Renee Groeneveld gelooft niet in roulerende teams en stapt uit Nederlandse Kernploeg

Renee GroeneveldMatchrace-zeilster Renee Groeneveld (foto rechts) heeft recent aangegeven niet meer uit te willen komen voor de Nederlandse Kernploeg. Renee Groeneveld is het niet eens met de keuze van het Watersportverbond met betrekking tot de meest recente indeling van de twee matchrace-boten van de Nederlandse Kernploeg. Als gevolg van de keuze van Groeneveld is het Kernploeglidmaatschap van Groeneveld beëindigd.

Lundh selecteert het sterkste team
Het matchrace-team van het Watersportverbond bestaat in het totaal uit een zestal zeilsters die in wisselende samenstellingen op twee identieke boten uitkomen. Alle programma’s van de Nederlandse Kernploeg bestaan uit zogenaamde coachgestuurde programma’s. De twee teams van drie zeilsters worden samengesteld door de coach Mikael Lundh die in dienst is van het Watersportverbond. Het criterium daarbij is eenvoudig: Lundh selecteert het sterkste team op een bepaald moment.

Die indeling wordt gemaakt voor een bepaalde periode die altijd een trainingsperiode en een wedstrijdserie bevat. De indeling zoals die nu is gemaakt is ook weer tijdelijk en in de ogen van de coach de sterkste indeling op dit moment. Mandy Mulder, Annemieke Bes en Merel Witteveen zijn nu het sterkste team en dit trio zal ook deelnemen aan het Olympische testevenement in augustus. Dit evenement staat ook wel bekend als ‘Portland and Weymouth International Regatta 2011’.

Olympische selectie pas in 2012
Het hele team heeft een nominatie op zak van NOC*NSF voor deelname aan de Olympische Spelen van Londen 2012. De definitieve selectie van het matchrace-team dat Nederland zal vertegenwoordigen op de Olympische Spelen wordt bepaald tijdens de Delta Lloyd Regatta 2012. Het trio met het beste resultaat tijdens Delta Lloyd Regatta 2012 verdient een ticket naar de Olympische Spelen.

Watersportverbondcoach Mikael Lundh. “Ik vind het jammer dat Renee opstapt. Het was niet nodig. Vooral omdat Renee net zoveel kans had als de anderen om naar de Olympische Spelen te gaan. Maar het is eenvoudig, we kiezen altijd voor het team, niet voor het individu. We hebben veel getalenteerde zeilers die er samen alles voor geven om met dit team succesvol te zijn op de Olympische Spelen volgend jaar. Wij hebben heel veel vertrouwen in de huidige ploeg en deze opzet.”

Renee Groeneveld zei: “Ik heb dit jaar veel successen behaald met wisselende bemanningsleden, ondanks dat ik nooit geloofd heb in het systeem van roulerende teams. Ik heb de indruk dat de onderlinge selectie de coach méér bezig houdt dan de competitie met buitenlanders. Hoe kan ik dan nog geloven in een medaille in Londen 2012? Ik zie geen perspectief. Ik vind deze ontwikkelingen onbegrijpelijk. Ondanks de goede resultaten in de afgelopen periode heb ik besloten om te stoppen. Door het continu wisselen en niet zeilen van veel belangrijke wedstrijden doe ik veel minder ervaring op dan mijn buitenlandse concurrenten. Mijn leercurve staat tot begin september helemaal stil. Mijn doel is niet naar de Spelen te gaan om mee te doen, maar om te winnen. Ik wens mijn oud-teamgenoten veel succes.”

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: