Tour de France à la Voile: een l-a-n-g-e etappe naar Saint Quay Portrieux…

Tour de France à la VoileWe vertaalden voor u het bericht dat we kregen van Mady Fobert (BEL), die het Belgische team in de Tour de France à la Voile onder haar hoede heeft. Op zondagnamiddag zeilden ze twee manches in Dieppe, daarna de ettape naar Saint Quay Portrieux.

Onze Région de Bruxelles/Brussels Hoofdstedelijk Gewest kreeg een OCS met de eerste (te vroeg over de startlijn) en behaalde een 11de plaats in de tweede manche. Kort daarna begon een andere wedstrijd: eerst met alle teamleden naar de prijsuitreiking, dan briefing, avondmaal op de kade bij de boot, inschepen van het proviand voor de 190 mijl lange etappe naar Saint Quay Portrieux.

Op het menu: chocoladebroodjes, brioches, sandwiches, pasta, pizza (om koud te eten), wortelen (pékes voor den Ian), vers fruit, gedroogd fruit, cake, appelmoes, cereal bars, carambars (om ’s nacht tijdens het hiken de grappen te kunnen lezen op de binnenkant van de verpakking), water, koffie en melk.

Voeg daar aan toe Fabrice, Pierre, Paul, Pierre, Julien, Timothée, Antoine en Delphine (goed voor een gemiddelde leeftijd van 25 jaar). Alles goed schudden en je krijgt een fantastisch team dat zonder ophouden van zondagavond tot vanmorgen 7 uur gestreden heeft voor wat ze waard zijn… met een schitterende 9de plek als kers op de taart.

Het shore-team dat ervoor zorgde dat het Belgische dorp vanuit Dieppe tot in Saint Quay geraakte, doorstond 190 mijl lang vele emoties … Start van de wedstrijd, van 20 tot 22 uur: we liggen in 4de positie. Als ze dat de hele nacht kunnen volhouden! Maandagochtend 8 uur: 9de plek op 40 mijl van de Raz Blanchard: niet slecht. Om 13 uur: 8ste plek. Ze blijven in de running! 16u30 : 10de op 66 mijl van de finish. 17u30 : de wind valt weg ! 19u30 : 13de op 44 mijl van de finish … oh néééén ! 20u30: 12de. Ze blijven dus vechten!

Tegen middernacht meldt men ons dat de schepen allemaal voor anker liggen om niet door de tegenstroom teruggezet te worden. Dinsdagochtend om 4 uur keert de wind terug (schoorvoetend). De Brussels hijst het anker. Nog een kleine inspanning, nog maar 15 mijl tot de finish. Dinsdag 7u: ze gaan als 9de door de finish! Bravoooo!

Bloeddoorlopen ogen, maar met een zalige glimlach rond de lippen stapt het team van de boot en reiken de handen naar de warme koffie en ochtendcake die het walteam voor hen op de steiger heeft klaarstaan. Genoeg voor deze dinsdag. Nu gaan we rusten en ons klaarmaken voor de wedstrijden van morgenmiddag. Normaal gezien start daarna om 18u een nieuwe etappe naar Vannes (215 mijl), maar die wordt wellicht uitgesteld wegens de te krachtige wind.

www.tourvoile.fr

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: