Drie nieuwe winnaars op dag 3 Nationaal Regenboog Evenement

Nationaal Regenboog EvenementDe derde dag van het Nationaal Regenboog Evenement 2011 bracht drie nieuwe winnaars in de uitslagenlijst. De teams van Bedrijfsleven Rijnland, Alphen aan den Rijn en De Ronde Venen pakten allemaal hun eerste overwinning. De toenemende wind en de korte baan op de Westeinderplassen bij Aalsmeer zorgde voor veel spektakel. Voor het eerst deze week was het stuivertje wisselen in de top drie. Bodegraven/Reeuwijk gaat stevig aan de leiding met elf punten voorsprong op het Groene Hart. Alphen nam de derde plaats overall over.

De dag begon met zeillessen voor de schooljeugd uit Aalsmeer, verzorgd door de watersportvereniging en zeilschool uit deze plaats in het Groene Hart. De gemeente Aalsmeer had een speciaal schoolprogramma rondom het Nationaal Regenboog Evenement opgetuigd. Dat was te merken, want de meeste ingezonden kleurplaten kwamen uit Aalsmeer. Na de welkomstwoorden van burgemeester Pieter Litjens voer de vloot van WSV Aalsmeer naar het Surfeiland Vrouwentroost naast de welbekende watertoren. Na een weldadige lunch en hartelijke woorden van ondermeer de heer Remkes, de Commissaris van de Koningin in Noord-Holland, maakten de zeilers zich op voor een nieuwe ronde van drie races. Met de burgemeester als trouwe supporter.

Race 1: Frans Sluyters 'kan het nog'
De derde zeildag begon direct verfrissend met wisselende posities voorin. Team Aalsmeer vertrok als laagste boot bij de pin-end, terwijl Bedrijfsleven Rijnland en De Ronde Venen duidelijk voor de andere kant kozen. Maar het was het Groene Hart Bureau van Toerisme dat als eerste de bovenboei rondde, verrassend gevolgd door Woubrugge en Bedrijfsleven Rijnland. In het tweede kruisrak koos het Bedrijfsleven Rijnland met stuurman Frans Sluyters, organisator van ondermeer de North Sea Regatta, opnieuw voor de rechterkant. De genodigden op het ponton konden de inhaalactie voor hun neus aanschouwen, want Sluyters ging op enkele centimeters afstand overstag. Hij trok Teylingen in zijn keilzog mee. Dit duo kruiste voorlangs bij Rob de Kraa en zijn bemanning op het Groene Hart BvT. En zo greep Sluyters de leiding, die hij niet meer afstond. Na binnenkomst ontving hij de sportieve felicitaties van het team Groene Hart BvT. Zij wisten op het nippertje nog Teylingen terug te pakken.

Voor Sluyters heeft deze zege een extra gouden rand. Hij won vorig jaar een persoonlijke strijd, waardoor hij in anderhalf jaar slechts eenmaal in de boot zat. Het Nationaal Regenboog Evenement is zijn wedstrijdrentree, samen met zijn zoon Michiel en voordekker Dirk Jan Lucas. 'We zeiden net nog tegen elkaar dat ik het nog kan", riep hij opgetogen na de finish. 'Wij hebben een systeem aan boord dat de stuurman aan veel touwtjes moet trekken. Daaraan merk ik dat ik nog te weinig energie heb, maar in deze wedstrijd was minder wind."

Race 2: Alphen aan den Rijgt krijgt de geest
Omringd door een armada aan toeschouwerboten en vlak onder de kant vertrok de vloot rond 14.30 uur voor de tweede race. De rechterkant was nu favoriet bij meerdere teams. Alleen leidde dat vlakbij het ponton tot een eerste probleemsituatie. De Ronde Venen ging overstag en voer over bakboord (zeilen over links) richting de boventon. Hij kwam op ramkoers met Bedrijfsleven Rijnland, die te laat overstag ging en tegen de Aalsmeer boot boven zich botste. Dat betekende een strafrondje en dus geen herhaling van het winnende kunstje in de eerste race. Alphen van het trio Bulk/Bluk/De Witte meldde zich verrassend in de voorhoede en trok als eerste de spinnaker, gevolgd door Bodegraven/Reeuwijk en Leiden. Hoewel Alphen aanvankelijk zijn voorsprong uitbouwde, wist Bodegraven/Reeuwijk het gat bij de tweede bovenboei toch weer te dichten. Dit keer moest de vloot drie rondes varen. Dus had Bodegraven/Reeuwijk nog een extra spinnakerrak om in de aanval te gaan door de andere kant te kiezen, maar Alphen verdedigde zijn eerste paaltje met succes.

Race 3: De Ronde Venen troeft Nieuwkoop af
Intussen trok de westen- tot noordwestenwind nog wat verder aan tot kracht 4/5. Het aantal amateurfotografen in motorbootjes nam eveneens zichtbaar toe, net als de bezoekers op de wal. Ze kregen waarvoor ze kwamen, spanning en sensatie met opnieuw een andere koploper. Na een algehele terugroep was de tweede startpoging wel goed. Dit keer ging Nieuwkoop als eerste rond de boventon, gevolgd door De Ronde Venen. Pas bij de derde bovenboei konden de mannen van De Ronde Venen toeslaan. Stuurman Hans van Drunen vertelt: 'Nieuwkoop lag eerste en wij tweede. Bij het hijsen van de spinnaker voeren we halve wind naar de spreader boei. Toen maakte hij zo'n gooi dat hij uit zijn roer liep. Ik zag het gebeuren en kon gelijk afsturen. Daardoor kon ik onder hem blijven en aan de binnenkant bij de volgende boei. Vervolgens zijn we met zijn drieën gaan klappen, want Neeleman (Bodergaven/Reeuwijk) was er ook bijgekomen. Die maakte natuurlijk uit wat er ging gebeuren. Wij bleven meegaan met hem en dat ging goed. Het was lastig, maar wel leuk." In de slotmeter wist Bodegraven/Reeuwijk ook nog eens de tweede plek van Nieuwkoop af te snoepen.

Tour de France à la Voile
Als evenementenorganisator in hart en nieren, geniet Sluyters met volle teugen van dit eerste Nationaal Regenboog Evenement. 'Dit is waanzinnig knap georganiseerd. Eigenlijks is dit concept een hobby van mij. Ik heb ooit geprobeerd om samen met Roy Heiner zoiets op zee te organiseren. Daarbij zouden steden tegen elkaar racen, net zoals in de Tour de France à la Voile", aldus de meervoudig deelnemer als deze zeiltoer langs de Franse kusten. 'Zo creëer je het wij-gevoel. Ons is het alleen niet gelukt. Ik vind het knap dat ze hier gelijk al bij de eerste keer zoveel walactiviteiten op poten hebben staan. En met al die kinderen. Ik herken het van de Tour dat een evenement als dit gemeentes aanspreekt en dus de hoogwaardigheidsbekleders langskomen. Ze vormen een mooi contrast met de soms merkwaardige Regenboogzeilers."

Morgen trekt de stoet verder naar Vinkeveen.

Top vijf na negen races:
1. Bodegraven/Reeuwijk, 28 punten
2. Groene Hart, 39 punten
3. Alphen aan den Rijn, 45 punten
4. Teylingen, 55 punten
5. Aalsmeer, 56 punten

Op de foto: Nieuwkoop aan kop in race 3 / door Wim Haze

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: