Alan & Fiona Kernick winnen Open Nederlands Kampioenschap Dart 18

Open Nederlands Kampioenschap Dart18Onder zeer wisselende omstandigheden is van 15 tot 17 juli het Open Nederlands Kampioenschap Dart18 gezeild in Den Haag. Na drie dagen constant vooraan gezeild te hebben (ze hadden een 3e plaats als aftrekwedstrijd), mogen Alan & Fiona Kernick de wimpel van het watersportverbond mee naar Engeland nemen. De top-3 bestaat verder uit David Lloyd met Joana Jones Pierce (GBR) en Emmanuel en Marie-Caroline Dodé (FRA). Beste Nederlanders werden Wilco Stavenuiter en Annet Bruil op een 4e plek.

De HKZV organiseerde dit evenement samen met de Nederlandse Dart18 Klasse Organisatie. Vanwege de Noordwester storm op de donderdag voor het evenement moest er flink geïmproviseerd worden. Het plaatsen van een grote tent was onmogelijk, dus werd alle bergruimte van het clubhuis omgebouwd tot accommodatie. De dag voor het evenement stond er een enorme branding, die gelukkig vrijdag een stuk minder was geworden zodat er gewoon gezeild kon worden. Door de slechte weersvoorspellingen lieten enkele teams verstek gaan, maar er streden in totaal 30 teams om de Nederlandse titel. Met de regerend Engels Kampioen Alan & Fiona Kernick, ex-wereldkampioen Emmanuel Dodé, David Lloyd die al jaren in de prijzen zeilt – waaronder Nederlands Kampioen in 2009 – en alle Nederlandse toppers was er een stek veld.

De eerste dag werden er 2 wedstrijden gevaren totdat de wind dusdanig afnam dat er nauwelijks meer tegen de forse stroming ingezeild kon worden. Een flink deel van het veld haalde de tijdslimiet voor de finish niet. De top-3 bestond toen al uit bovengenoemde buitenlandse teams gevolgd door Dick Ganseman met Rosemarie de Haan. Zaterdag begon met een mooie 4 Beaufort die gedurende de dag toenam naar 6 Beaufort. Ook op zaterdag zijn er 2 races gevaren.

Op zondag leek de wind en regen weer roet in het eten te gooien. Maar wedstrijdleider Norbert van der Kooij wachtte geduldig op de voorspelde dip in de wind en er werd gestart. Maar de helft van de deelnemers trotseerde de forse golven en vocht een spannende strijd uit. Alan en Fiona lieten zien dat ze onder alle omstandigheden de beste waren dit weekend en wonnen deze race. De laatste race werd verstoord door een hoosbui met veel wind. Maar 7 deelnemers finishten de afgekorte baan.
Ondanks de moeilijke zeilomstandigheden en het wisselende weer was het een gedenkwaardig weekend met typische Dart gezelligheid.

Dat het zeilen op een multihull met een mixed team erg competitief is, blijkt uit de uitslagen. Van de top 15 bestonden 13 teams uit een combinatie man/vrouw. De beste vrouwelijke stuur was dit weekend Mirian Pieterson met crew Guido Meijer op de 7e plaats. Beste jeugdteam waren Jolien en Hugo Boot (vorig jaar nog samen op de Hobie 16) op een 8e plaats. Voor veel teams was dit de generale repetitie voor het wereldkampioenschap dat van 23-29 juli gevaren wordt in Knokke (België).

Alan & Fiona KernickAlan & Fiona Kernick

www.dartcat.nl

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: