Delta Lloyd Jeugd WK 470: Zweden en Duitsland aan kop de medal race in

Nicklas Dackhammer en Fredrik BergströmOp de Delta Lloyd Jeugdwereldkampioenschappen in de Olympische 470 klasse werden gisteren de laatste drie wedstrijden gezeild die zouden beslissen welke zeilers er vandaag aan de start zullen verschijnen voor de allesbeslissende medal race. Zowel bij de heren als de dames wisten de leiders van eergisteravond, respectievelijk Zweden en Duitsland, hun posities te prolongeren.

De Nederlandse zeilsters Nina Keijzer en Anneloes van Veen, die het evenement uiterst succesvol startten, konden hun positie niet houden en zakten gisteren verder terug naar een achtste plek, één plaats boven Afrodite Kyranakou en Jeske Kisters die wel constant bleven en hun plaats in de medal race gisteren konden zeker stellen. Nederlandse kansen voor een medaille zijn echter verkeken.

Na zes wedstrijddagen scheen eindelijk de zon en zag het IJsselmeer er vanaf de wal schitterend uit. Maar op het water kregen de zeilers en het wedstrijd comité met weinig wind en flinke winddraaiingen te maken, waardoor het voor iedereen een lastige wedstrijddag werd en de wedstrijdbaan continue aangepast moest worden. In race 9 kreeg de damesvloot met stevige winddraaiingen te maken, waardoor de kopgroep de achterliggende boten aan zich voorbij zag gaan. Enkele zeilers dienden een protest in, maar na protestbehandeling bleef de einduitslag van race 9 onveranderd.

De Duitse zeilsters Annika Bochmann en Anika Lorenz moesten met een 25e plek in race 9 behoorlijk inleveren op hun voorsprong in het algemeen klassement.
Hetzelfde geldt voor Anna Burnet en Flora Stewart uit Groot Brittannië die in race 9 als 21e finishten en nu een derde plek nemen in het damesklassement, slechts twee punten verwijderd van de Australiërs Sasha Ryan en Chelsea Hall die nu overall de tweede plek innemen. Dat belooft een spannende finale tijdens de medal-race.

'Dit jeugd WK 470 is het sterkste 470 JWK dat ik ooit heb meegemaakt" zei Rob Sepers, voornamelijk doelend op het dames evenement. 'De top is breed en sterk, met ervaren zeilsters. Tina Lutz en Susann Beucke (GER) bijvoorbeeld hebben afgelopen tijd veel senioren evenementen gezeild met goede resultaten. Zij staan nu op 15 in het klassement." vervolgde hij.

Bij de 470 heren gaat de strijd om de titel vandaag tussen de Zweden Nicklas Dackhammer en Fredrik Bergström en het Franse team Kevin Peponnet en Julien Lebrun. Op derde plaats staan Vasileios Papoutsoglou en John Orfanos uit Griekenland. Zij hebben geen kans meer op een gouden medaille, en zullen hunnen zinnen zetten op zilver.

Vandaag zullen de medal-races in het zicht van het publiek plaatsvinden voor de kant bij het International Sailing Center Medemblik.
De 470 heren zeilen de medal race om 13:30 uur, de dames starten om 14:15 uur

www.470juniorworlds2011.org

Tekst: Edwin Lodder
Foto: Nicklas Dackhammer en Fredrik Bergström door fotograaf Thom Tou

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: