Twilight Race 9 in combi met de Deltaweek

Twilight RaceGisterenavond kreeg de Twilight Race, de naderhand zeer populaire woensdagavond wedstrijd vanuit Wemeldinge, bezoek van de Deltaweek deelnemers. We telden 26 Twilight racers waaronder 4 Melges 24's, 21 ORC boten en nog 2 sierlijke rond en platbodem jachten aan de startlijn. De zeilers werden met een aangepaste in de windse startlijn direct voor tactische keuzes geplaatst. Zat je niet aan de juiste plek (pin-end) dan verloor je onmiddellijk tientallen meters en meer op je concurrenten.

Voor de verandering werd deze éne keer ook een in de windse boei gelegd en een aangepaste baan georganiseerd met een lang kruisrak. Het eerste merkteken werd onder de Twilight Racers als eerste gerond door de snelle Lender (X-41) met in zijn kielzog de The Max (X-43) en de CaféRacer (Melges 24). Vervolgens nog een kort bezeild aan de winds rak waarna de spinnakers en gennakers erop konden voor een snelle reach.

Na het reachrak bijna plat voor het laken richting finish. De Lender (X-41) van Luc Meersman (BEL) won de Twilight Race line honneurs en ook op handycap. De CaféRacer (Melges 24) met het ClubRacer team (BEL) werd 2de en de El Nino (Melges 24) van Mathias Lambrecht (BEL) werd derde.

Zeilen is een gentlemen sport
Het moet gezegd zijn dat de DRV (Melges 24) van David van de Plasse zich tijdens deze Twilight Race als zeer sportieve zeilers hebben gemanifesteerd door zich, na een bakboord-stuurboord situatie (regel 10) met de CaféRacer (Melges 24), terug te trekken uit de race (RAF) in de geest van het sportief zeilen.

David van de Plasse (DRV) vertelt:
“Wedstrijdzeilen is een ‘gentlemen’ sport. Er is geen scheidsrechter die bepaalt of je een gele of een rode kaart krijgt. Onderling bepaal je of er een straf is. Protest, straf nemen of je ligt eruit. CaféRacer had gisteren voorrang in de bakboord-stuurboord situatie. Ice heeft direct gemeld dat hij heeft moeten wijken; echter geen protest. Of hij heeft moeten wijken of niet kunnen wij nu niet meer beoordelen. Ik ga ervan uit dat Ice dit ook als gentlemen behandelt; als hij dit zegt dan is het zo. Misschien had hij moeten protesteren, hadden wij onze straf genomen en was de wedstrijd anders verlopen. Achteraf gemakkelijk te zeggen, echter niet naar gehandeld.

David vervolledigt: “Een wedstrijd winnen waar ik zelf niet achter sta vind ik erger dan verliezen. Dus terugtrekken en een leer-les voor de volgende keer.”

Het spreekt voor zich dat deze houding de Melges 24 klasse en de zeilsport ten goede komt, nu en in de toekomst. Respect voor DRV!

www.wsvo.nl/twilight-races.html

De volledige vind je onderaan in de bijlage.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: