Belgen in ‘le Tour’ geven niet op

Tour de France à la VoileWaar hebben wij onze Belgische boot in de 'Tour de France à la Voile' vorige keer achtergelaten? Even kijken … dat moet net voor de aanvang van de lange etappe van Saint Quay naar Vannes zijn geweest. Juist. De 215 mijl zijn inmiddels achter de rug, en ons trikolore team zal zich de etappe allicht nog lang herinneren.

Delphine, Jonas, de twee Pierres, Davy, Fabrice, Antoine en Julien hebben afgezien. Redelijk zware zeegang, slagregen, veel wind, tegenwind… Tot 36 knopen kregen ze op de etappe rond Bretagne te verwerken. Ze gooiden donderdagochtend om 8 uur de trossen los in Saint-Quay, en vriojdagavond om 20u35 scheerde de Brusselse M34 door de finish, zes uur na de eerste boot (de Omanese BAE Systems).

De laatste plaats hoeft echt geen schande te zijn, als je weet dat ze zonder Deckman noch kaartplotter noch andere vorm van navigatiesoftware de weg naar Vannes wisten te vinden… Eén domper op de feestvreugde toch : bij aankomst in Vannes blijkt, net zoals op sommige ander boten, de mastrail losgekomen te zijn. Dat betekent dus mast eraf en naar een werf ermee.

U wil weten hoe we dat organiseren? Wel... hier volgt een beknopt relaas:

20u35: finish (vrijdagavond)
20u45: aangelegd in Le Crouesty, om samen met de 14 andere boten samen verder te varen naar Vannes (wachten op het tij…)
23u20: halt houden bij Multiplast (scheepswerf) om de mast er af te halen voor herstelling.
23u55: geen tijd meer over omdat het getij dat niet meer toelaat. Alles wat gedemonteerd was terug monteren en verder doorvaren naar Vannes.
0u10: de brug gaat open
0u30: aangemeerd in Vannes
1u00: avondmaal en douche!!
1u00: slaapzakken in
9u30: boot klaarmaken om weer naar Multiplast te gaan – alles weer demonteren (giek, windvaan, …)
23u00: mastrail is terug vastgelijmd
02u20: de mast staat er trug op – compleet met windvaan. Dankuwel Multiplast!
2u30: we pikken aan bij de vloot die richting Le Crouesty trekt.
4u00: aankomst in Le Crouesty
6u30: schippersbriefing, gevolgd door de start van de etappe naar Pornic.

U dacht dus echt dat zaterdag een rustdag was?

De tocht naar Pornic was vrij rustig. Er waren geen speciale merktekens, zodat de vloot haar eigen weg mocht zoeken tussen de vesrchillende rotsen en ondieptes. Aan de indewindse boei na de start komt onze M34 er als zevende door. Knap! Later vinden we hen eens op een 15de plek, maar ook op de tiende. De etappe eindigt onder spi en een gijpsalvo. Met een 11de plaats zijn we daarom best tevreden!

www.tourvoile.fr

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: