Rolf De Jong en Esther Pothuis na Europees kampioen nu ook wereldkampioen Flying Junior!

Van 24 t/m 28 juli werd in Nieuwpoort het WK Flying Junior 2011 gezeild. Nadat Rolf De Jong en Esther Pothuis (NED) op de eerste dag van het WK slechts op een teleurstellende zevende plaats stonden, vreesden we dat ze reeds een kruis konden maken door hun WK-ambities. Na een sterke tweede dag kwam De Jong-Pothuis echter al terug tot op de tweede plaats, met Japan op 1 en 3.

Ofschoon De Jong-Pothuis dan maar op twee punten stonden van Tanaka-Shimamoto hadden ze na een 11e en een 14e plaats niet veel ruimte meer voor fouten. Met ook Remmerswaal-Den Blauwen en Sol-Gruendken op slechts een paar punten beloven de laatste dagen nog behoorlijk spannend te worden.

Op dag 3 zijn de omstandigheden heel wat anders dan de eerste twee dagen. Er is wat meer wind –voornamelijk in de eerste manche-, maar vooral de golven zijn een stuk hoger en maken het zeilen zeer fysiek. Aan de wind is het hard werken en in de ruime rakken gaan verschillende boten kopje onder. Aangezien de hoge golven ook het rechttrekken van de boten bemoeilijkt halen veel boten de finish niet, in de top 10 zeilt Riffeler-Riffeler in race 7 zo bijvoorbeeld een DNF. Gelukkig voor hen zeilen andere teams, zoals Sol en Remmerswaal in deze race een OCS waardoor het puntenverlies meevalt.

De Jong-Pothuis wint deze race, en nadat ze ook reeks 8 winnen springen ze over Tanaka-Shimamoto naar plaats 1. De beslissing voor de titel lijkt dan reeds gevallen, maar in reeks 9 start De Jong te vroeg en zeilt hij een OCS, wat de Japanse teams mogelijkheden biedt om de laatste dag tactisch te gaan zeilen. De comeback van de dag is op deze derde dag voor Riffeler-Riffeler, die nadat ze in de eerste reeks van de dag nog DNF zeilden, met een 4 en een 1 oprukken naar de vierde stek in het algemeen klassement. Ook Willemsen komt na een 2-3-4 reeks eindelijk in beeld in de strijd om de top 5. Zo verdringen 2 Duitse teams Sol en Remmerswaal met nog één dag te gaan in de top 5.

Op de laatste dag zijn er nog slechts 2 races te gaan en aangezien er reeds 2 discards zijn toegekend gaat het er op deze laatste dag vooral om geen fouten te maken. De wind is ondertussen weer afgenomen tot op het niveau van de eerste twee dagen, maar er staat nog steeds een behoorlijke golfslag. In de eerste reeks van de dag verspelen de Duitse teams reeds hun kansen op een top 3 notering: Willemsen-Guldemond zeilt OCS en Riffeler-Riffeler komt niet verder dan een 8ste plaats. Zo is Suzuki-Kato al zo goed als zeker van het brons. Aangezien De Jong-Pothuis weer een eerste plaats zeilt, zal Suzuki-Kato in de laatste manche in dienst moeten varen van Shimamoto-Tanaka indien ze de titel terug willen meenemen naar Japan. Dat gebeurt echter niet en in de laatste manche stelt de Jong de wereldtitel veilig met een 3.
Shimamoto-Tanaka komt er in deze reeks zelfs helemaal niet aan te pas en komt niet verder dan een 14.

Deze laatste reeks zijn de Duitse teams overigens nog eens aan zet, met Willemsen-Guldemond op 1 en Riffeler-Riffeler op 2. In de eindstand eindigt Riffeler-Riffeler zo op een 4de plaats, met Sol-Gruendken op 5 en Willemsen-Guldemond op 6. De plaatsen 4 tot en met 7 bevinden zich overigens zeer dicht op elkaar, met slechts 3 punten tussen 4 en 7.

Het eerste thuisteam treffen we uiteindelijk op plaats 14 aan, waar Raeymaekers- Van Emelen vooral in de zwaardere omstandigheden van dag 3 het verschil maakten.

De top 10 van het klassement:
1. NED (25 pts) - Rolf de Jong en Esther Pothuis
2. JPN (32 pts) - Takuya Shimamoto en Naoto Tanaka
3. JPN (43 pts) - Ryougen Suzuki en Yoshiya Kato
4. GER (48 pts) - Heiko Riffeler en Claudia Riffeler-Lorcks
5. NED (50 pts) - Guido Sol en Kristina Gruendken
6. GER (51 pts) - Thorsten Willemsen en Jos Guldemond
7. NED (51 pts) - Theo Remmerswaal en Heike den Blaauwen
8. NED (54 pts) - Elske Vermeij en Oigen Blankert
9. LUX (72 pts) - Frank Budde en Yasmine Freigang
10. GER (74 pts) - Gregor Muller en Sabrina Gebl

Tekst: Wouter Verheyen

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: