EK Draak: Blackout derde in Corinthian klassement

Blackout TeamHet Blackout team met Ben Van Cauwenberg, Hens en Den Hartig eindigen als derde Corinthian in het Europees Kampioenschap Draak. Het Europees Kampioenschap Draak, dat in Bolthagen, in Meckelenburg Voorpommern, Duitsland werd gezeild is de harde confrontatie geworden voor het Belgische Blackout team. Na de vierde reeks stond de opvallende boot derde in het algemeen klassement. Applaus van de concullega’s. Maar vooral in de laatste twee manches ging het volgens stuurman Ben Van Cauwenberg minder vlot.

Hij geeft toe dat in de voorlaatste reeks ze zich hebben laten pletten tussen het pak van de deelnemers die rond de benedenwindse boeien moeten kiezen. “ Het veld zit dan zo dicht opeengepakt dat je geen risico’s wil nemen. Dan verlies je cruciale plaatsen.”

De laatste dag en de zevende reeks was bepalend. Uit de vijf koplopers zou de Europese kampioen kunnen komen. Van Cauwenberg: “ We wisten al het hele EK dat de winddraaiingen de race bepaalden. We wisten alleen niet wanneer de shifts zouden komen. Uitgerekend als we aan de verkeerde kant van de baan zaten, draait de wind en we verliezen in één klap tien plaatsen. Dat maak je in een veld van topteams niet goed, tenzij de wind terug draait. Dat deed hij niet meer.”

De Blackout ging ook een tactisch duel aan met het Nederlandse Bakker team. Dat profiteerde van de gelegenheid om de Belgen hun tweede plaats in de Corinthian rangschikking (voor onbetaalde zeilers) te ontnemen.

Ben Van Cauwenbergh, Manu Hens en Thibaud Den Hartigh, staan met hun zwart wit in dégradé geschilderde Draak toch hoog aangeschreven. Wat hun moreel aanzienlijk opvijzelt.

“We draaien uitstekend en als een hecht team, “ zegt Van Cauwenberg, “De taakverdeling aan boord werkt. Manu is de strateeg, ik stuur en probeer alle snelheid uit de boot te persen, en Thibaud doet voordek. Manu en Thibaud hebben daarnaast hun handen vol met de zeiltrim. We weten dat we vast het sterkste nog moeten laten zien. Boltenhagen gaf ons een voorsmaakje van vooraan te zeilen.”

In het algemeen klassement eindigt het Blackout team met zeilnummer BEL 80, op de veertiende plaats en derde in de Corinthian rangschikking. Het tweede Belgische team in dit EK, Alex Helsen, Floris Mortelmans en Michel Siquet eindigen op 36 in het AK en 9de in de Corinthian rangschikking. De uiteindelijke winnaar van het EK Draak werd de Deen Jens Christensen bij de pro’s en de Zweed Martin Palsson bij de Corinthians.

Derbigum Dragon Gold Cup
Dit EK is voor de meeste Draakzeilers de ultieme voorronde voor de Derbigum Dragon Gold Cup. Dit officieuze wereldkampioenschap wordt van 2 to 9 september e.k. in Oostende gevaren en wordt voorafgegaan door het Open Belgisch Kampioenschap. De verwachtingen bij de nu al ingeschreven Belgische Drakenzeilers ligt hoog. Zij kennend e Noordzee als de besten. Tekst: Pit de Jonge

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: