Sud-de-France/Languedoc Roussillon wint Tour de France à la Voile 2011

Sud-de-France/Languedoc RoussillonNa de Tour de France à la Voile wedstrijden in Marseille en verbindingsetappe naar La Seyne werd het nog aardig warm onder de voeten van het team van Bertrand Pacé, de laatste week aangevuld met ‘the brains’ van Torben Grael. De grote concurrenten op de Courrier Dunkerque wisten de kloof nog bijna te dichten. Gelukkig voor de Zuidfransen zorgde een felle mistralwind ervoor dat de manches in La Seyne geannuleerd werden, waardoor de eindzege hen in de schoot geworpen werd.

Voorbije vrijdag liet de Courrier Dunkerque geen gras groeien over het wedstrijdwater bij Marseille: met een feilloze 1-3-3 lieten ze de jongens van Pacé zien dat zich nog niet gauw gewonnen zouden geven. De Sud-de-France presteerde beduidend onder de verwachtingen met een bleke 9-5-5. Dat betekende dat voor de start van de etappe naar la Seyne het verschil nog maar 9 punten bedroeg.

Surfen naar La Seyne
De etappe naar La Seyne werd meteen één van de spectaculairste van de ‘cuvée 2011’: kijk maar na op de site – het schuim vliegt om je oren. Hier en daar begaf een asymmetrische spi onder het geweld van de wind, maar wat een feest voor de camera’s, en voor de zeilers natuurlijk.

De Courrier Dunkerque scheurde als eerste voorbij het finish-schip, de BRED wist zich nog voor de Sud-de-France naar een tweede plek te zeilen. Resultaat: met nog 2-3 geplande manches in La Seyne hield de Sud-de-France nog maar 7 punten tussen haar en de Duinkerkse zeilers. Spannend zei u?

Niet dus. De harde wind maakte het onmogelijk om een baan te leggen. Bij 30 knopen wind verlieten de zeilers toch de haven, maar éénmaal buiten kregen ze met 38 knopen toch iets teveel wind over het dek van de hun M34s… Aftuigen en hopsakee naar binnen dus. Einde van de Tour. Alle eer, goud én de Tour-trofee gaan naar het team Sud-de-France, het zilver naar Courrier Dunkerque, het brons belandt bij de Bretoenen op de Bretagne/Credit Mutuel.

Brusselaars nipt 13de ex-aequo
Onze Brusselse boot verloor in Marseille wat van haar pluimen tegenover haar naaste concurrent Iskareen, maar in de etappe naar La Seyne pakten ze weer een puntje terug: ze werden 14de, de Iskareen 15de. Daardoor stonden beide boten op een gedeelde 13de plaats in het klassement.

De messen werden geslepen om in de laatste manches alles uit de kast te halen, maar Le Mistral vond dat dat niet hoefde. Ex-aequo is een billijke schikking, zo moest die gedacht hebben. Knap gevaren van onze landgenoten. Mady kan tevreden zijn. We zien haar en haar fantastische team volgend jaar wellicht terug.

www.tourvoile.fr

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: