Ramsgate-Boulogne: Tontin surfend naar de overwinning

Tontin surfend naar de overwinningDe overtocht van het kanaal voor de IRC vloot beloofde een sportieve afsluiter te worden van een erg leuke zeildriedaagse en zo geschiedde. De weergoden beloofden veel wind maar het viel wel mee. Erg vroege start in Ramsgate dus laat komen was er niet bij. Moana (First 47.7) voer al vroeg af en moest wat ploeteren om buiten te geraken.

De startlijn lag een beetje scheef zodat alleen het startschip de goede kant was om op spi richting Brake te varen. Een reachrakje en enkelen gingen vervaarlijk uit het roer. Alegria (GS 40) miste Capella op een haar en mag een kaarsje branden. Sommigen keken de kat uit de boom en zetten de zeilen bij aan het eerste merkteken. Koploper Moana koos voor een optie diep water dichter bij de kust op weg naar Varne maar kreeg er minder wind zodat Alegria en Tontin (A 35) via de kortere weg langs de ondiepte Goodwin Sands toch profiteerden en er geen groot gat geslagen kon worden.

Tijdens oversteek naar ZY2 was het vooral opsturen om de stroom te compenseren en daarna kon de spi er op voor een ruim rak naar Boulogne. Alles stroom mee. De wind trok aan tot 25 knopen dus het was genieten. Alegria en de bijzonder elegant surfende Tontin (in vrouwenhanden) bleven in elkaars buurt, Moana gleed langzaam verder weg maar de grote surfs van de voorbije dagen waren er niet meer bij, vreemd!

Na 3u30' zat de leuke tocht (34 mijl) er op, nummer twee en drie volgden op een tiental minuten, niet snel genoeg dus om de overwinning weg te kapen maar erg verdienstelijk van Tontin die wint voor Alegria en Moana. Bij de kleinere schepen blijft Frans Maas met zijn Capella de te kloppen boot, Frans en zijn vier Belgen hadden een schitterende start, ontsnapten aan Alegria en moesten later afrekenen met de nieuwe halftonner Aplus van An Callens die hun surfend in het kielzog bleef. Iedereen was bijzonder snel in Boulogne waar het onthaal, net als in Ramsgate, schitterend was. Jammer dat het startveld altijd maar kleiner wordt want er worden mooie inspanningen geleverd.

Door de snelle aankomst konden alle teams schoon schip maken al leverde dat voor sommigen onaangename verrassingen op. Bij Moana schoof de motor van zijn blokken en zo'n 15 cm achteruit. De gevolgen laten zich raden, een gescheurde dichting aan de schroefas en heel wat water binnen, enkele uren later was het lek dicht maar het schip zal moeten gerepareerd worden dus is het team nog in dubio voor het volgende weekend. Of de handicap moet bijgesteld worden voor de waterballast is nog niet geweten maar de boot was uitzonderlijk stabiel :).

Andere teams zijn ook nog onzeker voor het volgende weekend door gebrek aan bemanning, een schrijnende situatie die de zeilsport bedreigd. Excuses voor de niet vermelde teams in dit verslagje, we konden nog geen hand kunnen leggen op de volledige uitslag die wel op papier ter beschikking was in Boulogne (don't blame the French). De late busreis verdient nog een speciale vermelding want die verliep erg voorspoedig, waarvoor dank aan Carl Sabbe en de VYF.

We hopen dat de uitslagen snel verschijnen op: www.regatesnord.com of op de onzk afdeling van www.vyf.be

Tekst en foto: Luc Geirnaert

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: