Bert Bossyns start in de Trophée Marie-Agnes Péron

Trophée Marie-Agnes PéronBert Bossyns maakt zich op voor zijn volgende race: de Trophée Marie-Agnes Péron. 220 zeemijlen langs de zuid Bretonse kust vanuit en terug naar Douarnenez. Rakelings langs rotsen en klippen, met of tegen stroomwervelingen van eb en vloed. En in een vloot van maar liefst 87 Transat 6.50 boten. Bert staat scherp voor de start van zijn eerste solorace van dit jaar die morgen, donderdag 9 juni weggeschoten wordt.

Eén foutje: tien plaatsen verloren
“Nu de kwalificatie voor de Transat 6.50 van september binnen is, gaan we een versnelling hoger, “ zegt de zeiler die al 10 000 zeemijlen met zijn Felicity II op de scheepslog heeft staan.

“Het is de eerste solorace van het seizoen. Sommigen noemen het een lange sprint, want de afstand en het parcours laten niet veel stapatsen toe. Met een zo dichte vloot –de grootste ooit- wordt iedere fout afgestraft: je verliest bij de minste technische of navigatorische hapering niet één maar meteen tien plaatsen. Dat belooft.” Vindt Bert.
Hij heeft dan ook al dagenlang gewerkt aan het finetunen van zijn navigatietoestellen en software en heeft twijfelachtige onderdelen van de boot vervangen. Er is ook een nieuw reddingsvlot van DL Yachting aan boord gekomen dat maar liefst 18 kilo lichter is. Iedere kilo lichter aan de uiteinde van de boot, is de garantie op meer snelheid”

Meer power in de zeilen
Zoals het stilaan routine wordt is de weer en windprognose heel belangrijk. Al dagenlang volgt Bossyns samen met zijn meteotacticus Fritz Buyl de weersevolutie.

Zoals het weerbeeld er nu uitziet gaat de wind de eerste dagen van west, naar zuidwest en later naar noordwest. En tegen het weekend terug. “Dat betekent dat we zowat over het hele traject wind mee gaan hebben. “analyseert Bert.

“Behalve ‘s nachts: dan zou de wind vallen. Gelukkig is de boot sinds dit voorjaar veel beter voor die allure ingericht en hebben we met de nieuwe voor-de-windse spinnaker veel meer power. Dus gaan we zien of we effectief beter gaan presteren. Er is aardig al op getraind, dus gaat ze moeten oppassen.” Hij vindt dat er geen excuus meer is om niet voluit te gaan.

Sterkste concurrentie ooit
Deze Trophée MAP kent een ongezien groot aantal deelnemers. Het is natuurlijk het Transat 6.50 jaar en er zijn nog velen die hopen geselecteerd te geraken. Ook is het opvallend dat topzeilers, die al lang naar andere klassen zijn doorgegroeid, voor deze gelegenheid terug op een Transat 6.50 boot stappen.

“Plots zijn er drie Tip Top bootmodellen zoals mijn Felicity II aan de start. Dat maakt dat er voor mij een supplementaire koers in de koers is gekomen. Ik ga die mannen viseren en ze gaan mij ook nauwgezet volgen. Maar de absolute top, die grotendeels uit professionele zeilers bestaat, is hier dus ook. Dit gaat een heel andere koers worden dan die we gewend zijn.” Het klinkt strijdlustig.

Trophée Marie-Agnes Péron
Start donderdag 6 juni 2011 om 11u.30 in Tréboul / Douarnenez, Bretagne
Parcours langs de zuid Bretonse kust + eilanden
Verwachte aankomt: zaterdagochtend 8 juni 2011 op de zelfde locatie.

Volg de race via: www.winchesclub.com/minis650/map/FR-25-1-1-1-

www.bertbossyns.be
Tekst: Pit De Jonge

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: