Bodegraven/Reeuwijk wint eerste Nationaal Regenboog Evenement

Bodegraven/ReeuwijkZoals verwacht won Bodegraven/Reeuwijk vandaag het eerste Nationaal Regenboog Evenement. Mark Neeleman, Gerard van der Korgt, Haico de Boer en Pieter van Reeuwijk ontvingen na afloop de zilveren Regenboog. Peter Bijlard, Arthur van Berge Henegouwen en Brent Lucas pakten voor het Groene Hart de tweede plaats overall. Bootbouwer Fred Bulk, zoon Boris en voordekker Peter de Witte sleepten voor Alphen aan den Rijn op het nippertje de bronzen plek in de wacht.

Chaotische slotdag
Nieuwkoop was de laatste stop van het Nationaal Regenboog Evenement 2011. Het werd een waardige uitsmijter. Tientallen toeschouwerboten verzamelden zich op de plas, in de tuinen langs het water verschenen zitjes, mensen stonden op balkons en de steigers van W.S.V. Noord-Zuid stonden bomvol met publiek. De bovenboei lag dan ook recht voor de haven van de vereniging, waar een dameskoor het volk vermaakte. De plaatselijke winkelier in damesondergoed voer rond met een sloep vol modellen in groene bikini's en oranje toeters. Uiteraard tot groot plezier van de heren zeilers. De waterscouting lag nog even nietsvermoedend midden tussen de Regenbogen op weg naar de bovenboei. In deze entourage wist het Bedrijfsleven Rijnland het eerste paaltje van de dag te veroveren. Onder het toeziend oog van ondermeer de Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland, de heer J. Franssen, en de nieuwe burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk, Christiaan van der Kamp.

Klassementleider Bodegraven/Reeuwijk pakte de tweede zege, al zeilde het trio een rondje te weinig. Dat deed uiteindelijk iedereen en er volgde geen protest. In de afsluitende race stevende Teylingen af op de overwinning, gevolgd door Stichtse Vecht en Leiden. Dit drietal finishte opnieuw een ronde te vroeg, terwijl de De Ronde Venen doorzette en zo dus de leiding overnam. 'We blijven net zo lang varen, tot we winnen", grapte stuurman Hans van Drunen toen hij winnend over de streep kwam. De drie teams die te vroeg binnen waren, kregen de maximale straf volgens het gebruikte puntensysteem en zo kon de prijsuitreiking toch op tijd beginnen.

Zilveren Regenboog naar Bodegraven/Reeuwijk
Het was niet echt meer een verrassing meer dat de zilveren Regenboog naar Bodegraven/Reeuwijk zou gaan. Hoewel stuurman Mark Neeleman zich vooraf niet rijk rekende, zo blijkt achteraf: 'We moesten toch nog wel hard varen, want onze belangrijkste concurrent (Groene Hart) zeilde vandaag de eerste wedstrijden natuurlijk ook goed. Daar zetten we net voor. Maar zou hij zo goed varen als hij toen deed en wij zouden bijvoorbeeld een beetje pech hebben, dan kon het nog heel moeilijk worden." Maar met een dagscore van 2-1-5 kwam de eindzege niet in gevaar. Die bleef niet onopgemerkt, zo vertelt Neeleman: 'We hebben afgelopen donderdag een nieuwe burgemeester gekregen en die stond hier nu net op de steiger. Hij heeft vandaag meegevaren met het hele college. Ze hebben genoten. Ik begreep van hem dat hij zelf ook een zeiler is, dus hij was helemaal enthousiast."

Groene Hart wordt tweede
'Ongelofelijk die winddraaiingen hier. Het was net een soort gokspelletje, maar het was natuurlijk toch weer een lekkere dag. Prachtig varen", zo reageert Arthur van Berge Henegouwen, middenman van het Groene Hart-team, terwijl hij de fok oprolt. Stuurman Peter Bijlard voegt daaraan toe: 'We hebben de tweede plek kunnen vasthouden, dus daar zijn we blij mee." Op de vraag of het moeilijk was voor de bemanning, antwoordt Van Berge Henegouwen: 'Vandaag het minst. De dagen hiervoor waren zwaarder. Er stond toen meer wind en de banen waren korter. Vooral op de Kaag en de Braassem waren voor bemanningen behoorlijk zware dagen. Dat was echt de hele tijd van de ene naar de andere kant springen. Maar het was een heel mooi evenement, dus volgend jaar zijn we er weer bij. Tenminste, als de gemeente dat ook weer wil."

Derde plek toch voor Alphen aan den Rijn
Vanochtend waren er theoretisch drie teams die voor de laatste podiumtrede in aanmerking kwamen. Het Groene Hart - BvT stond derde, gevolgd door Alphen aan den Rijn en De Ronde Venen. Vooral de laatste twee maakten het in de slotfase spannend. De eindstand was uiteindelijk gelijk, maar Alphen haalde meer top 3-resultaten en daarmee werden ze derde overall. Stuurman Fred Bulk: 'Daar zijn we heel blij mee. Het was heel hectisch vandaag. De wind draaide 30 graden van links naar rechts. Gisteren op Vinkeveen was het al behoorlijk hectisch op het laatste stuk naar de bovenboei, maar hier was echt de top of the bill. Soms doe je het goed en soms fout. In de eerste wedstrijd werden we elfde en dan denk je dat het gebeurd is, maar dan kom je daarna toch wel weer terug." Over het evenement zij Bulk: 'Het is schitterend. Ik denk dat het bij alle deelnemende gemeentes enorm is aangeslagen. Heel veel enthousiasme bij het publiek. We hebben een mooie week gehad en het weer heeft meegewerkt."

'NH, ZH en Utrecht varen volgend mee'
Voor ambtelijk coördinator Jan van Berkum, een geboren Fries, heeft het eerste Nationaal Regenboog Evenement alle verwachtingen overtroffen. 'Holland boppe", roept hij lachend. 'Dit had ik niet durven dromen, met name het weer. Het was vandaag in Nieuwkoop ook een schitterend slot. De Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland, Jan Franssen, heeft zelfs toegezegd dat hij ervoor gaat zorgen dat Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland volgend jaar allemaal met een boot meedoen. Dat is ook het unieke aan dit evenement, het wordt in drie provincies georganiseerd. Het enthousiasme van de Regenboogklasse is eveneens geweldig. Deze mannen leven."

Voorzitter Henk Bergsma blikt terug
Vanuit de Regenboogclub kwam een enorme inzet om het Nationaal Regenboog Evenement van de grond te trekken. In het bijzonder van de heren Frank Bik, Ellert Janssen, Robert Kampschreur en klassevoorzitter Henk Bergsma. 'Wij wilden heel graag iets nieuws neerzetten, omdat we vinden dat de zeilsport dat nodig heeft", aldus Bergsma. 'Je ziet toch dat de sport in zijn algemeenheid het steeds moeilijker krijgt. Dus hoe kan je het zeilen nou onder de aandacht brengen van het bredere publiek? Als club hebben we het toch voor elkaar gekregen om in de afgelopen jaren een ongelofelijke groei mee te maken door de manier waarop wij met de sport omgaan. Dat is een stukje familieaspect, gezelligheid en met elkaar dingen doen die anders zijn. Dat werkt en ik denk dat het met dit evenement ook gaat werken. We zijn dit project met alle gemeentes voor drie jaar aangegaan."
Ook als zeiler genoot Bergsma van het eerste Nationaal Regenboog Evenement: 'Je komt elke keer in nieuwe omstandigheden terecht. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit van mijn leven op de Vinkeveense plassen gezeild. Dat is heel bijzonder." Zelf eindigde Bergsma met zijn team Wijdemeren/Loosdrecht op de twaalfde plaats overall. 'Ik wist van te voren dat het voor mij een moeilijke regatta zou worden. Ik vaar met een geleende boot, die jarenlang niet goed is onderhouden. Verder zeil ik met zes verschillende bemanningsleden. Ik heb elke dag gewisseld, omdat ik mensen erbij wilde betrekken. Ik zag dit dus niet als een moment waar ik moest pieken."

Het creëren van het 'wij-gevoel' is de gedachte achter het concept. 'We hebben nu wel een aantal boten erbij, die door commerciële instellingen worden gesponsord. Dat moet natuurlijk straks allemaal om naar gemeentes."

Top vijf einduitslag na vijftien wedstrijden, inclusief twee aftrekraces:
1. Bodegraven/Reeuwijk, 25 punten
2. Groene Hart, 47 punten
3. Alphen aan den Rijn, 71 punten
4. De Ronde Venen, 71 punten
5. Groene Hart - BvT, 80 punten

Voor de totale uitslag, ga naar www.nationaalregenboogevenement.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: