Tour de France à la Voile: sterke stroming als plaaggeest

Tour de France à la VoileOp donderdag 30 juli werden in Calais (FRA) 2 korte parcours gevaren. Er stond weinig wind, ene korte golfslag en een sterke stroming. Dat laatste maakte het voor het wedstrijdcomité niet makkelijk om een goede baan uit te leggen. Maar ook bij de zeilers zorgde dat voor hoofdbrekers.

Zo liet de Brusselse M34 zich net voor de finish van de eerste manche zelfs vangen door de stroming. Letterlijk dan: de kiel haakte in de lijn van de uitgelegde benedenwindse boei. Er was geen ontkomen aan. Het jongste teamlid is uiteindelijk overboord gezet om de boot uit zijn benarde positie te bevrijden. Een DNF in de eerste manche was een feit.

In de tweede manche, na een goede start, verzeilde de M34 met Manneken Pis als boegbeeld aan de verkeerde kant van het parcours (waar er iets minder druk stond, en was al van bij het eerste merkteken op achtervolgen aangewezen. Wat er ook geprobeerd werd, ze geraakten niet weg van de laatste plaats. Een kleine ontgoocheling na de superdag een dag eerder. Toen werden ze zowaar zesde na de DSQ van een deelnemer die voor hen was gefinished.

In de strijd om de topplaatsen deed de Courrier Sud goede zaken, mede door het falen van de rechtstreekse tegenstanders. Met een zesde en een eerste plaats heroveren ze de eerste plaats in de algemene rangschikking. De Bretagne Credit Mutuel hijst zich met twee tweede plaatsen naar een tweede plaats. De Ile-de-France zakt na een 7de en een 8ste stek naar de derde plaats.

Op dit ogenblik zijn de 15 M34’s op weg van Calais naar Dieppe.

www.tourvoile.fr

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: