Top twee neemt afstand op vierde dag Nationaal Regenboog Evenement

Nationaal Regenboog EvenementOp de vierde dag van het Nationaal Regenboog Evenement 2011 nam de top twee afstand op de rest van het klassement. Bodegraven/Reeuwijk kan de overwinning niet meer ontgaan en ook het Groene Hart is vrij zeker van de tweede plaats overall. De strijd op de bronzen positie is nog niet gestreden. Daarvoor komen het Groene Hart - BvT en Alphen aan den Rijn in aanmerking. Het was opnieuw een dag vol actie en spanning, dit keer op de Vinkeveense Plassen in het Groene Hart.

Ook de gemeente De Ronde Venen pakte groots uit. Een instructeur van Zeilschool Vinkeveen ging vooraf met een Optimist langs de basisscholen om voorlichting over de zeilsport te geven. De kinderen kregen na afloop een flyer over het jeugdzeilprogramma tijdens het Nationaal Regenboog Evenement. Vandaag was het zo ver en kregen ze echt zeilles. Maar er was nog veel meer te doen op het zandeiland 4. Rond 13.30 uur sprak de burgemeester van De Ronde Venen, Marianne Burgman, de officiële openingswoorden uit. 'Wij zijn erg trots op onze boot. Gisteren wonnen ze een race en ze staan op de zesde plek. Ik hoop dat ze op hun eigen plas vandaag ene plaatsje kunnen opschuiven", zei ze tot slot. Nadat de kleurige Bogen op boegnummer in een fly-by onder spinnaker langs de genodigden en het publiek op eiland 1 zeilden, konden de wedstrijden beginnen. RTV Mid Point zond alles live uit, zelfs met beelden uit de helikopter. Voor bezoekers lag de watertaxi klaar om de competitie van dichtbij te volgen.

Race 1: Vliegende start Groene Hart - BvT
Het Groene Hart Bureau van Toerisme met Rob de Kraa aan de helmstok had er duidelijk zin in vandaag. De blauwe Regenboog draaide voor klassementleider Bodegraven/Reeuwijk om de eerste bovenboei. Hoewel De Kraa die voorsprong aanvankelijk uitbouwde, werd het bij de eindstreep toch nog spannend. De stuurman uit Bodegraven, Mark Neeleman, legt uit: 'Hoe dichter je bij de finish kwam, hoe minder wind er was en hoe meer die draaide. Er kon dus nog veel gebeuren op het laatste stuk." Uiteindelijk bleef de top twee ongewijzigd. Het gevecht om de derde plaats was eveneens boeiend. Bedrijfsleven Rijnland maakte handig gebruik van de winddraaiingen en wist zich naar voren te werken. Zodanig dat ze in de laatste meters de derde plek van Alphen aan den Rijn overnamen. Er was ook nog een harde aanvaring tussen Woubrugge en de Bollenstreek. De Bollenstreek zat fout en draaide direct een strafrondje

Race 2: Woubrugge even uit underdog positie
In de tweede race meldde zich een verrassende koploper bij de eerste boventon. Tot nog toe hield Woubrugge zich vooral op in de achterhoede, maar komend van links kon het trio net voor Bodegraven/Reeuwijk de spinnaker zetten. Op het ritme van het chiantikoor dat zich ernaast had gepositioneerd. Woubrugge wist die koppositie een hele ronde te behouden, tot aan de tweede bovenboei. Daar kruisten ze net voor Bodegraven/Reeuwijk langs, waarvoor eigenlijk geen ruimte meer was. Stuurman Bouw van Wijk legt uit wat er gebeurde: 'Het was te krap. Ik gokte, omdat ik anders achter twee boten langs moest om uit te wijken. Ik hoopte net uit te komen, maar dat lukte dus niet en dan moet je je straf pakken." Hij draaide netjes een rondje, waarbij twee boten voorbij schoven. Het Groene Hart kon zich bovendien tussen de wegbrengboei en Bodegraven/Reeuwijk manoeuvreren en zo de leiding overnemen. Teylingen deed hetzelfde bij Woubrugge, die daardoor zelfs vierde kwam te liggen. Bodegraven/Reeuwijk kon vlak voor de finish het Groene Hart nog terugpakken, net Woubrugge dat bij Teylingen deed.
'Bij de laatste onderton zijn we in het kruisrak eerder overstag gegaan. Bij de finishlijn draaide de wind zo, dat we hoopten daar ons voordeel uit te halen. We konden een kortere lijn naar de finish zeilen en daarmee konden we het redden om toch nog als derde te finishen. Daar waren we blij mee." En over de afsluitende dag zegt Van Wijk fier: 'We hebben onze underdog positie flink te pakken. Morgen komt alsnog onze grote verrassing. We gaan er helemaal voor."

Race 3: Foutje, bedankt!
Op het startschot van de derde race lag de Groene Hart BvT precies op de lijn, dichtbij het startschip. Ze schoten weg en pakten direct de leiding. Die positie hielden ze vast en er leek geen vuiltje aan de lucht voor het laatste paaltje van de dag. Stuurman De Kraa hield er echter geen rekening mee dat deze race een rondje minder telde, dus hij begon nietsvermoedend aan nog een half winds rak naar de wegbrengboei. Rob de Kraa: 'Het was geen pech, maar gewoon stom. Ik dacht dat we nog een rondje moesten varen. Toen werd me door het geschreeuw vanuit de kant duidelijk dat ik moest finishen. Ik zag Mark [Neeleman] tot ver na de boei doorgaan, dus ben ik er toch maar naartoe gegaan. Alleen net te laat." Het werd weliswaar een fotofinish, maar in het voordeel van Bodegraven/Reeuwijk. 'Het is mijn eigen stomme schuld. Dan had ik maar beter moeten opletten. Maar verder heb ik een goede dag gehad."

Neeleman over het voorval: 'Ik keek alleen maar voor me naar de groene finishboei om daar zo snel mogelijk naartoe te varen. De jongens zeiden dat we net iets voor waren, maar het maakte mij niets uit hoor. Rob had van mij mogen winnen, want zo hoef ik ook weer niet winnen." Met een voorsprong van 18 punten is de eindzege eigenlijk al binnen. 'We zijn nu wel een heel end", lacht Neeleman.

Groene Hart ging 'harD'
De tweede plaats overall is stevig in handen van het Groene Hart. 'Wij gingen vandaag hard met een D", lacht stuurman Peter Bijlard. 'Gisteren had ik een off day, maar nu hadden we een goede snelheid." Die konden ze wel gebruiken om zich na een moeizame boeironding in de eerste wedstrijd terug te knokken van de achterhoede naar de achtste plek. Daarna volgden een tweetje en een drietje, waarmee ze nu dertien punten voor staan op Groene Hart BvT. Het succes komt echt niet aanwaaien. 'Het is voor iedereen echt topsport hier", roept Bijlard gekscherend. 'Het is echt zwaar, want dit korte werk zijn we natuurlijk helemaal niet gewend. Het is enorm veel actie, spinnakeren, sleuren en overstag. Het is onwijs leuk en super spannend." Bodegraven/Reeuwijk is niet meer echt in te halen, maar die tweede plek wil Bijlard toch wel erg graag behouden. 'Morgen gaan we naar Nieuwkoop. Dat is een smal plasje, dus de wind draait nog veel meer dan hier in Vinkeveen. Dat wordt super spannend. Het liefste met wat minder wind, zodat ik lekker kan pielen. Dat vind ik helemaal geweldig."

Vanavond neemt Nieuwkoop met het waterconcert alvast een voorproef op morgen. Dan vinden daar de laatste races plaats. Op dit moment met twaalf gevaren wedstrijden, mogen de teams hun slechtste resultaat van de serie aftrekken. Als er meer dan twaalf races plaatsvinden, volgt nog een tweede aftrek. Dat maakt de strijd om brons spannend, aangezien tussen respectievelijk het Groene Hart - BvT en Alphen aan den Rijn maar vier punten verschil zit.

Top vijf na twaalf races, inclusief een aftrek:
1. Bodegraven/Reeuwijk, 24 punten
2. Groene Hart, 42 punten
3. Groene Hart - BvT, 55 punten
4. Alphen aan den Rijn, 59 punten
5. De Ronde Venen, 65 punten

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: