Eerste dag WK Flying Junior: over and out voor de topfavorieten?

Thorsten WillemsenDe eerste dag van het Wereldkampioenschap Flying Junior georganiseerd door de Nieuwpoortse jachtclub KYCN start met 3 uur uitstel. Dit zorgt blijkbaar voor de nodige ongeduldigheid bij de zeilers, want om 3 races te kunnen zeilen zijn er nadien 7 starten nodig. De eerste zwarte vlag maakt al onmiddellijk enkele serieuze slachtoffers. Opmerkelijkste BFD is Thorsten Willemsen, brons op het vorige WK en Jori Vermeij, die dankzij startnummer 1 met de UK leader-spinnaker mag vertrekken (zie foto).

Regerend Europees kampioen Rolf de Jong maakt geen gebruik van het uitvallen van Thorsten, en finisht op een ontgoochelende 14e plaats. Ook de rest van de dag kunnen Rolf en Thorsten nauwelijks een rol van betekenis spelen, wat voor de Europees kampioen een 2e en een 11e plaats oplevert en resulteert in een teleurstellende 9e plaats na dag 1.

Thorsten scoort na zijn BFD nog een 8 en een 5 en komt zo overall zelfs niet verder dan een 18e plaats. Zelfs met een aftrek hebben deze twee topfavorieten nog steeds 13 punten uit 2 manches gehaald, wat aanzienlijk meer is dan het Japanse team Suzuki-Kato dat met 9 punten uit 3 reeksen (7,1,1) aan de leiding staat. Daarmee neemt dit team reeds een serieuze optie op goud.

Op reeds geruime afstand volgt dan een spannende strijd om de tweede plaats tussen het Luxemburgse team Budde, een tweede Japanse team en 3 Nederlandse teams (Remmerswaal, Sol en Vermeij).

Tenzij Suzuki-Kato steken laat vallen in de komende dagen lijkt het vooral een spannende strijd te worden voor de overige podiumplaatsen.

De kans dat er een Belg op het podium eindigt lijkt nu reeds klein daar de eerste Belgische teams niet verder komen dan plaats 13 (Raeymaekers-Van Emelen) en 14 (Arnhem-verheyen).

De top 8 tot dus ver:
1. Suzuki-Kato (9ptn.)
2. Budde-Freigang (17ptn.)
3. Remmerswaal- Den Blauwen (18ptn.)
4. Shimamoto- Tanaka (18ptn.)
5. Sol-Gruendken (18 ptn.)
6. Vermeij-Blankert (21ptn.)
7. Müller-Gebl (25ptn.)
8. De Jong-Pothuis (27 ptn.)

Tekst: Wouter Verheyen

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: