When ‘le’ Tour meets ‘the Tour’…

Tour de France à la VoileWoensdagochtend. Het team van de Région de Bruxelles-Capitale/Brussels Hoofdstedelijk Gewest bereidt zich voor op drie loodzware Tour de France à la Voile manches in de baai bij Saint-Quay. De organisatie deelde gisterenavond laat al mee dat de start van de 215 mijl lange verbindingsetappe naar Vannes uitgesteld wordt tot donderdagochtend 8 uur omwille van het verwachte slechte weer.

Deze woensdag staat Saint-Quay in rep en roer, en dat ligt niet alleen aan de Tour de France à la Voile: vandaag trekken de renners van die andere Ronde dwars door het stadje. Terwijl de 15 deelnemers van de ene Tour het buitengaats tegen mekaar uitvechten, trekt eerst de promokaravaan met de nodige decibels voorbij het zeilersdorp, kwistig strooiend, en pas later volgen dan de renners zelf. Het is echt een andere wereld.

De walteams hebben geeneens de tijd om naar de voorbijtrekkende wielrenners te gaan kijken, zozeer is iedereen bezig met het voorbereiden van de lange etappe van morgen donderdag.

Sinds het begin van de Tour heeft het Belgische team af en toe veranderingen ondergaan, en ook nu weer : sommige bemanningsleden gaan zoals gepland terug naar huis, anderen komen in de plaats. Enkelen die ons nu verlaten, keren straks weer wanneer de Tour op de Middellandse Zee aankomt.

Vandaag is het de eerste keer dat er twee reserve-teamleden aan wal blijven om de navigatie van donderdag van Saint-Quay tot Vannes voor te bereiden.Dat betekent dat er vandaag ook twee nieuwe gezichten aan boord stapten: Jonas en Davy, beiden Mini-zeilers.

De manches vandaag werden gezeild bij een tot 20 knopen sterke maar constante wind. De Nantes St-Nazaire, de Bretagne Crédit Mutuel en de Safran-Multiplast zijn de dagwinnaars. Onze Belgen eindigden 14de, 15de en nog eens 15de. Het lijkt erop dat het vernieuwde team nog wat ingespeeld moet worden.

Iedereen was onaangenaam verrast door de instabiliteit van de boot aan de wind bij deze windsnelheden. Hij blijkt moeilijk onder controle te houden, getuige daarvan de frequente ‘wipe-outs’ vandaag. Alle aandacht (en liefst nog meer) is nodig om de M34 in de hand te houden.

Tour de France à la Voile

De harde wind die voor donderdag voorspeld wordt, zal veel van de zeilers vergen… De aankomst van de etappe is voorzien in de nacht van vrijdag op zaterdag.

www.tourvoile.fr

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: