug weten te werken. Er stond meer wind vandaag. Dat is in ons voordeel. We hebben goede snelheid in deze condities, maar we zeilden ook de goede kant op en namen de goede beslissingen, dat is ook niet onbelangrijk. We kunnen het gewoon en we staan er positief tegenover. We zijn wel eens van dieper gekomen. Maar vergis je niet het is niet makkelijk. Dit is het sterkste veld dat ik gezien heb in vier jaar tijd.”

Thierrry Schmitter (NED) aan de leiding in 2.4mR klasse
Thierry Schmitter scoorde twee bullets zoals het in de sport wel eens genoemd wordt. Met twee eerste plaatsen is Schmitter weer terug in pole-position in de Paralympische 2.4mR klasse.

“Ik sta nu denk ik op gelijke punten met Damien. Het is weer heel spannend. Ben blij dat hij er is, zeker met veel wind is hij een geduchte tegenstander. Ik ben denk ik met deze omstandigheden iets sneller. Ik hou hiervan. Lekker het koude water in je gezicht. Het gevoel dat je in een wasmachine zit. Het gevoel dat je leeft. Maar ik heb ook veel getraind met minder wind. Want als je hier in Weymouth wil winnen moet je echt allrounder zijn. Je kan van alles verwachten.”

Sonar trio weer in top drie
Paralympische zeilers Marcel van de Veen, Udo Hessels en Mischa Rossen mixen zich weer in de top van de Sonar vloot. De huidige wereldkampioenen staan op een tweede plaats in het klassement na 3 races.

Matchrace team doet goede zaken
De twee drietallen van het Nederlandse match race team doen het goed in Weymouth. De eerste round robin (poule fase) is afgesloten. Renee Groeneveld, Shannon Marck en Annemiek Bekkering plaatsen zich net niet voor de Gould group. Het Nederlandse trio eindigt op een gedeelde tweede plaats in Poule B met het team van de Australische Souter. Maar het onderlinge resultaat tussen de twee bepaalt dat Souter zich plaats. Groeneveld, Marck, en Bekkering kunnen zich via de repechage (herkansing) poule nog plaatsen voor de finales.

Mandy Mulder, Annemieke Bes en Merel Witteveen wonnen zes van de zeven poulewedstrijden. Daarmee pakt dit team de overwinning in poule A en plaatst het zilveren trio van Beijing zich voor de gold group, waar de beste twee teams van de drie verschillende poules in terecht komen.

Groeneveld “5 gewonnen 2 verloren, daar zijn we heel blij mee”
Tegen LeBerre was de mooiste race. We stonden een penalty achter en we lagen achter maar we kregen het voor elkaar om hun ook een penalty te geven. Daarmee worden die twee penalty tegen elkaar weggestreept en we lagen voor en zeilden als eerste over de finish. Laatste verloren. Een foutje gemaakt met het weghalen van de spinnaker. Een technisch mankementje. Super tevreden. Goed gematchraced. Best knap met deze wind. Nu de repechage poule in. Wij hebben nu al onze doelstelling gehaald.”

Mandy Mulder (NED) “Het loopt lekker”
Wij zijn heel blij met vandaag. We wonnen van Skudina (RUS). Ze kreeg twee penalty’s. Daarna pakten we twee relatief makkelijke tegenstanders en we wonnen van Echegoyan (ESP). Het loopt lekker, we beginnen steeds meer aan elkaar te wennen weer.”

Westerhof en Berkhout (NED) niet tevreden
We huidige wereldkampioenen in de 470 waren niet tevreden. In de aanwakkerende wind had dit ervaren duo het beter willen doen. Gisteren 6 juni hebben Westerhof en Berkhout het protest verloren tegen het wedstrijdcomité over de te varen baan. Als gevolg van dat verloren protest is het duo gediskwalificeerd in race een. Vandaag hebben ze dat niet helemaal goed kunnen maken. Bij vijf wedstrijden mag iedereen het slechtste resultaat aftrekken, dus de Nederlanders zijn nog niet uitgeschakeld.

Berkhout zei na afloop. “We hebben de wind niet goed gelezen vandaag. Daar had veel meer ingezeten.”

Alle uitslagen: www.skandiasailforgoldregatta.co.uk

Tekst: Simon Keijzer voor Topzeilen i.s.m. redactie ClubRacer

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: