Sail for Gold Regatta: Nationale selectie en Olympische nominatie evenement van start

Sail for Gold RegattaVoor heel veel landen zijn de wereldbekerwedstrijden Olympisch zeilen in Weymouth Zuid Engeland onderdeel van hun Olympische kwalificatie. Zo ook voor de Nederlandse en Belgische zeilers. Het evenement op het Olympische water is aangewezen als een wedstrijd waar zowel een Olympische nominatie te behalen valt als een start gemaakt kan worden met de nationale selectie. Het evenement eindigt met de medal races op zaterdag 11 juni.

Het was lang wachten voor de 1072 zeilers uit 62 landenzeilers en hun 320 coaches. Als laatste gingen de zeilsters in de Laser radial klasse het water op om 17.00 uur lokale tijd. Waaronder Marit Bouwmeester (NED) en Evi Van Acker (BEL). Het waren moeilijke omstandigheden voor de zeilers. Grote banen, op zee, veel stroming, windraaiingen, een echte uitdaging.

Geen stress voor Evi Van Acker (BEL)
Evi Van Acker: "Dit evenement is heel belangrijk voor de meeste zeilers, omdat het een selectie is voor de pre-olympics in augustus, en voor de Olympische Spelen volgend jaar. Heel mooi dat ik me al geplaatst heb, en me daar dus totaal geen zorgen over moet maken!"

Evi zeilde op de eerste dag een 4de plek.

Nieuwe opstelling matchrace team
Het matchrace team kent een nieuwe opstelling voor Sail for Gold 2011. Mandy Mulder (NED) is stuurvrouw en zeilt samen met ervaren bemanning Annemieke Bes (NED) en Merel Witteveen (NED). Dit trio won zilver op de Olympische spelen van 2008 in de Yngling. Renee Groeneveld zeilt Sail for Gold 2011 met een iets minder ervaren bemanning Shannon Marck en Annemiek Bekkering. Marck komt uit de talentploeg en zeilt normaal gesproken in de 470.

Van Schaardenburg goed uit de blokken
Rutger van Schaardenburg (NED) begon de serie met een overwinning in de Laser-klasse. Zijn directe concurrent inde nationale selectie Roelof Bouwmeester eindigde als twaalfde in de enige race die vandaag in de Laser werd gezeild. In de Laser wordt gezeild in twee groepen van ongeveer 60 deelnemers per groep.

Lisa Westerhof en Lobke Berkhout (NED) stonden even aan de leiding van het klassement met een 2de en een 4de plaats. Maar er loopt nog een protest van de wedstrijdleiding tegen een groot deel van 470 vloot omdat die de verkeerde baan gevaren zou hebben. Wordt vervolgd.

Rutger van Schaardenburg "Kan niet beter"
“We hebben maar een wedstrijd gevaren, en dat ging top. Kan niet beter. Het waren moeilijke omstandigheden omdat het zo duidelijk was wat je moest doen, en mij lukte dat. Normaal ben ik heel voorzichtig, ik was nu agressiever. Lekker begin.”

Roelof Bouwmeester (NED), "Ik liet me verrassen"
“Ik heb dezelfde wedstrijd gezeild, behalve dat ik me liet verrassen bij de start. Ik ging denk ik in de 4de lijn over de start. Das was slecht, maar daar kon ik niets meer aan veranderen. Ik kwam ongeveer als 40ste boven. Uiteindelijk nog 12de geworden. Dat was goed. ”

Stevens eerste race tweede
In de 470 mannen klasse begonnen de ‘Stevens’ (foto) met een goede tweede plaats en scoorden vervolgens een 12. Hun directe concurrent in de nationale selectie Team Coster (NED) kende een slechte dag en eindigden als 13de en 24ste. In de 470 wordt ook in twee groepen gevaren van 39 boten.

Marit Bouwmeester (NED) knokt terug
Laser radial zeilster Marit Bouwmeester was als laatste aan de beurt. Ze zeilde geen goed eerste kruisrak maar vocht haar weg terug en vond aansluiting bij de kopgroep en eindigde als 7de plaats. In totaal zijn er 90 deelnemers en er wordt gevaren in twee groepen.

Dorian van Rijsselberge (NED), "Ik heb krampachtig gevaren"
“Het was niet goed. Slechte start, wier onder m’n plank. De vorige evenementen liet ik liggen als gevolg van te vroeg starten. Dat wilde ik vermijden. Als gevolg heb ik gewoon te krampachtig gevaren. Gefrustreerd geraakt dat ik niet goed op kop lag met de start. Allemaal dingen die niet meehelpen. Dan ben je te druk bezig met het fysieke surfen en doe je niet de dingen die je moet doen. Dan gaat er te weinig zuurstof naar mijn hersenen en denk ik niet goed na.”

“Het is een heel sterk veld, iedereen is op oorlogssterkte. Alle landen varen hier hun kwalificatie. Maar daar lag het niet aan. Het lag aan mij. Maar ik ben nog niet afgeschreven. Dit resultaat kan ik mee leven.”

Mandy Mulder (NED), "Leuk om weer te sturen"
“Leuk om weer te sturen. Het ging best goed. Ik vind zeilen gewoon echt leuk. Sturen is mijn lievelingpositie, maar in het midden vind ik ook leuk. Kortom sturen of in het midden, alles is beter dan niet zeilen.”

“We hadden een beetje een China déjà vu met z’n drieën. De wind is heel onvoorspelbaar net als in China. We hebben maar twee dagen samen gevaren vooraf in deze samenstelling. Dus we moeten echt aftasten met de communicatie aan boord. Maar we wonnen van het team van Barkow en van Rocca. We verloren van LeRoy. We hebben niets doms gedaan. Die laatste wedstrijd verloren we op een echte grote onverwachte winddraaiing.”

Renee Groeneveld (NED), "Het is een verrassende opstelling"
“Het ging goed. We haalden de Chinezen in wonnen die race. De Argentijnen lagen we al voor bij de start. Kjelberg ging ons helaas voor de wind voorbij. Verliezen is nooit leuk, maar we hebben netjes gevaren. Zeker gezien het feit dat Shannon net is ingestapt en Annemiek op het voordek staat. Heel tevreden. Ja, het is een verrassende opstelling. Goed voor het proces, wij zijn hier niet op zoek naar een topresultaat. Doel is vooral de communicatie aan boord te verbeteren in het team maar ook de communicatie vanuit mij aan het team.”

www.skandiasailforgoldregatta.co.uk

Foto © Richard Langdon
Tekst: Simon Keijzer voor Topzeilen i.s.m. redactie ClubRacer

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: