Tour de France à la Voile 2011: de hemel boven Gruissan kleurde (even) zwart-geel-rood

Tour de France à la VoileGisteren maandag kregen de Tour de France à la Voile zeilers bij een lekker instabiele 10 tot 20 knopen sterke noordwester in totaal drie manches voorgeschoteld. Net genoeg om na drie dagen inactiviteit de juiste reflexen en automatismen terug te vinden.

Bij de professionals lijkt de tandem Pacé-Grael de tegenstand weg te gaan blazen in de overige races van de Tour. Met een 1-1-1 diepen ze het kloofje met de nummer twee in de stand, de Courrier Dunkerque, wat verder uit. De mannen van Daniel Souben scoorden gisteren ‘slechts’ een 3-2-3…

De Bretoenen van de Bretagne Credit Mutuel doen het veel minder goed. Ze werden op de derde plaats in het klassement nu bijgehaald door de BAE Systems: 34 punten scheiden hen nog van de tweede plaats, maar dat lijkt toch iets te veel…

De Belgen doen het op de Middellandse Zee beduidend beter dan voorheen. In de eerste twee manches behalen ze telkens een knappe 11de plaats. In de derde manche lijkt alles te lukken en komen ze in 8ste, 4de en 5de positie door aan de boeien, om finaal uiteindelijk die vijfde plaats vast te houden! Dat is een prachtresultaat.

Door hun goede prestaties hebben de Belgen inmiddels de Duitsers op de Iskareen bijgebeend in het totaalklassement. Ze staan nu ex-aequo 13de met 364 punten (de Sud de France/Languedoc Roussillon telt er 95…).

De etappe van vandaag naar Port Camargue wordt wat verstoord door een fameus sterk windveld. Deze ochtend vertrokken de boten op motor richting Cap d’Agde, met de stormfok bij. Bij Cap d’Agde zou dan de start gegeven worden. De zee is wit van de schuimkoppen en er staat een kleine 35 knopen tegenwind. Die zou moeten afnemen, zodat later vandaag in de beschutting van de Cap d’Agde de start van de etappe kan gegeven worden.

Op motor met stormfok bij richting Cap d'AgdeOp motor met stormfok bij richting Cap d'Agde

www.tourvoile.fr

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: