Sud de France/Languedoc Roussillon doet ferme gooi naar de eindzege in de Tour

Tour de France à la VoileDankzij een knappe 3de en 2de plaats in de manches in Port Camargue, plus nog eens 3de plaats in de nachtelijke etappe van Port Camargue naar Marseille kan de tandem Pacé/Grael in de laatste manches deze week rustig de tegenstanders controleren. De eindzege van de Tour de France à la Voile kan het Zuidfranse (nu ja…) amper nog ontsnappen.

De Noordfransen op de Courrier Dunkerque, onder leiding van Daniel Souben, liepen woensdag in Port Camargue vooral in de eerste manche zware puntenaverij op door pas als tiende door de finish te gaan. Ze moesten in die manche zelfs bijna alle amateurteams voor laten gaan, waaronder onze Brusselse vrienden (het Mady-team) die weer heel knap vijfde werden.

In de tweede manche zetten Souben en zijn team nog eens de puntjes op de ‘i’, maar met 11 punten tegen amper vijf voor de Sud de France werd de kloof weer zes punten groter. Dus wilden het Duinkerkse team absoluut één en ander rechtzetten tijdens de nachtelijke etappe naar Marseille.

Helaas voor hen stak wat lichte averij aan een blok, maar vooral (volgens de stuurman toch) wegens een ietsiepietsie mindere snelheid dan de naaste concurrentie… De Courrier Dunkerque werd pas zevende, en levert zo weer punten in tegen de Sud de France die derde werd. 18 punten scheiden nu de nummers één en twee, en dat verschil lijkt, met nog slechts drie vaardagen voor de boeg, iets te groot om te overbruggen. Maar je weet maar nooit, natuurlijk. De zeilsport blijft een mechanische sport…

De Bretoenen, die in Port Camargue hun derde plaats moesten inleveren aan de BAE Systems uit Oman, namen in de nacht tussen Port Camargue en Marseille veruit de beste tactische opties en wisten hun voorsprong op de tweede, de amateurs van BRED La Normandie, stelselmatig uit te bouwen. Iets na half vier donderdagochtend pakten ze met een fraaie eerste plek hun derde plaats in het klassement terug. Met amper twee punten voorsprong op de Omanezen (met verbazend veel Fransen aan boord) zal het nog spannend worden op vrijdag in Marseille, en dan tussen Marseille en La Seyne, waar dan zondag de Tour eindigt met de laatste ‘bananen’.

www.tourvoile.fr

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: