Sail for Gold regatta: Nederlandse zeilers in vijf klassen in top drie

Rutger van SchaardenburgOp dag drie van de Sail for Gold regatta in het Engelse Weymouth stond wederom veel wind. Zoveel wind zelfs dat sommige klassen aan de wal werden gehouden. De Nederlanders die er goed voorstonden blijven goed van voren. Laser zeiler Rutger van Schaardenburg domineerde met een overwinning en een tweede plaats. Belgisch Laser Radial zeilster Evi Van Acker zakt naar een derde plek.

Dorian van Rijsselberge (NED) staat ook nog steeds in de top drie van de ranglijst. Marit Bouwmeester (NED) zeilde heel volwassen en wist zich in de harde wind op de tweede plaats in het klassement te handhaven tussen de ‘grotere’ zwaargewichten van de klasse. In de paralympische Sonar en 2.4mR klasse staan de Nederlanders er ook goed voor. Thierry Schmitter kwam niet in actie en de Sonar mannen zeilden slechts een race.

Lisa Westerhof en Lobke Berkhout (NED) wonnen race vijf en lieten race zes schieten. Het herstel van Westerhof kreeg voorrang. Steven Le Fevre en Steven Krol zeilden constant maar niet geweldig.

Evi Van Acker tuimelt naar derde plek
Evi Van Acker (BEL) is van de eerste naar de derde plaats getuimeld in de Laser Radial-klasse. De Oost-Vlaamse werd tiende in de vijfde regatta en won de zesde. Van Acker moet de leidersplaats aan de Ierse Annalise Murphy laten, de Nederlandse Marit Bouwmeester is tweede.

Lisa Westerhof en Lobke Berkout 470 dames, niet in race zes
De wereldkampioenen hielden het voor gezien naar hun overwinning in de dames 470 klasse in race vijf. Westerhof is op de weg terug van de ziekte van Pfeiffer en het team wilde het niet forceren.

Lisa Westerhof “Het was een hele moeilijke beslissing”
“Het is een hele moeilijke beslissing om te stoppen. We weten dat we onze kansen om het evenement te winnen overboord gooien. We hebben namelijk al een slechte score staan. Ik had ook race zes nog wel kunnen varen denk ik maar dan had ik in het rood gezeten. Dit zijn gewoon piekbelastingen die nog te vroeg komen in mijn herstel. Zo hebben we het ook afgesproken.”

“Morgen staat er minder wind en dan willen we weer meevaren en kijken hoe we het in die condities doen op deze locatie. We willen niet een hele maand teruggezet worden. Onze nominatieresultaat hebben we al gevaren tijdens de Delta Lloyd Regatta, dat resultaat is ook voldoende om ons te plaatsen voor het Olympische test-event. Er komen twee hele belangrijke trainingsstages aan in Weymouth. Tijdens het Olympische test event in augustus moeten we pieken.”

Steven Le Fevre 470 mannen: “We moeten een top vijf resultaat scoren”
“Het ging beter dan gisteren. Maar nog niet zoals het moet zijn. We maken geen grote fouten maar we scoren ook geen topresultaten. We moeten af en toe een top vijf resultaat er tussen hebben. We weten dat het kan. Vanaf morgen in de finals moeten we er echt bij zitten. Dat kan ook want we zeilen altijd sterk in de finals. Het is niet onmogelijk.”

Kalle Coster 470 mannen: “We moeten nog heel hard varen”
“We balen er echt van. We gingen niet hard genoeg vandaag. Tweede race deden we alles goed maar zonder genoeg snelheid. We moeten nog hard varen willen we de medal race halen. Het kan nog.”

Dorian van Rijsselberge RS:X : “Ik ging als een malle rond de baan”
“Die eerste race heb ik gewonnen, klaar. Prima. Maar die tweede race…..zucht. Ik had een slechte start en toen moest ik alle zeilen bijzetten. Ik ging als een malle rond de baan. Ik ging te hard en ik dus op m’n plaat in de downwind. Vervolgens lag ik iets van 18de ofzo. Ik moest om iedereen heen surfen. Iets rustiger dit keer. Gewoon blijven staan. Eigen lijnen surfen. Werd ik nog vierde. Je bent echt af, je bent zo aan het pushen. En met die harde wind moet je ook nog alles op het water houden en je kop erbij.”

Rutger van Schaardenburg Laser: “Super fantastisch”
“Super. Het was fantastisch. Vandaag gingen ook die kleine dingen goed en dan win je. Echt gaaf om Slingsby achter me te hebben. Die is toch een beetje de koning met dit weer. Morgen dezelfde lijn doorzetten.”

Roelof Bouwmeester Laser: “De rest van de wereld kon me gestolen worden”
“Gisteren zag je de oude Roelof Bouwmeester. De 1.0 versie. Ik was gefrustreerd. Ik had overal een mening over. Het weer, het comité, mijn tegenstanders, alles. Ik heb dat gisteren allemaal opgeschreven en daarna verbrand. Dat kwam vandaag niet meer terug. Het maakt een wereld van verschil. Ik deed vandaag mijn eigen ding, de rest van de wereld kon me gestolen worden. Op dit hoge niveau is het een voor een groot deel een mentaal spel. Ik weet dat als ik mijn maximale niveau haal dat ik bij de besten hoor. Dus ik ben heel blij dat ik goed uit dit dal ben geklommen.”

Marit Bouwmeester Laser radial: “Laat de anderen fouten maken”
“Dit was een goede dag. In die laatste race won Murhpy het van me (IRL) in het laatste stuk en in de eerste race liet ik Sari (Multala FIN) er langs. Ik ben goed moe nu. Dit is prachtig zeilweer. Maar best veel wind. Ze zeggen altijd dat ik hiervan hou, maar het mag wel iets minder. 15 knopen is prima en golven. Vooral golven, daar hou ik van. Murphy gaat erg snel met dit weer. Maar ik zeil gewoon mijn eigen race. Zo steady mogelijk. Laat die anderen maar de fouten maken.”

Sonar mannen tweede plaats in algemeen klassement
Het Sonar team kwam maar een keer in actie. Hessels, Van de Veen en Rossen staan tweede in het klassement en moeten alleen nog de Engelsen voor zich dulden. Dit Engelse team is bezig met hun derde Olympiade. Paralympische medailles hebben ze de Engelsen nog niet gewonnen in de Sonar.

Match race Groeneveld, Marck en Bekkering niet naar kwartfinales
Groeneveld, Marck en Bekkering verloren de drie gezeilde wedstrijden in de repechage poule op 8 juni. Daarmee zijn hun kansen op een plaats in de kwartfinales verloren. Morgen 9 juni moet dit trio nog 2 matches varen. Mulder, Bes en Witteveen hebben op 8 juni maar twee wedstrijden gevaren in de gold poule. Inzet daarvan is om te bepalen wie tegen wie uitkomt in de kwartfinales (seeding). De boten hadden te veel kleine schade om door te varen. Morgen weer een dag, moet de organisatie gedacht hebben in deze extreme omstandigheden.

2.4mR niet in actie
Thierry Schmitter en Andre Rademaker kwamen vandaag niet in actie. Tegen de tijd dat de 2.4 zeilers aan de beurt waren werd er 29 knopen wind gemeten in Weymouth bay.

Vandaag staat de gold fleet op het programma.

Alle uitslagen: www.skandiasailforgoldregatta.co.uk

Tekst: Simon Keijzer voor Topzeilen i.s.m. redactie ClubRacer

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: